
Tientallen sympathisanten bij zaak bedreigers Kaag
DEN HAAG (ANP) - Tientallen sympathisanten hebben zich zowel buiten voor de rechtbank in Den Haag als binnen verzameld om hun steun te betuigen aan de man en vrouw die terechtstaan voor het bedreigen van politica Sigrid Kaag. In verband met de coronamaatregelen worden maar een beperkt aantal mensen toegelaten in de rechtbank.
De 29-jarige Max van den B. stond begin deze maand met een brandende fakkel voor het huis van de minister van Financiën Sigrid Kaag (D66). Hij schreeuwde complotleuzen voor de deur van Kaag. Ook belde hij bij haar aan. Dit alles was rechtstreeks op sociale media te volgen via een livestream. De 44-jarige Eline van 't N., die met Van den B. was meegegaan om te filmen, staat woensdag samen met hem voor de politierechter.
De twee verdachten sturen kushandjes naar de publieke tribune bij binnenkomst in de rechtbank. Tijdens de zitting moest de parketpolitie iemand van de publieke tribune verwijderen, het is onduidelijk waarom. Buiten voor de ingang van de rechtbank hadden zich tientallen mensen verzameld. Ze hadden borden bij zich waarop staat dat de twee vrijgelaten moeten worden. Ook hadden ze met bloemen een groot hart op de stoep gemaakt.
Voorarrest
De twee verdachten zitten in voorarrest. Amsterdammer Van den B. noemde de verwijten aan zijn adres "onterecht" maar geeft wel aan dat hij nergens spijt van heeft en "100 procent" achter zijn actie staat. Hij ging, samen met een handvol medestanders, naar het huis van Kaag om met haar te praten, zei hij tegen de politierechter.
Van 't N. geeft aan onschuldig te zijn en ook spijt te hebben. "Het gaat te ver." Kaag noemde het "bedreigend en angstig" voor haar en haar gezin. Van 't N. geeft aan dat te begrijpen. Premier Mark Rutte noemde de bedreiging "totaal onacceptabel".
Van den B. en Van 't N. worden ook verdacht van het bedreigen van een voormalig topambtenaar.Van den B. is recentelijk ook opgepakt toen hij voor het huis stond van de voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in Rotterdam.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het KNMI heeft code oranje voor Noord- en Zuid-Holland wegens gladheid in de nacht van zaterdag op zondag om 00.28 uur opgeheven. Voor de rest van Nederland geldt nu code geel, aldus het weerinstituut.
1 uur geledenTER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is ingeschakeld om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen. De hulporganisatie gaat basisvoorzieningen leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), meldt de IND. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond.
5 uur geledenALMELO (ANP) - Burgemeester Mirjam van 't Veld van Almelo heeft een noodbevel afgekondigd voor een deel van de stad in verband met onrusten rond de voetbalwedstrijd tussen Heracles en Sparta. Het noodbevel geldt vanaf 19.15 uur zaterdagavond tot 01.00 uur zondag, meldt de gemeente op X.
6 uur geledenDUBAI (ANP) - Regeringsleiders zouden wat minder "eindeloos" moeten praten over klimaatverandering, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op de klimaattop in Dubai. In plaats daarvan is het tijd om aan de slag te gaan. Hij vindt dat steden daarin een belangrijke rol kunnen spelen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om zaterdagavond in Noord- en Zuid-Holland alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het KNMI heeft voor de twee provincies code oranje afgegeven om grootschalige gladheid door ijzel. "Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rijomstandigheden zorgen", aldus Rijkswaterstaat.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland kon zaterdag op natuurijs worden geschaatst. In Winterswijk, Doorn en De Lier gingen de ijsbanen al vroeg in de ochtend open. Lang duurde de schaatspret niet, want de banen sloten rond het middaguur door de oplopende temperatuur. De kans dat er zondag geschaatst kan worden, is klein.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.
12 uur geleden