Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen doden en gewonden bij brand in Iraaks ziekenhuis

Tientallen doden en gewonden bij brand in Iraaks ziekenhuis

BAGDAD (ANP/RTR) - Bij een brand in een ziekenhuis in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zeker 82 mensen om het leven gekomen. 110 mensen raakten gewond. In het gebouw werden coronapatiënten behandeld. Van de dodelijke slachtoffers lagen er tientallen aan de beademing.

De brand in het Ibn Khatib ziekenhuis ontstond in de nacht nadat door een ongeval een zuurstoftank was ontploft. De brand verspreidde zich snel over de verdiepingen. Alle patiënten zijn overgebracht naar andere ziekenhuizen.

Volgens premier Mustafa al-Kadhemi is er sprake van nalatigheid. Hij heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de fatale brand. De directeur van het ziekenhuis en de leiding van het beveiligings- en onderhoudspersoneel zitten vast in afwachting van het onderzoek.

Minister van Volksgezondheid

Ook heeft al-Kadhemi minister van Volksgezondheid Hassan al-Tamimi op non-actief gesteld. De minister wordt ondervraagd over de ziekenhuisbrand, evenals de gouverneur van Bagdad en de hoogste volksgezondheidsfunctionaris van Oost-Bagdad. De premier verwacht de resultaten van het onderzoek in vijf dagen te kunnen presenteren.

Een mensenrechtencommissie van de regering noemde de brand "een misdaad" tegen de coronapatiënten die door de brand stierven terwijl ze hun leven aan de autoriteiten hadden toevertrouwd. De premier heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Irak telt officieel iets meer dan 1 miljoen coronabesmettingen, het grootste aantal van alle Arabische staten. Sinds het begin van de pandemie zijn in Irak meer dan 15.000 mensen overleden aan Covid-19. Ongeveer 300.000 mensen hebben een eerste coronaprik gehad.

Meer uit Buitenland

Doden en gewonden na instorten kerk Mexico

MEXICO-STAD (ANP/RTR/AFP) - In de Mexicaanse stad Ciudad Madero zijn zondag zeker negen mensen om het leven gekomen toen het dak van een kerk instortte tijdens de mis. Ook raakten volgens de autoriteiten zeker veertig mensen gewond. Reddingswerkers zoeken met honden en graafmachines in het puin van de kerk naar overlevenden. Dertig mensen worden vermist, zei een woordvoerder van het ministerie voor Veiligheid van de staat Tamaulipas.

1 uur geleden
Trump bevestigt dat hij de opening van zijn proces bijwoont

NEW YORK (ANP/AFP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump woont maandag in New York de opening van zijn proces bij. "Ik ga morgen naar de rechtbank om voor mijn naam en reputatie te vechten", schreef hij zondagavond laat op zijn eigen socialemediaplatform Truth Social. Daarmee bevestigde hij geruchten in Amerikaanse media.

1 uur geleden
NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen

BRUSSEL/LONDEN (ANP/DPA) - Ongeveer 600 Britse soldaten zullen worden ingezet in Kosovo, meldt de NAVO. Ze zijn afkomstig van een reservetroepenmacht die het Verenigd Koninkrijk beschikbaar stelt aan KFOR, de strijdmacht die de NAVO in Kosovo inzet om het hoofd te bieden aan de gespannen situatie in de regio. In het noorden van Kosovo vielen zondag zwaarbewapende Serviërs de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent omkwam.

8 uur geleden
Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen. Er zijn "meerdere terroristen" bij de aanvallen omgekomen, aldus het ministerie, dat tevens verklaarde: "Terroristen kunnen niet ontsnappen aan het einde dat hen te wachten staat."

9 uur geleden
Oekraïne rekent ook tijdens noodfinanciering overheid VS op steun

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt in gesprek te zijn met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp in oorlogstijd veilig te stellen, nu het Huis van Afgevaardigden zaterdag heeft ingestemd met noodfinanciering om een overheidssluiting te voorkomen. Die 45 dagen geldende regeling betekent onder meer dat hulp aan Oekraïne wordt bevroren.

12 uur geleden
PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

14 uur geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

16 uur geleden