Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen omgekomen migranten aan Italiaanse kust gevonden

Tientallen omgekomen migranten aan Italiaanse kust gevonden

STECCATO DI CUTRO/ROME (ANP/RTR) - Door de ondergang van een boot met migranten voor de zuidkust van Italië zijn tientallen mensen om het leven gekomen, onder wie kinderen. Italiaanse autoriteiten meldden dat 58 lichamen zijn aangespoeld op een strand of gevonden in zee bij Steccato di Cutro, bijna 500 kilometer ten zuidoosten van Rome. Medewerkers van het plaatselijke havenbedrijf, de kustwacht en de politie zoeken naar overlevenden. Er zijn er circa tachtig gered. Gevreesd wordt dat er mogelijk nog doden niet zijn gevonden.

De boot had vermoedelijk ongeveer 180 maar misschien veel meer mensen uit voornamelijk Afghanistan, Iran en Pakistan aan boord. De oude houten vissersboot is door de ruwe zee gebroken en ten onder gegaan. Volgens lokale media was de boot niet bestand tegen de hoge golven. Van het vaartuig lijkt enkel wrakhout over. De burgemeester van Steccato di Cutro zei dat overal, op het strand en tot 300 meter uit de kust wrakstukken te zien zijn.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft geschokt op de tragedie gereageerd. Ze wil dat de landen waar de migranten vandaan komen en waar ze de zee op gaan, meer meewerken om deze drama's te voorkomen, en dat mensen niet worden aangemoedigd het risico te nemen. De mensensmokkelaars moeten worden aangepakt, want volgens buitenlandminister Matteo Piantedosi verdienen gewetenloze criminelen veel geld door de migranten een reis naar Europa op gammele, onzeewaardige bootjes aan te smeren. "Over de lijken van hun slachtoffers worden enorme winsten gemaakt die in drugs en in wapens worden geïnvesteerd."

Meer uit Buitenland

Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

1 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

2 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

3 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

3 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

4 uur geleden
Oekraïne roept burgers op elektriciteit te besparen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne roept burgers op stroom te besparen na een aanval op een energiecentrale in het land. Door deze en andere schade, een gebrek aan zonne-energie en de lage temperaturen is er een stroomtekort in het land, aldus premier Denys Sjmyhal.

5 uur geleden
Raisi veroordeelt 'genocide' in Gaza tijdens overleg met Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de "genocide" in de Gazastrook veroordeeld in een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Moskou. Het is volgens Poetin belangrijk om samen de situatie in het Midden-Oosten, met name in de Palestijnse gebieden, te bespreken.

7 uur geleden