Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tijd dringt voor besluit over rente studieleningen pechgeneratie

Tijd dringt voor besluit over rente studieleningen pechgeneratie

DEN HAAG (ANP) - De tijd dringt voor de Tweede Kamer om een besluit te nemen als deze de 'pechgeneratie' tegemoet wil komen voor de gestegen rente op studieleningen. Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf zegt dat uiterlijk eind februari een knoop moet worden doorgehakt als Kamerleden willen dat de regeling in 2026 ingaat. NSC kreeg eerder een Kamermeerderheid mee voor het plan om de expatregeling te versoberen en de studenten te helpen met dat geld. Maar de partij wil nu toch wachten tot een nieuw kabinet aantreedt en daardoor is de kans groot dat de deadline niet wordt gehaald.

De bewindsman heeft de Tweede Kamer in een brief drie opties voorgelegd om de studenten tegemoet te komen en wilde deze bespreken in het debat over de begroting van zijn ministerie. NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger diende echter tot verbazing van onder meer D66 en SP geen plan in tijdens het debat donderdag.

Dijkgraaf noemde in zijn brief ook een vierde optie om de studenten te helpen. Maar die schoof hij zonder verdere uitwerking terzijde, omdat het niet mogelijk zou zijn om hier binnen de begrotingsregels voldoende geld voor vrij te maken. Ambtenaren van het ministerie van Financiën hadden hier nog vragen over en die wil NSC afwachten, zei Hertzberger tijdens het debat. "Uiteindelijk was bij ons in de fractie het besluit om daar dus nog even mee te wachten en dat aan een volgende regering over te laten", zei ze.

De kans is nihil dat het volgende kabinet al voor de door Dijkgraaf genoemde deadline van eind februari is aangetreden. Informateur Ronald Plasterk is van plan om begin februari verslag uit te brengen over de eerste gespreksronde in de informatiefase. Als partijen daarna willen onderhandelen over een regeerakkoord, neemt dat naar zijn inschatting nog twee à drie maanden in beslag.

Meer uit Politiek

Rutte vindt dat premierschap niet te groot moet worden gemaakt

NIEUWEGEIN (ANP) - Het premierschap moet niet te groot worden gemaakt, zei demissionair premier Mark Rutte in de wandelgangen van het VVD-congres. Hij ging niet in op vragen van de pers over wie de premier moet worden in het nieuwe kabinet van de liberalen met PVV, NSC en BBB. "Ik ga daar helemaal niets over zeggen."

11 uur geleden
Dijkstra hoopt dat nieuw kabinet oog houdt voor vrouwengezondheid

UTRECHT (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra roept het nieuwe kabinet op om oog te blijven houden voor vrouwengezondheid. Daarbij moet breder worden gekeken dan naar zorg alleen, zei Dijkstra op de eerste editie van de Dag van de Vrouwengezondheid in Utrecht.

14 uur geleden
Yeşilgöz wilde persoonlijk geen samenwerking met PVV, NSC, BBB

NIEUWEGEIN (ANP) - VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelingen voor een nieuw kabinet met PVV, NSC en BBB "echt zwaar" waren. "Maar het is gelukt. Niet omdat ik deze samenwerking persoonlijk graag wilde, dat is niet aan de orde", zei ze tijdens haar toespraak op de algemene ledenvergadering van de liberalen in Nieuwegein.

14 uur geleden
Man die Baudet sloeg in België komt niet voor de rechter

GENT (ANP) - De Oekraïner die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorig jaar sloeg met een paraplu in België, hoeft volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad niet voor de rechter te verschijnen. De 33-jarige man krijgt wel een waarschuwing en mag de komende tijd geen andere strafbare feiten plegen.

18 uur geleden
Kabinet houdt vast aan eigen wet voor strikter gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet houdt vast aan zijn eigen wetsvoorstel om het regime in de zwaarst bewaakte gevangenissen aan te scherpen. Daarin staan maatregelen die moeten tegengaan dat criminelen vanuit hun cel alsnog illegale activiteiten kunnen voortzetten, zoals nu soms gebeurt. De Tweede Kamer vond de aanscherping niet ver genoeg gaan en had op enkele punten nog wijzigingen ingediend en aangenomen. Maar die toevoegingen zijn volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in strijd met de Grondwet en Europees recht.

1 dag geleden
Doorzoeking bij Van Strien na aangifte universiteit

ARCEN (ANP) - De woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien wordt doorzocht door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Het Functioneel Parket bevestigt dat er doorzoekingen plaatsvinden, maar wil niet zeggen dat het gaat om het huis van Van Strien in het Limburgse Arcen. Volgens kadastrale gegevens staat de woning waar de doorzoeking plaatsvindt op naam van Van Strien.

1 dag geleden
Ministers: techbedrijven moeten optreden tegen deepfakes politici

DEN HAAG (ANP) - De mogelijkheid dat op internet deepfakes - nepbeelden - van politici verschijnen om valse informatie te verspreiden en te manipuleren, leidt tot zorgen bij bewindslieden. De demissionaire ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) wijzen niet alleen op regelgeving hiertegen maar vinden ook dat sociale mediabedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij zouden verdachte beelden niet moeten plaatsen en als er onechte beelden circuleren, die snel weghalen, zegt Yeşilgöz. De Jonge denkt dat producenten van desinformatie harder moeten worden aangepakt.

1 dag geleden