Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen herdenkingen voor slachtoffers Nederlands-Indië

Tientallen herdenkingen voor slachtoffers Nederlands-Indië

DEN HAAG (ANP) - Op tientallen plekken in het land worden de komende dagen herdenkingen gehouden om stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Hoewel Nederland op 5 mei 1945 werd bevrijd, gebeurde dat in voormalig Nederlands-Indië enkele maanden later. Met de capitulatie van Japan kwam er op 15 augustus 1945 een einde aan de oorlog in het hele Koninkrijk der Nederlanden.

In Rotterdam houdt burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag een toespraak bij het Indië-Monument op de Boompjes. Ook wordt de vlag gehesen en houden alle aanwezigen twee minuten stilte. Na afloop worden er kransen bij het monument gelegd. Bij het Monument Indië Nederland op het Olympiaplein in Amsterdam wordt vrijdag ook stilgestaan bij de gebeurtenissen in Nederlands-Indië.

Ook in onder meer Groningen, Den Helder, Amersfoort, Vlissingen, Den Bosch, Eindhoven en Vught zijn herdenkingen. In Alkmaar wordt er dit jaar voor het eerst een gehouden.

Het aantal lokale herdenkingen is volgens het Indisch Herinneringscentrum de laatste jaren flink toegenomen. "Voor dat deel van de Nederlandse geschiedenis is veel meer aandacht dan pakweg tien jaar geleden", zegt directeur Yvonne van Genugten. Ze denkt dat dat onder andere te maken heeft met het onderzoek dat de regering in 2022 liet doen naar het geweld tijdens de dekolonisatie van Indonesië. "Het is een positieve ontwikkeling", zegt de directeur over de toegenomen aandacht. "Ik denk wel dat het nog een paar jaar nodig heeft om tot volle wasdom te komen, want er zijn nog altijd veel mensen die weinig van die geschiedenis weten."

Wat haar opvalt is dat de leeftijd van het publiek bij de herdenkingen lager is geworden. "Ze hebben verhalen van hun opa's en oma's gehoord en gaan dan mee naar zo'n herdenking." Volgens Van Genugten wordt er op verschillende manieren geprobeerd om ook de jonge generatie erbij te betrekken, bijvoorbeeld met spoken word of dialoogsessies. "Dat spreekt jongeren aan en je ziet dat dat effect heeft. Maar als organisatie moet je wel blijven kijken hoe je in de toekomst relevant blijft". Ook is het belangrijk dat het thema niet alleen op 15 augustus in de belangstelling staat, vindt ze.

De Nationale Herdenking is donderdagavond in Den Haag. Bij de ceremonie bij het Indisch monument in de Scheveningse Bosjes houdt onder meer schrijfster Yvonne Keuls een toespraak. Ook premier Dick Schoof, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en burgemeester van Den Haag Jan van Zanen zijn erbij.

Meer uit Binnenland

Winkels deel Nijmegen mogen geen alcohol verkopen rond Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Supermarkten en andere winkels in de binnenstad van Nijmegen mogen tijdens de Vierdaagsefeesten in juli geen alcohol verkopen tussen 12.00 uur en middernacht. De raad van de Gelderse gemeente heeft woensdagavond ingestemd met een voorstel van het college met die strekking. Er stemden 35 raadsleden voor en drie tegen.

1 uur geleden
Medewerkers zorggroep ontslagen om vernederen cliënten Bodegraven

BODEGRAVEN (ANP) - De christelijke zorggroep Sirjon heeft zes medewerkers ontslagen na het vernederen van cliënten op een woongroep in het Zuid-Hollandse Bodegraven. Beelden daarvan hadden ze gedeeld in een besloten groep op Snapchat. De zorggroep doet ook aangifte.

3 uur geleden
Raad van Kerken roept Israël en Hamas op te stoppen met vechten

AMERSFOORT (ANP) - De Raad van Kerken in Nederland roept de Israëlische regering en Hamas op om te stoppen met vechten, medische hulp en voedsel toe te laten tot Gaza en de gijzelaars vrij te laten. Ook wil de gemeenschap van negentien christelijke kerken en organisaties dat alle inwoners van Gaza terug naar huis kunnen "met uitzicht op wederopbouw en veiligheid".

5 uur geleden
Provincie Utrecht wil wolf afschieten na bijtincident Den Treek

UTRECHT (ANP) - DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat het inderdaad een wolf was die ruim een week geleden een wandelaarster beet op het Utrechtse landgoed Den Treek. Volgens het DNA-onderzoek gaat het om de wolf die vorig jaar zomer ook al betrokken was bij incidenten op de Utrechtse Heuvelrug. De provincie wil het dier nu laten afschieten, omdat deze wolf een direct gevaar voor mensen zou zijn.

7 uur geleden
Nederland moet meer doen tegen genocide in Gaza, zeggen experts

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft door zijn nauwe politieke, militaire en economische banden met Israël een grotere verantwoordelijkheidsplicht om genocide in Gaza te voorkomen dan andere landen. Dat zei Geert-Jan Knoops, bijzonder hoogleraar internationaal recht, woensdag in de Tweede Kamer. De vraag of het kabinet zijn preventieplicht voldoende nakomt, is aan de Kamer, voegde hij eraan toe.

8 uur geleden
Zaak Shukrula over belemmeren contact met advocaat dient 5 juni

AMSTERDAM (ANP) - Het kort geding van de recent gearresteerde advocaat Vito Shukrula tegen de Nederlandse staat over de toegang van zijn advocaten tot de Penitentiaire Inrichting, dient op 5 juni in de beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam-Osdorp. Shukrula zal daarbij aanwezig zijn, laat zijn advocaat Sultan Kat weten.

8 uur geleden
Bijna 17 miljoen illegale sigaretten onderschept in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Opsporingsdiensten hebben vrijdag bijna 17 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen op een industrieterrein in Heerlen. Een man uit Oost-Europa is aangehouden voor betrokkenheid bij de smokkel, meldt de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) woensdag.

9 uur geleden