Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen betogers tegen coronaregels in Amsterdam, Enschede

Tientallen betogers tegen coronaregels in Amsterdam, Enschede

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen hebben zich zondagmiddag op het Museumplein in Amsterdam verzameld om te demonstreren tegen de coronaregels. Ook in Groningen en Enschede kwamen betogers bijeen. In Groningen ging het om zo'n tweehonderd mensen, in Enschede volgens RTV Oost om circa veertig.

De nog geen honderd actievoerders in Amsterdam hebben spandoeken en tekstborden bij zich met teksten als 'Voor vrijheid, tegen spoedwet', 'Overheid heeft schijt aan onze vrijheid' en 'Nieuw normaal, never nooit niet!'. Ook worden bumperstickers uitgedeeld, met daarop ,'99,8 % overleeft Corona!!! Stop 1,5 meter; Viruswaanzin.nl'. Ook klinkt muziek en riepen de betogers 'OpRutte', want ze willen dat de minister-president opstapt.

Physician Assistant bij een huisartsenpost in Gouda Maaike van Stralen nam kort het woord. "We zien nauwelijks zieke mensen", zei ze. Het aantal besmettingen loopt op, maar dat is volgens haar minimaal. "We moeten niet de aantallen noemen, maar de percentages."

Oogje in het zeil

De Amsterdamse politie houdt op afstand een oogje in het zeil. De sfeer is gemoedelijk. Sommige betogers knuffelden elkaar bij het weerzien.

In Groningen zijn in het Stadspark zo’n tweehonderd betogers bijeen. De organisatie had gerekend op zo’n 1500 actievoerders. De demonstranten verzetten zich tegen de 1,5 metersamenleving, de spoedwet waarin het kabinet de coronamaatregelen wil vastleggen en tegen 5G. De actievoerders hebben Nederlandse vlaggen en spandoeken bij zich met leuzen als 'Vrijheid!’ en 'Ik ben er klaar mee!’. De demonstratie was aangemeld bij de gemeente en duurt de hele middag. Er staan volgens de organisatie verschillende sprekers op het programma, waaronder een microbioloog.

In Enschede kwamen volgens RTV Oost zo’n veertig mensen op de demonstratie af. Tijdens de actie spreken de demonstranten ook hun steun uit voor de boeren in Nederland. Die protesteerden onlangs nog bij Bilthoven, in de buurt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat ze geen vertrouwen hebben in de stikstofmetingen van het RIVM en in het landbouwbeleid van het kabinet dat op die metingen is gebaseerd.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Bert Kaiser 1 dag geleden
een gevangenis straf zou hier op zijn plaats zijn,wegens een poging het opzettelijk besmetten van anderen ,
wink-wink 1 dag geleden
Oh, 't zijn waanzinnige knuffelbeertjes. Ongevaarlijk, aaibaar en onzindelijk. Een mening (Rutte rot op)zonder argumenten is viswijvensymboliek.
Moterrace 1 dag geleden
wat een schoften die gasten die moesten het terstond zelf erg krijgen schoften vastzetten zulke schoften

Meer uit Binnenland

Campagne moet studenten doordringen van coronagevaar

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam begint dinsdag een campagne om studenten te wijzen op de coronamaatregelen en het belang van een test bij klachten die duiden op de ziekte. Burgemeester Ahmed Aboutaleb is bij de aftrap aanwezig. Er zijn steeds meer besmettingen onder studenten in Rotterdam.

7 minuten geleden
Rechtbank beslist of ex-Hofstadgroeplid Samir A. in de cel blijft

ROTTERDAM (ANP) - De raadkamer van de rechtbank Rotterdam beslist dinsdag of het veroordeelde oud-Hofstadgroeplid Samir A. in voorlopige hechtenis blijft. A. was eind juni opgepakt op verdenking van het financieren van terrorisme. Het voorarrest kan met maximaal negentig dagen verlengd worden.

9 minuten geleden
Moordzaak ex-tbs'ers behandeld

LELYSTAD (ANP) - De rechtbank in Lelystad behandelt dinsdag en woensdag de moord op een 72-jarige ex-tbs'er uit die stad april vorig jaar. Michael B. en Jan van K. worden verdacht van de roofmoord. Het drietal kende elkaar uit de de tbs-kliniek in Almere.

30 minuten geleden
Meeste ambtenaren in september naar kantoor

DEN HAAG (ANP) - Per 1 september gaan veruit de meeste ambtenaren na een periode van veel thuiswerken weer meer naar kantoor. Ze komen niet allemaal tegelijk naar het werk. Gemeenten, waterschappen en provincies hebben vanwege de coronacrisis doorgaans afspraken gemaakt over het maximale aantal ambtenaren dat er samen mag zijn, meldt vakblad Binnenlands Bestuur op basis van een onlineonderzoek.

32 minuten geleden
Meer dan 2000 nieuwe coronagevallen voorzien

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt dinsdag weer bekend hoeveel nieuwe gevallen van het coronavirus in de afgelopen week zijn gemeld. Dat worden er waarschijnlijk ongeveer 2300, op basis van de dagelijkse updates van het instituut en het coronadashboard van de overheid. In de voorgaande week waren er 1329 nieuwe besmettingen gemeld, in de week daarvoor 987. Dat komt neer op 2316 besmettingen in twee weken tijd.

34 minuten geleden
Aruba voert strenge coronamaatregelen in na toename besmettingen

ORANJESTAD (ANP) - Op Aruba zijn vijf nieuwe besmettingen met corona geregistreerd. Dat heeft minister-president Evelyn Wever-Croes maandagavond (lokale tijd) bekendgemaakt. Het gaat om lokale besmettingen.

36 minuten geleden
Regisseur Hans Scheepmaker (69) overleden

DEN HAAG (ANP) - Regisseur Hans Scheepmaker is in de nacht van zaterdag op zondag overleden. Scheepmaker overleed op 69-jarige leeftijd in Den Haag aan de gevolgen van een wespenaanval, heeft zijn levenspartner maandagavond gemeld.

6 uur geleden