Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen mensen bij Oekraïense ambassade voor registratie

Tientallen mensen bij Oekraïense ambassade voor registratie

DEN HAAG (ANP) - Bij de Oekraïense ambassade in Den Haag stonden donderdag enkele mensen in de rij. Ze willen zich laten registreren bij de ambassade, zeiden enkelen van hen tegen het ANP.

Oekraïners die zonder de juiste papieren naar Nederland zijn gevlucht, kunnen zich via de ambassade laten registreren, liet het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag weten. Oekraïners mogen in principe ook zonder registratie in Nederland verblijven, maar gezien de bijzondere omstandigheden van de vluchtelingen wil de overheid toch dat ze zich laten registreren. De vluchtelingen kunnen naar de ambassade om hun identiteit te laten verifiëren. Ze krijgen dan een certificaat waarmee ze zich kunnen laten inschrijven.

Meerdere Oekraïners die donderdag in de rij stonden, zeiden dat ze inderdaad naar de ambassade waren gekomen voor de registratie. "Na de registratie hier moeten we naar de gemeente voor een BSN-nummer", legde een wachtende man uit. Ook een gezin stond in de rij omdat ze geen paspoort hebben en hoorden dat ze bij de ambassade moesten zijn om hun registratie op orde te krijgen.

Hulplijn

Een jonge vrouw legde uit dat haar paspoort werd gestolen aan de grens. Ze was eerder al in Nederland, maar reisde terug naar Oekraïne om hulpgoederen te brengen, zei ze, terwijl ze op haar telefoon foto's van een laadtruck vol dozen en spullen laat zien. Zij en haar vriend logeren voorlopig bij Oekraïense vrienden in Nederland. Ze weet nog niet waar ze terechtkan voor meer langdurige huisvesting. Ook heeft ze geen idee waar ze naartoe moet voor medische zorg. Ze hoopt meer informatie te krijgen, als ze is ingeschreven bij de gemeente .

Ook volgens het Rode Kruis hebben de vluchtelingen bij aankomst in Nederland vaak geen idee waar ze moeten zijn. De organisatie meldde donderdag dat daarom een speciale hulplijn is geopend. Via deze hulplijn kunnen Oekraïense vluchtelingen in het Oekraïens of Engels worden geholpen aan informatie over onder meer opvang.

Meer uit Binnenland

Kinderen langs deuren voor verkoop 75e editie kinderpostzegels

LEIDEN (ANP) - Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.

53 minuten geleden
In Nederland geboren panda Fan Xing verhuist naar China

RHENEN (ANP) - Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.

1 uur geleden
Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.

1 uur geleden
Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

3 uur geleden
PVV-Kamerlid vult 6 uur spreektijd over asielwet bij lange na niet

DEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.

3 uur geleden
Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

5 uur geleden
Curaçao betaalt miljoenen voor voormalig openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.

7 uur geleden