Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tijdelijke EU-wetgeving voor ingrijpen bij online kindermisbruik

Tijdelijke EU-wetgeving voor ingrijpen bij online kindermisbruik

BRUSSEL (ANP) - De EU voert tijdelijke wetgeving in om het opsporen en melden van online kindermisbruik legaal te maken. Door een uitzondering in te voeren op nieuwe privacyregelgeving die sinds december in de EU van kracht is, kunnen online platforms toch ingrijpen als er een gerede verdenking is van kindermisbruik bij mail- of chatverkeer.

De tijdelijke wetgeving kan na een akkoord tussen het Europees Parlement en de lidstaten worden ingevoerd. Daardoor is het ondanks de nieuwe EU-privacywet mogelijk om kindermisbruik te detecteren, daders te identificeren en aan te geven, en het materiaal te verwijderen. De Europese Commissie komt nog deze zomer met een definitieve wet om online en offline kindermisbruik te bestrijden, aldus een woordvoerder. Maar het kan wel drie jaar duren voor die in de EU in werking treedt.

"De tijdelijke maatregel biedt juridische houvast bij het opsporen en rapporteren van kindermisbruik en het verwijderen van berichten, zowel voor gebruikers als de aanbieders van online berichtendiensten", zegt vicevoorzitter Margrethe Vestager van de commissie. "Tegelijk zorgt de wet voor de nodige waarborgen voor de bescherming van de fundamentele rechten van gebruikers."

Verplichten

Naar schatting een op de vijf kinderen in Europa heeft volgens de commissie te maken met een vorm van seksueel geweld. Door de coronapandemie en thuisisolatie is er een forse toename van activiteiten op sociale media, via onlinenetwerken en op het darkweb. Ook zijn er meer meldingen van kindermisbruik bij hulplijnen.

Momenteel gebeurt het opsporen en melden van kinderpornomateriaal door internetbedrijven op vrijwillige basis. Het dagelijks EU-bestuur wil dat in de nieuwe wetgeving gaan verplichten. Door de nieuwe privacywetgeving van december vorig jaar was ingrijpen bij mail- of chatverkeer van bijvoorbeeld kinderlokkers juridisch niet meer mogelijk.

Meer uit Buitenland

Trump riskeert celstraf als hij spreekverbod nog eens overtreedt

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Als de voormalige Amerikaanse president Donald Trump opnieuw zijn spreekverbod overtreedt, zegt Juan Merchan, de rechter die de strafzaak tegen hem behandelt, "een celstraf te overwegen".

26 minuten geleden
EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

PARIJS (ANP) - China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen sprak dat uit in een "open en eerlijk" gesprek met de Chinese president Xi Jinping, die op bezoek is in Europa.

55 minuten geleden
Gaza-demonstranten bezetten ook universiteit Gent

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt, zegt een van de organisatoren tegen een ANP-verslaggever ter plaatse.

1 uur geleden
Kyiv roept bondgenoten op Poetin niet als president te erkennen

MOSKOU (ANP/RTR) - Oekraïne roept alle internationale bondgenoten op om Vladimir Poetin niet te erkennen als legitieme president van Rusland. Hij wordt dinsdag geïnaugureerd voor een nieuwe termijn, maar volgens Kyiv zijn de verkiezingen die hij heeft gewonnen niet eerlijk verlopen.

1 uur geleden
Gaza meldt aanvallen Israël op Rafah na bevel tot evacuatie

GAZA (ANP/AFP) - Volgens Palestijnse functionarissen hebben Israëlische straaljagers twee gebieden in het oosten van Rafah aangevallen die op bevel van het Israëlische leger moesten worden geëvacueerd. De opdracht tot ontruiming geldt als aanloop naar een mogelijke invasie van de stad in het zuiden van de Palestijnse Gazastrook.

1 uur geleden
Rusland meldt opnieuw verovering dorpjes in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Rusland meldt de verovering van twee dorpjes aan het front in Oekraïne. Een daarvan ligt in de noordoostelijke regio Charkiv en het andere in de oostelijke regio Donetsk.

2 uur geleden
Oekraïne vindt Russische nucleaire oefeningen 'chantage'

KYIV (ANP/RTR) - De aankondiging van Rusland om oefeningen te houden met nucleaire wapens voor het slagveld, zijn niets anders dan de voortdurende nucleaire chantage van Moskou. Dat vindt een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst.

2 uur geleden