Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen marechaussees naar Oekraïne voor onderzoek misdaden

Tientallen marechaussees naar Oekraïne voor onderzoek misdaden

DEN HAAG (ANP) - Enkele tientallen Nederlandse marechaussees gaan naar Oekraïne om daar mee te helpen met het onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden. Het kabinet gaat dat vrijdag besluiten tijdens de ministerraad, melden meerdere bronnen aan het ANP.

Het gaat om een forensisch team dat "zeer binnenkort" met bescherming vertrekt. Het is belangrijk om na oorlogsmisdaden snel bewijsmateriaal te verzamelen. Door het onderzoek naar de vliegramp met MH17 heeft Nederland veel kennis opgedaan op forensisch vlak.

De marechaussees gaan volgens ingewijden ook aan de slag op plaatsen waar oorlogsmisdaden zouden zijn gepleegd. Ze blijven enkele weken in Oekraïne en gaan bewijsmateriaal verzamelen voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Joint Investigation Team

Het ICC is al een onderzoek is begonnen naar oorlogsmisdaden in Oekraïne, dat op 24 februari werd aangevallen door Rusland. Experts van het Openbaar Ministerie en de politie delen al informatie uit het onderzoek naar MH17 met het Strafhof, aldus premier Mark Rutte.

Hoofdaanklager Karim Khan kondigde deze week aan dat het ICC zich aansluit bij het Joint Investigation Team (JIT) dat Litouwen, Polen en Oekraïne hebben opgericht. Het JIT onderzoekt misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden gepleegd in Oekraïne.

Eurojust

Het JIT wordt gesteund door Eurojust, een agentschap van de Europese Unie dat is gevestigd in Den Haag. Eurojust werkt met landen in de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit. De organisatie steunt het verzamelen van bewijzen en uitwisseling van informatie.

Het kabinet steunt al langer onderzoek naar misdaden gepleegd tijdens de strijd. "Nederland rust niet totdat elke oorlogsmisdaad is onderzocht en de verantwoordelijken worden vervolgd", liet premier Mark Rutte eerder weten.

Massagraven

De afgelopen weken zijn berichten naar buiten gekomen over massagraven, standrechtelijke executies en verkrachtingen door Russische militairen. De procureur-generaal van Oekraïne heeft naar eigen zeggen al duizenden oorlogsmisdaden geregistreerd.

Oekraïne kan die misdaden zelf niet allemaal onderzoeken. Afgevaardigden van het Oekraïense parlement vroegen onlangs tijdens een werkbezoek aan de Tweede Kamer nog om technische experts, maar ook om DNA-tests, lijkenzakken en technische apparatuur.

Onderzoekscommissie

Nederland helpt al verschillende initiatieven in Oekraïne. Zo steunt ons land een onderzoekscommissie die is opgezet door de VN-Mensenrechtenraad en is het medeoprichter van de Group of Friends of Accountability Following the Aggression Against Ukraine.

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) gaf deze maand nog een miljoen euro extra aan het Internationaal Strafhof (ICC) voor onderzoek in Oekraïne. Verder krijgt het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten (OHCHR) geld om hun veldkantoor in Oekraïne te versterken.

Nederland levert daarnaast militaire hulp aan Oekraïne. Daarbij gaat het om steeds zwaarder materieel. Er gaan onder meer een beperkt aantal pantserhouwitsers, het zwaarste geschut van de Landmacht, naar Oekraïne, maakte minister Kajsa Ollongren (Defensie) dinsdag nog bekend.

Meer uit Binnenland

ICAO: Rusland schuldig aan neerhalen vlucht MH17

DEN HAAG (ANP) - Rusland is schuldig aan het neerhalen van vlucht MH17 en heeft daarmee de internationale afspraken over burgerluchtvaart geschonden, oordeelt de Raad van de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie (ICAO-Raad). De organisatie heeft dit besluit genomen in een zaak die is aangespannen door Nederland en Australië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

6 uur geleden
Nobel: nu geen extra geld voor Noodfonds Energie, komend jaar wel

DEN HAAG (ANP) - Het Noodfonds Energie, voor hulp bij het betalen van de energierekening, krijgt er volgens staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken, VVD) dit jaar geen extra geld bij. Het kabinet had er 56,3 miljoen euro voor uitgetrokken, maar dat is nu al op.

8 uur geleden
Heinen: schuldhoudbaarheid prioriteit defensie-investeringen EU

BRUSSEL (ANP) - Schuldhoudbaarheid is voor minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) nog steeds de belangrijkste voorwaarde voor eventuele defensieleningen van de Europese Commissie aan EU-lidstaten. Pas als dat is geregeld, kan wat hem betreft over andere voorwaarden worden gepraat, zoals deelname van niet-EU-landen aan gezamenlijke defensie-investeringen, zei Heinen voor het begin van een tweedaags overleg met de EU-ministers.

8 uur geleden
Verdachte doden 11-jarig meisje: kan niet naar mezelf kijken

UTRECHT (ANP) - De 29-jarige Hamzah L. die verdacht wordt van het doodsteken van een 11-jarig meisje afgelopen februari in Nieuwegein, heeft "ontzettend veel spijt". Hij zei dat hij last had van wanen, in een psychose verkeerde en drugs had gebruikt. Hij is zich nadien naar eigen zeggen steeds meer gaan herinneren van wat hij heeft gedaan. "Ik kan niet naar mezelf kijken, ik ben er echt kapot van", vertelde hij maandag in de rechtbank in Utrecht, tijdens de eerste voorbereidende zitting.

9 uur geleden
Ook Haagse basisscholen willen extern inhuren leraren beperken

DEN HAAG (ANP) - Ook basisscholen in Den Haag willen minder vaak externe leraren inhuren. "Het uitgangspunt: geen externe leraren, tenzij er geen andere optie is. Schoolbesturen zetten zich in om personeel vast aan de school te binden en niet afhankelijk te zijn van externen", aldus een woordvoerder van onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer.

9 uur geleden
Radboud wil samenwerking met universiteiten in Israël opschorten

NIJMEGEN (ANP) - Het bestuur van de Radboud Universiteit wil het advies volgen om de samenwerking met twee Israëlische universiteiten op te schorten. Op de universiteit in Nijmegen wordt maandag overleg gevoerd over het voornemen. De medezeggenschap mag eerst nog advies uitbrengen, daarna volgt het definitieve besluit. De verwachting is dat dit later deze week komt.

9 uur geleden
Ambtenaar Amsterdam opgepakt, zocht adressen op voor criminelen

AMSTERDAM (ANP) - Een ambtenaar van de gemeente Amsterdam is maandag opgepakt op verdenking van corruptie en medeplichtigheid aan het veroorzaken van explosies en andere geweldsincidenten. Dat meldt het OM. De 46-jarige man wordt ervan verdacht dat hij gedurende "een langere periode" op verzoek van "criminele contacten" adressen heeft opgezocht in systemen van de gemeente. Op die adressen waren vervolgens explosies of gebeurden andere geweldsincidenten.

10 uur geleden