Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tijdstip overlijden misdrijf veel nauwkeuriger bepaald

Tijdstip overlijden misdrijf veel nauwkeuriger bepaald

AMSTERDAM (ANP) - Onderzoekers van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum hebben een methode ontwikkeld waarmee het tijdstip van overlijden op de plaats van een misdrijf veel nauwkeuriger kan worden bepaald dan met de huidige technieken. De politie kan met de nieuwe methode de temperatuur van een dode meten met een thermische camera of een sensor die op het lichaam wordt geplakt. De marge van het moment van overlijden kan daarmee worden teruggebracht tot minder dan een uur. Nu is dat nog enige uren.

Het tijdstip van overlijden is vaak een cruciale factor in een rechercheonderzoek naar moord of doodslag. "Hoe nauwkeuriger het tijdstip, hoe beter dat is voor het onderzoek", stellen de onderzoekers. "Als een verdachte een alibi heeft voor het tijdstip van overlijden dan kan hij of zij worden weggestreept. Als er een brede marge is rond het tijdstip van overlijden, dan blijven meer mensen verdacht." Onderzoeksleider Maurice Aalders, hoogleraar Forensische Biofysica, spreekt van "een grote stap voorwaarts in het forensisch onderzoek op de plaats delict, de plek waar een levenloos lichaam is gevonden."

Op dit moment gebruikt de recherche een eenvoudig model dat is gebaseerd op afkoeling van het lichaam na overlijden. Aalders: "De temperatuur wordt rectaal vastgesteld. Samen met het lichaamsgewicht en de temperatuur in de omgeving valt uit een tabel af te lezen hoeveel uur geleden die persoon ongeveer is overleden." Met de huidige methode gaan mogelijk sporen verloren en de tabel is niet erg verfijnd. In de nieuwe methode gaan de meetgegevens in een model dat veel preciezer is toegesneden op de situatie. Bijvoorbeeld met extra informatie: is het lichaam gekleed achtergelaten, ligt het (deels) in het water of op welke ondergrond is het gevonden.

De onderzoekers willen de marge nog verder verkleinen. "We zijn ervan overtuigd dat het nog nauwkeuriger kan" zegt Aalders. "Maar deze verbetering is al bruikbaar voor politie. We werken aan een methode waarmee we een lichaam op de plaats delict in 3D vastleggen. Die methode houdt in dat er vanuit alle richtingen gefotografeerd wordt, waarmee een programma een 3D-model maakt. Dat wordt direct ingelezen in ons programma om de afkoeling te berekenen. Zo kunnen rechercheurs nog nauwkeuriger voor uiteenlopende lichamen, lichaamshoudingen en situaties het tijdstip van overlijden vaststellen."

Meer uit Binnenland

Storing luchtverkeersleidingssysteem niet veroorzaakt door hack

SCHIPHOL (ANP) - De storing aan het luchtverkeersleidingssyteem waardoor vorige week maandagavond een tijdlang vrijwel geen vliegverkeer van en naar Nederland mogelijk was, is niet veroorzaakt door een hack of andere factoren van buitenaf. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De precieze oorzaak van de technische storing is nog niet duidelijk. De organisatie gaat een extern bureau inschakelen voor ondersteuning bij het verdere onderzoek.

34 minuten geleden
Bestuur islamitische scholen Amsterdam mag voorlopig blijven

AMSTERDAM (ANP) - Het bestuur van de Stichting Islamitische School Amsterdam wordt vooralsnog niet geschorst of ontslagen. De scholenkoepel krijgt een laatste kans om te voorkomen dat hij failliet gaat. Als de stichting op 1 juni nog niet is gered, worden de bestuurders wel geschorst, heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had om het ontslag gevraagd.

50 minuten geleden
Uitspraak hof Marumse zwembadmoord uitgesteld, vonnis even online

LEEUWARDEN (ANP) - De uitspraak in het hoger beroep donderdag in de Marumse zwembadmoord is uitgesteld nadat eerder op de dag per ongeluk een van de arresten al was gepubliceerd. De advocaten hebben daarna het hof gewraakt. Een wrakingskamer buigt zich nu over het verzoek om andere rechters. Waarschijnlijk volgt de uitspraak later vandaag.

59 minuten geleden
Megaproces Nederlandse plofkrakers in Beieren ligt meermaals stil

BAMBERG (ANP) - In het Beierse Bamberg is donderdag een groot proces begonnen waarin zestien verdachten uit voornamelijk Nederland terechtstaan voor een reeks plofkraken. Nog voordat de aanklachten tegen de verdachten konden worden voorgelezen, is het proces al meermaals onderbroken.

1 uur geleden
Commissie: mythe dat toeslagschandaal op Bulgarenfraude volgde

DEN HAAG (ANP) - Het is echt een mythe dat de fraudezaak uit 2013 die de 'Bulgarenfraude' is gaan heten, heeft geleid tot het toeslagenschandaal. Dat zegt de parlementaire-enquêtecommissie die onder meer dit schandaal onderzocht. "Ik ga een poging wagen dat voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen", zei commissielid Thierry Aartsen (VVD). De enorme fouten bij het ontwerp, de invoering en de uitvoering van wetten die een kleine twintig jaar geleden zijn aangenomen, hebben de basis gelegd voor de ontspoorde fraudeaanpak, zegt hij.

1 uur geleden
Andreas Blühm weg als directeur Groninger Museum

GRONINGEN (ANP) - Andreas Blühm stopt eind november als algemeen directeur van het Groninger Museum. "Na 36 jaar werk bij vijf musea in twee landen, waarvan negentien jaar als directeur, is het moment gekomen om afscheid te nemen", verklaart hij. De 65-jarige Blühm vindt het ook tijd voor een nieuwe leiding in Groningen, afkomstig uit een jongere generatie.

1 uur geleden
Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

BRUSSEL (ANP) - Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van opzet.

2 uur geleden