Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen gewonden bij protesten tegen Iraanse invloed in Irak

Tientallen gewonden bij protesten tegen Iraanse invloed in Irak

BAGDAD (ANP/RTR) - In verschillende steden in Irak zijn zeker 31 gewonden gevallen bij nieuwe demonstraties tegen de invloed van Iran in de Iraakse politiek. Veiligheidstroepen vuurden kogels af in de lucht en bestookten de demonstranten met traangas. In de hoofdstad Bagdad vielen zeker veertien gewonden en in het zuidelijke Nasiriya werden zeventien gewonden geteld.

De veiligheidstroepen probeerden de zittende groepen betogers op te breken toen de onlusten uitbraken. De demonstranten eisen het vertrek van de pro-Iraanse machthebbers in Irak. Sinds de val van dictator Saddam Hussein is de invloed van Iran enorm toegenomen. Saddam onderdrukte de sjiitische meerderheid wreed en na zijn val namen sjiieten met steun van Iran het heft in handen.

Ongeveer 65 procent van de bijna veertig miljoen Iraki's is sjiitisch. Dat de woede zich vooral tegen Iran richt, komt niet alleen door de slechte economische situatie in het land. Veel Irakezen zijn de religieuze ijver van gewapende milities en politieke partijen van islamisten waarmee Iran zich in de Iraakse politiek mengt beu.

Veel Iraakse sjiieten moeten ook niets hebben van het politieke systeem van het buurland, waar conservatieve sjiitische geestelijken regeren.

Meer uit Buitenland

Biden belooft Kyiv 175 miljoen in afwachting van miljardenpakket

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat aankondigen dat hij 175 miljoen dollar (162 miljoen euro) vrijmaakt voor extra militaire steun aan Oekraïne, meldt een Amerikaanse overheidsbron. De belofte doet hij in afwachting van een miljardenpakket dat door het Congres moet worden goedgekeurd.

21 minuten geleden
Poetin aangekomen in Saudi-Arabië, spreekt met de kroonprins

RIYADH (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is in Saudi-Arabië aangekomen. Hij spreekt daar met kroonprins Mohammed bin Salman onder meer over olie, de oorlog in Gaza en de oorlog in Oekraïne, zegt het Kremlin. Het is de tweede stop van Poetin tijdens een zeldzaam bezoek aan het Midden-Oosten, na een eerdere stop in de Verenigde Arabische Emiraten.

50 minuten geleden
Oud-voorzitter Kevin McCarthy verlaat het Amerikaanse Congres

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse parlementsvoorzitter Kevin McCarthy verlaat het Huis van Afgevaardigden. De Republikein, die dit najaar als voorzitter werd afgezet, schrijft in de Wall Street Journal dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt.

1 uur geleden
Europese Commissie wil extra geld voor beveiliging synagoges

BRUSSEL (ANP) - Er komt als het aan de Europese Commissie ligt extra Europees geld voor de beveiliging van synagoges, moskeeën en kerken. Het geld is onderdeel van een reeks van maatregelen die de Europese Commissie woensdag versneld heeft voorgesteld om de toenemende polarisatie tegen te gaan.

2 uur geleden
UNESCO voegt iftar toe aan lijst van immaterieel erfgoed

KASANE (ANP) - De iftar, de maaltijd die tijdens de ramadan na zonsondergang wordt gegeten, is opgenomen op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO. Het Immaterieel Erfgoed Comité van de VN-organisatie heeft een gezamenlijke aanvraag hierover goedgekeurd van Iran, Turkije, Azerbeidzjan en Oezbekistan.

2 uur geleden
Al 10.000 ton aan wapentuig aan Israël geleverd sinds 11 oktober

JERUZALEM/TEL AVIV (ANP) - Na de aankomst van het tweehonderdste vrachtvliegtuig met wapens sinds 11 oktober heeft het Israëlische ministerie van Defensie bekendgemaakt dat er al meer dan 10.000 ton aan wapentuig is aangekomen. De oorlog met Hamas begon 7 oktober en vier dagen later arriveerde het eerste vliegtuig met nieuwe wapens voor het Israëlische leger. Het gaat volgens het ministerie om onder meer gevechtsvoertuigen, wapens, munitie, kogelwerende vesten, medische voorraden en andere zaken.

3 uur geleden
Laatste vermiste dood gevonden na vulkaanuitbarsting Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP) - Indonesische reddingswerkers hebben het lichaam gevonden van de laatste persoon die nog vermist werd na een vulkaanuitbarsting op Sumatra. Het dodental stijgt daarmee naar 23.

6 uur geleden