
TikTok-eigenaar ByteDance boekt forse winstgroei
BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese ByteDance, eigenaar van de populaire video-app TikTok, zag de winst vorig jaar met 60 procent stijgen. Ook de omzet van het bedrijf, dat in veel landen onder vuur ligt omdat het te weinig zou doen om nepnieuws en haatzaaiende berichten op zijn platformen tegen te gaan, nam flink toe. ByteDance wist daarmee voor het eerst harder te groeien dan zijn eveneens Chinese aartsrivaal Tencent, eigenaar van de populaire app WeChat.
De winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen van ByteDance kwam in 2023 uit op meer dan 40 miljard dollar (zo'n 37 miljard euro), meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. In 2022 werd een winst geboekt van ongeveer 25 miljard dollar. De omzet groeide tot bijna 120 miljard dollar, van 80 miljard dollar een jaar eerder.
De binnen het bedrijf verspreide resultaten laten zien dat de snelgroeiende techonderneming sterk blijft profiteren van advertentie-inkomsten en de uitbreiding van de functies van zijn apps. Op de Chinese markt breidt ByteDance de app Douyin, de Chinese tegenhanger van TikTok, steeds verder uit tot een allesomvattende dienst. Gebruikers kunnen hiermee allerlei zaken regelen zoals betalingen en bestellingen. Het bedrijf concurreert hiermee met WeChat van Tencent, webwinkelconcern Alibaba en maaltijdbezorger Meituan.
Verbod
Veel westerse landen, waaronder de Verenigde Staten, maken zich echter zorgen dat Chinese autoriteiten TikTok misbruiken om data van gebruikers te krijgen. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden besloot in maart dat ByteDance TikTok binnen ongeveer een half jaar moet verkopen, anders wordt de populaire app in de VS verboden. De wet is nog niet definitief, de Senaat moet zich er nog over buigen. President Joe Biden liet eerder weten de wet te ondertekenen als die wordt aangenomen.
In meerdere landen mogen ambtenaren TikTok niet op hun werktelefoon hebben. Ook bij instellingen van de Europese Unie is er een verbod op TikTok op zakelijke telefoons. In Nederland bestaat een dergelijk verbod niet, hoewel het kabinet vorig jaar rijksambtenaren opriep TikTok van hun werktelefoon te verwijderen.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
44 minuten geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
1 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De winst van het grote Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dit komt mede door een zwakkere vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen China. Daarnaast ondervindt Samsung meer concurrentie op de AI-chipmarkt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlandse huishoudens met een glasvezelabonnement is voor het eerst groter dan het aantal huishoudens met vast internet via de kabel. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar recentste Telecommonitor.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer duidelijkheid rond de Amerikaanse importheffingen. President Donald Trump kondigde maandag importheffingen aan voor verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die ingaan op 1 augustus. Het tarief voor de Europese Unie is nog niet bekend. Trump legde de EU begin april een tarief op van 20 procent. Die heffing werd voor negentig dagen, tot 9 juli, verlaagd naar een basistarief van 10 procent.
3 uur geleden