Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen vrouwen melden grensoverschrijdend gedrag tijdens F1

Tientallen vrouwen melden grensoverschrijdend gedrag tijdens F1

ZANDVOORT (ANP) - Tientallen vrouwen hebben zich gemeld bij de fanclub Formule 1 Vrouwen omdat ze afgelopen weekend zijn lastiggevallen tijdens de race op het circuit van Zandvoort. Volgens oprichter Svenja Tillemans is een aantal van hen van plan aangifte te doen van grensoverschrijdend gedrag. De organisatie van de Dutch Grand Prix heeft inmiddels contact met haar gezocht om samen te kijken naar oplossingen voor het vrouwonvriendelijke gedag tijdens de races, vertelt ze.

Maandagochtend zei Tillemans dat ze vijftien meldingen had gekregen van seksistisch gedrag, zoals knijpen in billen en het gooien met bier. Later op de dag werden dat er nog veel meer. "Het zijn er tientallen, ik ben inmiddels gestopt met tellen. Het doet er ook niet toe hoeveel het er zijn, één is al teveel."

Het circuit, dat eveneens elk incident één teveel noemt, communiceerde een speciaal telefoonnummer waar vrouwen zich konden beklagen. Volgens een woordvoerder kwam er maandagavond één melding per mail binnen. "De Dutch Grand Prix is een familie-evenement waar de organisatie ongewenst en intimiderend gedrag niet tolereert", staat in een verklaring. "We doen er alles aan om al onze bezoekers een veilig en plezierig verblijf te laten beleven. Dat doen we met stewards, beveiligers, social media en camerabeelden daar waar mogelijk." De woordvoerder zegt dat de organisatie gaat kijken of dit voldoende heeft gewerkt. "Zo niet dan gaan wij graag met verschillende partijen in gesprek om te kijken hoe het nog beter kan. We streven allemaal hetzelfde doel na."

Aangifte

Tillemans benadrukt dat het probleem zich niet alleen voordoet bij de Formule 1. "Het gebeurt bij veel meer sportevenementen en festivals." Ze moedigt de vrouwen aan aangifte te doen bij de politie en zich te melden bij de organisatie. Een woordvoerder van de politie Noord-Holland liet weten dat er nog geen aangiftes binnen zijn.

Ook mannen meldden zich bij de fanclub, omdat ze grensoverschrijdend gedrag hebben gezien en zich schamen dat ze niks hebben gedaan. Verder nemen vrouwen contact op met ideeën om het probleem op te lossen.

Een van de meest schrijnende verhalen die Tillemans hoorde is dat van twee jonge vrouwen van 19, die op bijbehorende camping verbleven en al sinds donderdag werden lastiggevallen. "Toen ze naar een feest gingen, kozen ze ervoor om in joggingkleding te gaan. Maar ook dat hielp niet. Ze stonden lekker te dansen, toen een man hun broek naar beneden trok." De vrouwen meldden zich daarop in shock bij de EHBO, aldus de fancluboprichter. "Ze hadden het voorval gefilmd, dus de man kon direct worden gepakt. Hij is van de camping gebonjourd en hem is de toegang tot het circuit ontzegd." Andere vrouwen hebben aangegeven dat ze nooit meer naar een Formule 1-race willen. "Tegen hen zeg ik: laat je alsjeblieft niet je passie ontnemen. Dat zijn de mannen niet waard."

Meer uit Sport

Bol en Klaver loodsen estafettevrouwen naar WK-goud op 4x400 meter

GLASGOW (ANP) - Femke Bol en Lieke Klaver hebben in Glasgow de Nederlandse estafetteploeg op de 4x400 meter naar de wereldtitel indoor geloodst. Het is de eerste keer in de historie van de Nederlandse atletiek dat een estafetteteam goud wint op een WK indoor.

32 minuten geleden
Brons estafettemannen op 4x400 meter bij WK indoor in Glasgow

GLASGOW (ANP) - De sprinters van de 4x400 meter estafette hebben op de WK indooratletiek in Glasgow evenals twee jaar geleden een bronzen medaille behaald. België, met kersvers wereldkampioen Alexander Doom als slotloper, prolongeerde de titel in een tijd van 3.02,54. Het team van de Verenigde Staten won het zilver in 3.02,60.

41 minuten geleden
Visser trapt tegen hekje en mist WK-finale 60 meter horden

GLASGOW (ANP) - Nadine Visser is bij de WK indooratletiek in Glasgow niet doorgedrongen tot de finale van de 60 meter horden. De Noord-Hollandse raakte de eerste horde en daardoor zo uit balans dat ze slechts als achtste en laatste eindigde in haar heat van de halve finales in een tijd van 8,42.

1 uur geleden
Atlete Hassan maakt uitstapje naar WK veldlopen

GLASGOW (ANP) - Sifan Hassan maakt een uitstapje naar een oude liefde, het veldlopen. De Nederlandse topatlete doet op 30 maart mee aan de wereldkampioenschappen cross country in Belgrado. Technisch directeur Vincent Kortbeek van de Atletiekunie bevestigde bij de WK indoor in Glasgow haar deelname.

1 uur geleden
Kooij sprint naar ritwinst in Parijs-Nice

LES MUREAUX (ANP) - Olav Kooij heeft de eerste etappe van de Franse rittenkoers Parijs-Nice gewonnen. De jonge wielrenner van Visma - Lease a Bike was na 157 kilometer met start en finish in Les Mureaux de snelste in de sprint. Het verschil met de Deen Mads Pedersen was amper waarneembaar. De Nieuw-Zeelander Laurence Pithie werd derde, de Nederlander Nils Eekhoff vierde.

5 uur geleden
Hassan mist vorm in Tokio en ontdekt: iedere marathon is anders

TOKIO (ANP) - Iedere marathon is anders. Dat is Sifan Hassan te weten gekomen na de marathon van Tokio. De Nederlandse atlete kon niet mee met de kopgroep en eindigde op twee minuten achterstand als vierde. "Meer dan dit zat er niet in. Ik was niet in mijn beste vorm. De drie loopsters die voor mij eindigden, waren beter in vorm", zei ze via een beeldverbinding met de Japanse hoofdstad.

7 uur geleden
Schaatsster Schouten sterkste bij marathonafscheid in Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - Schaatsster Irene Schouten heeft de slotwedstrijd van de Marathon Cup gewonnen. Schouten was na tachtig rondjes op de ijsbaan van Leeuwarden de snelste in de massasprint. Ze bleef Esther Kiel en Elsemieke van Maaren voor. Voor Schouten gold de marathon in Leeuwarden als haar afscheidswedstrijd.

7 uur geleden