Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tijdens de vlindertelling wordt vooral de keizersmantel gezocht

Tijdens de vlindertelling wordt vooral de keizersmantel gezocht

WAGENINGEN (ANP) - De landelijke tuinvlindertelling gaat weer van start. En dat betekent dat iedereen de komende drie weken met een missie de achtertuin in kan. De Vlinderstichting roept alle tuineigenaren op om te tellen hoeveel vlinders er voorbij komen.

Echt lekker weer wordt het tijdens de aftrap op zaterdag niet, maar dat hoeft volgens de Vlinderstichting geen probleem te zijn. "Ga tussen de buitjes door even naar buiten, dan laten de vlinders zich vaak alweer zien zodra het zonnetje komt", aldus de stichting. "We zijn vooral benieuwd hoe vaak de keizersmantel wordt gemeld. Die leek tot vijf jaar geleden helemaal uitgestorven, maar is nu weer volop terug."

Het koolwitje is daarentegen niet zo bijzonder, maar daarom niet minder leuk om te zien. "Die kunnen vaak ook wat beter tegen de hitte. Terwijl de rest in een soort zomerslaap gaat, komt die juist naar buiten."

De stichting adviseert om tussen 11.00 en 15.00 uur even de tuin in te gaan, want dan zijn de vlinders het meest actief. Loop een rondje door de tuin en schrijf zo'n vijftien minuten lang alle vlinders op die je ziet. Aan de telling, die tot en met zondag 26 juli duurt, kan iedereen meedoen. Tellers kunnen hun waarnemingen in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of op de website vlindermee.nl. De app helpt ook bij het herkennen van de verschillende soorten.

Meer uit Binnenland

Warmste februari ooit gemeten door continu zacht weer

HOUTEN (ANP) - Deze maand is de warmste februarimaand ooit gemeten. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit tussen de 8,1 en de 8,3 graden, meldt Weeronline. Het oude record van gemiddeld 7,6 stamt uit 1990. Normaal gesproken ligt de gemiddelde temperatuur rond de 4,2 graden in februari.

1 uur geleden
Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondagmiddag weer de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver Johan Fretz houden een toespraak. Ook worden er kransen en bloemen gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.

5 uur geleden
Nesten van vogels weer te zien op camera tijdens Beleef de Lente

ZEIST (ANP) - Nesten van bosuilen, kerkuilen, steenuilen en zeearenden zijn weer te zien via de camera's van Vogelbescherming. Zondag gaan de camera's van het populaire project Beleef de Lente weer aan, waar meer dan een miljoen mensen naar vogels in hun nest kijken. Dit jaar kan er naar dertien vogelsoorten gekeken worden.

5 uur geleden
Dode in huis in Ridderkerk, drie aanhoudingen

RIDDERKERK (ANP) - Een 61-jarige man in een woning in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. De politie zegt een misdrijf niet uit te sluiten en heeft "uit voorzorg" drie mensen, die in het huis aan de Voorn aanwezig waren, aangehouden.

12 uur geleden
Dode gevonden in Rotterdam, politie sluit misdrijf niet uit

ROTTERDAM (ANP) - In een woning aan de Kromme Hagen in de Rotterdamse wijk IJsselmonde is zaterdagmiddag een dode gevonden. Het gaat om een 61-jarige Rotterdammer, laat de politie weten. Na een eerste onderzoek door de politie en een arts kan een misdrijf niet worden uitgesloten. De 61-jarige bewoner, die ook in het huis aanwezig was, is "uit voorzorg" aangehouden.

14 uur geleden
Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

16 uur geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

17 uur geleden