Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tijdelijke nachtopvang voor 200 vluchtelingen in Pekela

Tijdelijke nachtopvang voor 200 vluchtelingen in Pekela

PEKELA (ANP) - In de gemeente Pekela komt vanaf 1 juli een tijdelijke nachtopvanglocatie voor circa tweehonderd vluchtelingen. Dat meldt de Oost-Groningse gemeente. Vluchtelingen uit Ter Apel worden de komende twee maanden 's nachts opgevangen in een tentenopvang langs de N366, tussen Nieuwe Pekela en Alteveer. Op 1 september sluit de opvanglocatie weer.

Nu worden mensen vanuit Ter Apel nog overgebracht naar een tentencomplex in Zuidwolde, maar die locatie sluit op 1 juli. Pekela neemt de rol van Zuidwolde over, omdat deze locatie volgens de gemeente snel en op korte afstand van Ter Apel beschikbaar is. Volgens de gemeente is de nachtopvanglocatie nodig, omdat vluchtelingen anders in Ter Apel buiten of op stoelen of matrassen op de grond moeten slapen.

De vluchtelingen arriveren elke avond per bus in Nieuwe Pekela en worden de volgende ochtend weer naar Ter Apel gebracht. Overdag is er verder niemand in het tentencomplex, behalve personeel. Het COA betaalt Pekela 100.000 euro voor de hulp, zo meldt de gemeente. Dat geld gaat naar een fonds waar verenigingen en stichtingen uit Pekela een beroep op kunnen doen.

"Het is onbestaanbaar dat gevluchte vrouwen en kinderen in een land als Nederland buiten zouden moeten slapen", zegt burgemeester Jaap Kuin in een persverklaring. "Daarom vinden wij het belangrijk om in deze crisissituatie als gemeente te laten zien dat we solidair zijn met mensen die hun land moeten ontvluchten vanwege oorlog en geweld. We zijn niet alleen solidair met de mensen maar ook met de gemeente Westerwolde. Die krijgt in deze crisis al genoeg voor de kiezen."

Meer uit Binnenland

Honderden herdenken Wieteke van Dort, veel melati speldjes

DEN HAAG (ANP) - Vele honderden mensen hebben woensdagmiddag in de Kloosterkerk in Den Haag afscheid genomen van Wieteke van Dort. Volgens een woordvoerder van de familie kwamen "zeker zes-, zevenhonderd mensen samen" om te praten, te luisteren naar muziek en te bidden. Veel aanwezigen droegen een melati speldje, een symbool van de Indische gemeenschap in Nederland.

22 minuten geleden
Zaterdag eerste huwelijk tussen mensen zelfde geslacht op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Twee vrouwen trouwen zaterdag op Curaçao en daarmee zijn ze het eerste stel van hetzelfde geslacht dat met elkaar trouwt in het land. Zo'n twee weken geleden oordeelde de Hoge Raad dat mensen van hetzelfde geslacht per direct mogen trouwen op Aruba en Curaçao.

1 uur geleden
Serval mag toch naar Stichting AAP en wordt dus niet afgemaakt

DEN HAAG (ANP) - De teruggevonden serval die vorige week ontsnapte in Lexmond mag toch naar Stichting AAP. De organisatie die exotische dieren in nood opvangt, had eerst geen plek. Daarop besloot de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) volgens de Dierenambulance dat het dier moest worden afgemaakt, maar daartegen voerde de Dierenambulance woensdag actie in Den Haag.

2 uur geleden
Verkeer rond Amsterdam staat voor derde dag op rij vast

AMSTERDAM (ANP) - Het is de derde dag op rij dat het verkeer vaststaat op de wegen rond Amsterdam. Door werkzaamheden op de A10 en een ongeluk bij knooppunt De Nieuwe Meer stond er rond 17.00 uur zo'n 35 kilometer file. Ook op de A9 is het druk. Weggebruikers moeten rekening houden met een uur vertraging.

2 uur geleden
Dierenambulance voert actie om afmaken serval te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Dierenambulance voert woensdagmiddag actie voor het gebouw van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Den Haag omdat zij niet willen dat de in Lexmond teruggevonden serval wordt afgemaakt. Het baasje van de serval wil het dier niet terug en daarop besloot de RVO het dier te laten inslapen, aldus de actievoerders.

4 uur geleden
Werkstraf geëist tegen Pegida-voorman voor groepsbelediging

DEN HAAG (ANP) - Tegen Edwin Wagensveld, de voorman van de radicaal-rechtse groepering Pegida, is woensdag in hoger beroep een taakstraf van veertig uur geëist voor onder meer groepsbelediging. Wagensveld had de Koran een fascistisch boek genoemd. Volgens de advocaat-generaal leverden de uitlatingen van Wagensveld "geen bijdrage aan het maatschappelijk debat" en hij noemde ze "onnodig grievend".

4 uur geleden
Vijf jongens aangehouden voor mishandeling minderjarige Hoogvliet

HOOGVLIET (ANP) - Vijf minderjarige jongens zijn woensdag aangehouden omdat zij mogelijk een rol hebben gespeeld bij een zware mishandeling van een 13-jarige jongen in Hoogvliet, meldt de politie. Het slachtoffer werd vrijdagavond door vijf jongens achtervolgd op de Ruitwagen en vervolgens geschopt en geslagen met een gebroken oogkas tot gevolg.

4 uur geleden