
Tientallen sympathisanten bij zaak bedreigers Kaag
DEN HAAG (ANP) - Tientallen sympathisanten hebben zich zowel buiten voor de rechtbank in Den Haag als binnen verzameld om hun steun te betuigen aan de man en vrouw die terechtstaan voor het bedreigen van politica Sigrid Kaag. In verband met de coronamaatregelen worden maar een beperkt aantal mensen toegelaten in de rechtbank.
De 29-jarige Max van den B. stond begin deze maand met een brandende fakkel voor het huis van de minister van Financiën Sigrid Kaag (D66). Hij schreeuwde complotleuzen voor de deur van Kaag. Ook belde hij bij haar aan. Dit alles was rechtstreeks op sociale media te volgen via een livestream. De 44-jarige Eline van 't N., die met Van den B. was meegegaan om te filmen, staat woensdag samen met hem voor de politierechter.
De twee verdachten sturen kushandjes naar de publieke tribune bij binnenkomst in de rechtbank. Tijdens de zitting moest de parketpolitie iemand van de publieke tribune verwijderen, het is onduidelijk waarom. Buiten voor de ingang van de rechtbank hadden zich tientallen mensen verzameld. Ze hadden borden bij zich waarop staat dat de twee vrijgelaten moeten worden. Ook hadden ze met bloemen een groot hart op de stoep gemaakt.
Voorarrest
De twee verdachten zitten in voorarrest. Amsterdammer Van den B. noemde de verwijten aan zijn adres "onterecht" maar geeft wel aan dat hij nergens spijt van heeft en "100 procent" achter zijn actie staat. Hij ging, samen met een handvol medestanders, naar het huis van Kaag om met haar te praten, zei hij tegen de politierechter.
Van 't N. geeft aan onschuldig te zijn en ook spijt te hebben. "Het gaat te ver." Kaag noemde het "bedreigend en angstig" voor haar en haar gezin. Van 't N. geeft aan dat te begrijpen. Premier Mark Rutte noemde de bedreiging "totaal onacceptabel".
Van den B. en Van 't N. worden ook verdacht van het bedreigen van een voormalig topambtenaar.Van den B. is recentelijk ook opgepakt toen hij voor het huis stond van de voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in Rotterdam.
Meer uit Binnenland
AMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
13 minuten geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
46 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
3 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee mensenrechten heeft geschonden. Onder andere het recht op leven, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is volgens het Hof geschonden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De snelwegen in Frankrijk en Spanje die dicht waren door bosbranden zijn sinds woensdagochtend vroeg weer open. Volgens de verkeersdienst van de ANWB moet het verkeer er nog wel rekening mee houden dat het vuur kan oplaaien.
4 uur geleden