Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tijd dringt voor oppositie Israël voor vormen nieuwe regering

Tijd dringt voor oppositie Israël voor vormen nieuwe regering

JERUZALEM (ANP) - Israëlische politici die hopen een regeringscoalitie te vormen zonder de huidige premier Benjamin Netanyahu en zijn Likoed-partij, hebben hun eindspurt ingezet. De krant Jerusalem Post bericht dat veel vooruitgang is geboekt tijdens het marathonoverleg tussen de partijen. Die hebben tot een minuut voor middernacht (lokale tijd) om een deal te sluiten.

Oppositieleider Yair Lapid zou volgens Israëlische media woensdagochtend al bekend kunnen maken dat hij een regering kan vormen. Die moet dan bestaan uit linkse, rechtse en centrumpartijen die het over veel zaken maar moeilijk eens kunnen worden. Daarna moet het parlement, de Knesset, de nieuwe coalitie binnen zeven dagen goedkeuren in een stemming.

Zo'n regering zou voorlopig het einde betekenen van het premierschap van de conservatieve Netanyahu, die al twaalf jaar onafgebroken aan de macht is. Nationalist Naftali Bennett zou hem naar verluidt mogen opvolgen als premier en later worden afgelost door centrumpoliticus Lapid. Tegenstanders verwijten de rechtse Bennett zijn kiezers te verraden en hij heeft inmiddels extra beveiliging gekregen.

Lapid en Bennett doen onder meer een beroep op Ra’am, een partij die opkomt voor de rechten van Arabische Israëliërs. Als het lukt een anti-Netanyahu-coalitie te vormen, kan die naar verwachting rekenen op 61 van de 120 parlementszetels. Dat is de kleinst mogelijke meerderheid en dat maakt het samenwerkingsverband erg kwetsbaar.

Meer uit Buitenland

Hamas stuurt delegatie naar Egypte voor overleg over bestand Gaza

CAIRO (ANP/RTR) - Hamas zegt snel weer een delegatie naar Egypte te sturen voor verdere gesprekken over een bestand in de Gazastrook. De Palestijnse beweging moet nog reageren op een nieuw voorstel voor een wapenstilstand. Hamas stelt in een verklaring dat daar volgens leider Ismail Haniyeh op een positieve manier naar wordt gekeken.

13 minuten geleden
Iran dient aanklachten in tegen journalisten na BBC-programma

TEHERAN (ANP) - De Iraanse autoriteiten hebben "een aantal journalisten en activisten" aangeklaagd naar aanleiding van berichtgeving van de BBC, meldt de omroep zelf. Documentaireprogramma BBC Eye had een aflevering over de dood van de 16-jarige betoger Nika Shakarami door toedoen van de autoriteiten.

19 minuten geleden
Nieuwe piek in aantal immigranten dat VK per boot bereikt

LONDEN (ANP/AFP) - Meer dan zevenhonderd migranten zijn woensdag in het Verenigd Koninkrijk aangekomen, nadat ze in bootjes het Kanaal vanuit Frankrijk hadden overgestoken. Dit is het grootste dagaantal van 2024.

44 minuten geleden
President Israël hekelt 'antisemitisme' op universiteiten VS

JERUZALEM (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Israëlische president Isaac Herzog heeft ontstemd gereageerd op de pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten. "We moeten vol afschuw toezien hoe de gruweldaden van 7 oktober tegen Israël worden gevierd en goedgepraat", stelde het staatshoofd in een verklaring.

59 minuten geleden
Man aangeklaagd voor moord na aanval met zwaard in Londen

LONDEN (ANP/AFP) - Een man is aangeklaagd voor onder meer moord na een aanval met een zwaard in Londen, waarbij een 14-jarige jongen om het leven kwam. De 36-jarige verdachte verscheen donderdag voor het eerst voor de rechtbank. Die bepaalde dat de man voorlopig blijft vastzitten.

1 uur geleden
Rusland meldt verovering dorp in oosten Oekraïne

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Rusland meldt de inname van een dorp in het oosten van Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie zegt de plaats Berdytsji "volledig te hebben bevrijd".

2 uur geleden
Politie ontmantelt barrière van protestkamp op universiteit LA

LOS ANGELES (ANP/AFP) - De politie probeert het pro-Palestijnse protestkamp bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) te ontruimen. De barrière rondom het kamp is deels ontmanteld. Amerikaanse media maken melding van meerdere arrestaties.

2 uur geleden