Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tijdelijke commissie corona-enquête ondanks frustraties verder

Tijdelijke commissie corona-enquête ondanks frustraties verder

DEN HAAG (ANP) - De commissie die de parlementaire enquête over het coronabeleid aan het voorbereiden is, gaat verder met haar werkzaamheden. In de Kamercommissie was onenigheid ontstaan over de opstelling van Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie) en Wybren van Haga (Groep Van Haga), die ook deel uitmaken van de commissie.

Na een urenlang besloten overleg maakte waarnemend voorzitter Mariëlle Paul (VVD) bekend dat de commissie doorgaat met de voorbereidingen. "Ik kan u zeggen dat we vandaag heel goed overleg hebben gehad, en dat we keihard hebben gewerkt aan het onderzoeksvoorstel. Dus we hebben weer meters gemaakt en ik ben daar echt heel blij mee."

Vrijdag schreef NRC dat verschillende leden moeite hebben met de opstelling van Van Houwelingen en Van Haga door uitlatingen die zij over corona doen, in de Tweede Kamer en tijdens werkbezoeken van de commissie. Bronnen zeggen dat er zorgen leefden dat daardoor de indruk kan ontstaan dat leden vooringenomen zijn. Paul zegt dat er maandag afspraken zijn gemaakt over de opstelling van de commissieleden in het politieke en publieke debat, maar op de inhoud van de afspraken wilde ze niet ingaan.

Constructieve gesprekken

Volgens Paul zijn alle leden lid gebleven van de commissie en hebben ze "constructieve gesprekken" gevoerd. Daarbij is ook gesproken over het feit dat er gelekt is. "We hebben daarbij stilgestaan en afgesproken dat, voor zover dat gebeurd zou zijn, dat dat niet meer gebeurt." Volgens Paul is "niet aan de orde geweest" dat een of meer leden zouden moeten opstappen.

De commissie telt negen leden. Naast Paul, Van Houwelingen en Van Haga zijn dat parlementariërs van PVV, CDA, JA21 en de zelfstandige Kamerleden Pieter Omtzigt en Liane den Haan. Aanvankelijk was ook PvdA'er Khadija Arib lid en voorzitter van de commissie, maar zij verliet de Tweede Kamer nadat bekend was geworden dat er een onderzoek werd ingesteld naar haar optreden als Tweede Kamervoorzitter.

Meer uit Politiek

Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

1 uur geleden
Jonge Democraten roepen D66 op: rug rechthouden of stekker eruit

DEN HAAG (ANP) - Het stikstofbeleid zoals is afgesproken in het regeerakkoord moet "zonder concessies" worden uitgevoerd, vinden de Jonge Democraten. Als er toch aan wordt gemorreld, moet D66 uit het kabinet stappen.

2 uur geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen reageren uitermate kritisch op de brief en de toelichting daarop van het kabinet over de aanpak van grote dossiers, zoals de stikstofcrisis. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas riep CDA-leider Wopke Hoekstra op nu al een streep in het zand te zetten door 2030 uit het coalitieakkoord te halen, en niet te wachten op de plannen van provincies.

3 uur geleden
CDA kan niet meer leven met stikstofaanpak in coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA kan niet meer leven met de stikstofparagraaf die in het coalitieakkoord staat, zei vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdag. Hij wil dat er opnieuw over de paragraaf wordt onderhandeld door de vier coalitiepartijen, "specifiek over 2030".

5 uur geleden
Rutte na overleg: kabinet gaat stikstofaanpak versnellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft na urenlang beraad afgesproken "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagavond na afloop van het derde overleg in een week tijd over de verkiezingsuitslag in de provincies.

6 uur geleden
'Jammer' dat GroenLinks niet en PvdA wel in Fries college kan komen

DEN HAAG (ANP) - Het is "jammer" dat GroenLinks en PvdA elkaar in Friesland niet 'vasthouden', maar "het zijn nog steeds twee partijen", zegt een woordvoerder van GroenLinks. Dat de beide partijen straks in de Eerste Kamer een gezamenlijk fractie gaan vormen, betekent niet dat dit ook in provincies moet gebeuren, benadrukt de woordvoerder. "Dat is aan de gekozen Statenfracties zelf."

7 uur geleden
Minister herkent beeld niet dat helft clubs dreigt om te vallen

DEN HAAG (ANP) - Het beeld dat ruim de helft van de sportverenigingen op omvallen staat, herkent minister Conny Helder (Sport) niet. Volgens haar heeft een aantal clubs het wel zwaar, maar zijn de meeste verenigingen goed geholpen met regelingen van het kabinet en gemeenten, zei ze vrijdag na de ministerraad.

10 uur geleden