Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen miljoenen Europeanen wachten langere lockdowns

Tientallen miljoenen Europeanen wachten langere lockdowns

DEN HAAG (ANP) - Wanneer kunnen strenge maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen worden versoepeld? Met die vraag worstelen veel Europese landen. Op sommige plaatsen laten overheden de teugels alweer een beetje vieren, maar tientallen miljoenen EU-burgers krijgen naar verwachting te horen dat ze langer binnen moeten blijven. Een overzicht:

Italië behoort wereldwijd tot de zwaarst getroffen landen. De regering kondigde op 9 maart een lockdown af voor het hele land en kwam later met aanvullende maatregelen. Het openbaar leven ligt daardoor plat: mensen moeten in principe thuis blijven en de meeste winkels en instellingen zijn dicht. De lockdown in Italië duurt tot 13 april, maar wordt vermoedelijk verlengd.

Naast Italië heeft ook Spanje zwaar te lijden onder de pandemie. De regering van premier Pedro Sánchez kondigde op 14 maart de noodtoestand af en heeft inwoners opdracht gegeven thuis te blijven. Madrid wil de noodtoestand verlengen tot 25 april.

Frankrijk

Ook in Frankrijk mogen burgers vanwege de coronacrisis alleen nog onder voorwaarden hun huis verlaten. Die maatregel is sinds 17 maart van kracht en duurt in elk geval tot 15 april, maar vermoedelijk langer. President Macron spreekt volgende week het land toe over de volgende stappen.

België zit tot zeker 20 april op slot. In het land zijn sinds 18 maart alleen nog essentiële winkels open, moet in principe iedereen thuiswerken, zijn de scholen dicht en geldt een verbod op samenscholing en niet-noodzakelijke verplaatsingen. De grenzen zijn gesloten voor toeristen en dagjesmensen.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk besloot aanvankelijk niet tot een lockdown, maar gooide het roer om toen steeds meer Britten ziek werden. Premier Boris Johnson maakte op 23 maart bekend dat ook zijn landgenoten verplicht thuis moeten blijven.

Duitsers hebben ook te maken met beperkingen vanwege de coronacrisis, maar die zijn minder streng dan in andere delen van Europa. Het dodental in hun land ligt ook relatief laag. Er overleden minder patiënten aan het virus dan in Nederland.

Samenscholingsverbod

In Duitsland moesten sommige bedrijven sluiten en is een samenscholingsverbod afgekondigd. Inwoners wordt opgeroepen aan social distancing te doen. Sommige deelstaten, zoals Beieren, hebben overigens zelf uitgaansbeperkingen ingevoerd die verder gaan dan de landelijke norm.

Buiten Europa is de VS het zwaarst getroffen land. Daar verschillen de maatregelen tegen het virus van staat tot staat. Op veel plaatsen zijn horecazaken en scholen gesloten en wordt mensen gevraagd thuis te blijven.

Meer uit Buitenland

Leger VS trekt 2000 leden Nationale Garde terug uit Los Angeles

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft de terugtrekking bevolen van de helft van de 4000 leden van de Nationale Garde die vorige maand naar Los Angeles werden gestuurd tijdens protesten tegen het immigratiebeleid van president Donald Trump. Trump stuurde destijds ook 700 mariniers.

25 minuten geleden
EU wil meer concrete stappen Israël zien, geen extra maatregelen

BRUSSEL (ANP) - De EU wil meer concrete stappen van Israël zien dat het daadwerkelijk de humanitaire situatie in Gaza aan het verbeteren is, zei EU-buitenlandchef Kaja Kallas na afloop van de vergadering van EU-buitenlandministers. Kallas had vorige week met Israël afgesproken flink meer humanitaire hulp toe te laten in Gaza.

8 uur geleden
Europese Commissie wil hoger en flexibeler EU-budget

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil vanaf 2028 het EU-budget verhogen, zo blijkt uit een conceptvoorstel dat in handen is van het ANP. Nu draagt elke lidstaat 1 procent van het bruto nationale inkomen bij aan de EU-begroting. In het concept voor de EU-meerjarenbegroting 2028-2034 staat geen nieuw percentage, maar in de Brusselse wandelgangen wordt gesproken over 1,5 procent. De Commissie presenteert woensdag haar voorstel.

10 uur geleden
Europese landen willen wapens voor Oekraïne kopen van VS

BRUSSEL (ANP) - Meerdere Europese landen zeggen klaar te staan om Patriot-luchtverdedigingssystemen en andere wapens voor Oekraïne te kopen van de Verenigde Staten. Maar het blijft vooralsnog onduidelijk welke wapens de VS precies willen leveren en hoe ze dat willen aanpakken.

10 uur geleden
Doden door nieuwe gevechten in Suwayda

SUWAYDA (ANP/AFP/RTR) - Het geweld in de Syrische regio Suwayda heeft dinsdag opnieuw meerdere levens geëist. Syrische en Israëlische militairen hebben aanvallen uitgevoerd. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van meer dan tien doden.

11 uur geleden
Oekraïense premier Sjmyhal biedt ontslag aan

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal heeft zijn ontslag aangeboden. Dat betekent dat de weg vrij is voor vicepremier Joelia Svyrydenko om aangesteld te worden als de nieuwe premier. Het parlement moet haar benoeming nog goedkeuren, maar aangezien de partij van president Volodymyr Zelensky daar een meerderheid heeft, lijkt dat een formaliteit.

11 uur geleden
VK haalde in het geheim duizenden Afghanen op na datalek

LONDEN (ANP) - De Britse regering heeft na een groot datalek in het geheim duizenden Afghanen naar het Verenigd Koninkrijk gehaald, heeft minister van Defensie John Healey bekendgemaakt. De namen en gegevens van bijna 19.000 Afghanen die hadden samengewerkt met de Britten waren uitgelekt, waardoor zij en hun familieleden mogelijk gevaar liepen. Van hen zijn zo'n negenhonderd mensen opgehaald via dit geheime beleid en 3600 van hun familieleden.

12 uur geleden