Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen miljoenen Europeanen wachten langere lockdowns

Tientallen miljoenen Europeanen wachten langere lockdowns

DEN HAAG (ANP) - Wanneer kunnen strenge maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen worden versoepeld? Met die vraag worstelen veel Europese landen. Op sommige plaatsen laten overheden de teugels alweer een beetje vieren, maar tientallen miljoenen EU-burgers krijgen naar verwachting te horen dat ze langer binnen moeten blijven. Een overzicht:

Italië behoort wereldwijd tot de zwaarst getroffen landen. De regering kondigde op 9 maart een lockdown af voor het hele land en kwam later met aanvullende maatregelen. Het openbaar leven ligt daardoor plat: mensen moeten in principe thuis blijven en de meeste winkels en instellingen zijn dicht. De lockdown in Italië duurt tot 13 april, maar wordt vermoedelijk verlengd.

Naast Italië heeft ook Spanje zwaar te lijden onder de pandemie. De regering van premier Pedro Sánchez kondigde op 14 maart de noodtoestand af en heeft inwoners opdracht gegeven thuis te blijven. Madrid wil de noodtoestand verlengen tot 25 april.

Frankrijk

Ook in Frankrijk mogen burgers vanwege de coronacrisis alleen nog onder voorwaarden hun huis verlaten. Die maatregel is sinds 17 maart van kracht en duurt in elk geval tot 15 april, maar vermoedelijk langer. President Macron spreekt volgende week het land toe over de volgende stappen.

België zit tot zeker 20 april op slot. In het land zijn sinds 18 maart alleen nog essentiële winkels open, moet in principe iedereen thuiswerken, zijn de scholen dicht en geldt een verbod op samenscholing en niet-noodzakelijke verplaatsingen. De grenzen zijn gesloten voor toeristen en dagjesmensen.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk besloot aanvankelijk niet tot een lockdown, maar gooide het roer om toen steeds meer Britten ziek werden. Premier Boris Johnson maakte op 23 maart bekend dat ook zijn landgenoten verplicht thuis moeten blijven.

Duitsers hebben ook te maken met beperkingen vanwege de coronacrisis, maar die zijn minder streng dan in andere delen van Europa. Het dodental in hun land ligt ook relatief laag. Er overleden minder patiënten aan het virus dan in Nederland.

Samenscholingsverbod

In Duitsland moesten sommige bedrijven sluiten en is een samenscholingsverbod afgekondigd. Inwoners wordt opgeroepen aan social distancing te doen. Sommige deelstaten, zoals Beieren, hebben overigens zelf uitgaansbeperkingen ingevoerd die verder gaan dan de landelijke norm.

Buiten Europa is de VS het zwaarst getroffen land. Daar verschillen de maatregelen tegen het virus van staat tot staat. Op veel plaatsen zijn horecazaken en scholen gesloten en wordt mensen gevraagd thuis te blijven.

Meer uit Buitenland

Aanvaller kinderspeelplaats Annecy voorgeleid

ANNECY (ANP) - De 31-jarige Syrische vluchteling die donderdag met een mes mensen aanviel op een kinderspeelplaats in een park in Annecy, wordt zaterdag verhoord door een onderzoeksrechter. Een psychiater en politiemensen hebben vooralsnog de man niet kunnen bewegen iets zeggen, melden Franse media. Hij zou zich ook tegen bewakers verzetten. Over het motief van de man is niets bekend.

2 uur geleden
Khartoem relatief kalm bij aanvang 24 uurswapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP/RTR) - De Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens waarnemers zaterdagmorgen relatief kalm, sinds de strijdende partijen hebben ingestemd met een gevechtspauze van 24 uur op zaterdag. Dat bestand is afgesproken in de Saudische stad Jeddah. Daar proberen Amerikaanse en Saudische diplomaten de Soedanese militairen en de rivaliserende Rapid Support Forces (RSF) te bewegen op zijn minst tijdelijk de wapens neer te leggen om humanitaire hulp en evacuaties mogelijk te maken.

2 uur geleden
Rechtszaak Trump tegen nicht mag doorgaan van rechter

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een rechter heeft geoordeeld dat Donald Trump een rechtszaak kan aanspannen tegen zijn nicht Mary Trump. Volgens de oud-president zou zij informatie aan The New York Times hebben verstrekt voor een artikel uit 2018 over zijn belastinggeschiedenis.

9 uur geleden
Vier vermiste kinderen na crash in Colombia levend gevonden

BOGOTA (ANP/RTR/AFP) - De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in Colombia zijn vrijdag levend teruggevonden. Ze zijn naar de hoofdstad Bogota overgebracht voor medisch onderzoek. President Gustavo Petro kondigde de vondst van de kinderen opgetogen aan: "Een vreugde voor het hele land! De vier kinderen die 40 dagen geleden verloren zijn gegaan in de Colombiaanse jungle zijn levend teruggevonden."

11 uur geleden
Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

16 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

17 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

19 uur geleden