Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tijgermug in heel Nederland, behalve Friesland en Groningen

Tijgermug in heel Nederland, behalve Friesland en Groningen

AMSTERDAM (ANP) - De tijgermug is deze zomer in bijna heel Nederland aangetroffen, behalve in Friesland en Groningen. In Zeeland doken de muggen voor het eerst op, in Middelburg en Veere. In totaal zijn in 35 gemeenten in Nederland muggen bestreden, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die de stichting platform Stop Invasieve Exoten maandag heeft verspreid. De uit Azië afkomstige tijgermug kan allerlei virusziektes overdragen zoals knokkelkoorts en zika.

In negen gemeenten zaten de tijgermuggen in gebruikte autobanden. Ze overleven tijdens het transport in een laagje water dat in de banden blijft staan. Bij bedrijven in twee gemeenten in Zuid-Holland zaten tijgermuggen in zogeheten lucky bambooplantjes. Eenmaal werden tijgermuggen gevonden op Schiphol en ook op een bloemenveiling in Katwijk trof de NVWA twee keer tijgermuggen aan. Veruit de meeste vondsten zijn gedaan in woonwijken verspreid over het land. In die gevallen zijn de muggen vrijwel zeker meegelift met vakantiegangers die zuidelijke streken hebben bezocht. In Italië, Spanje en Frankrijk komen veel tijgermuggen voor.

Volgens de NVWA zijn de exotische tijgermuggen nog niet gevestigd in Nederland, aangezien de dienst de muggen na elke melding direct bestrijdt. Dat gebeurt door muggenvallen te plaatsen, broedplaatsen te verwijderen en vindplaatsen scherp in de gaten te houden. Mensen kunnen volgens de NVWA zelf meehelpen door geen bakjes of potten met een laagje stilstaand water te laten staan, want dat zijn ideale broedplaatsen voor muggen. "De kans op een ernstige ziekte na een tijgermuggenbeet is nu klein in Nederland, maar dat kan veranderen als de exoot zich hier vestigt", aldus de NVWA.

Het platform Stop Invasieve Exoten vindt dat de NVWA veel meer aan publieksvoorlichting moet doen. Ook constateert het platform dat er bandenbedrijven zijn waar de tijgermug al meer dan tien jaar wordt gevonden. De NVWA zou tegen die bedrijven moeten optreden, vindt het platform. Dat wil het platform afdwingen met een rechtszaak bij de Raad van State. Het is nog niet bekend wanneer die zaak dient.

Meer uit Gezond

Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

11 uur geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

2 dagen geleden
WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

3 dagen geleden
Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

3 dagen geleden
Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Zo wordt Red Bull duurder en light frisdranken en havermelk goedkoper. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

3 dagen geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

4 dagen geleden
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

4 dagen geleden