Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen arrestaties bij nieuwe protesten in Wit-Rusland

Tientallen arrestaties bij nieuwe protesten in Wit-Rusland

MINSK (ANP/AFP) - De Wit-Russische oproerpolitie heeft zaterdag enkele tientallen vrouwelijke demonstranten met geweld aangehouden en in busjes gegooid. Duizenden gingen weer de straat op in de hoofdstad Minsk om te protesteren tegen politiegeweld en verkiezingsfraude.

Vooruitlopend op een grootschalig protest dat zondag wordt verwacht, verzamelden groepen vrouwelijke demonstranten zich in het centrum van Minsk voor een vreedzaam protest. Sommigen sloegen met pollepels op pannen en anderen zongen "Bring back our Masha", verwijzend naar oppositieleider Maria Kolesnikova. Kolesnikova werd deze week gevangengezet nadat ze zich had verzet tegen gedwongen uitzetting door haar paspoort te verscheuren.

Er braken zaterdag gevechten uit op het centrale Vrijheidsplein van Minsk toen mannen met zwarte gezichtsmaskers enkele vrouwelijke demonstranten probeerden aan te houden en ze terugdrongen, zo was te zien op beelden van tv-zender Belsat en Tut.by, een onafhankelijk Wit-Russisch nieuwsmedium. Een andere video toonde hoe agenten vrouwelijke demonstranten ruw in politiebusjes gooiden.

Dertig arrestaties

De Viasna-rechtengroep zei dat dertig demonstranten zijn gearresteerd. Een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken vertelde AFP dat "vrouwen waren aangehouden", maar kon niet zeggen hoeveel. Belsat, een televisiekanaal van de oppositie in Warschau, zei op Telegram dat twee van zijn journalisten die verslag deden van het protest ook zijn gearresteerd.

Al wekenlang zijn er demonstraties in Wit-Rusland nadat autoritair leider Alexander Loekasjenko, die al 26 jaar de voormalige Sovjetstaat regeert, beweerde oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja te hebben verslagen en op 9 augustus met 80 procent van de stemmen de verkiezingen te hebben gewonnen. Maandag zal Loekasjenko gesprekken voeren met de Russische president Vladimir Poetin in Sotsji, waarbij de twee plannen zullen bespreken om hun landen verder te integreren.

Meer uit Buitenland

Zuid-Korea lanceert spionagesatelliet dankzij SpaceX-raket

SEOUL (ANP/AFP) - Zuid-Korea is erin geslaagd een eigen spionagesatelliet te lanceren. Dat gebeurde dankzij een Falcon 9-raket van SpaceX. Het land hoopt zo minder afhankelijk te worden van Amerikaans spionagebeeld voor de monitoring van Noord-Korea. De noorderburen lanceerden anderhalve week geleden zelf ook een spionagesatelliet.

1 uur geleden
Rechter besluit dat Trump niet onschendbaar is

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump is niet onschendbaar in een van de strafzaken die tegen hem dient. Het gaat om de zaak die tegen hem is aangespannen om verkiezingsinmenging in 2020. De oud-president probeerde daar onderuit te komen door zich te beroepen op de immuniteit die hij als president genoot. Rechter Tanya Chutkan liet vrijdag in duidelijke taal weten het daar niet mee eens te zijn.

1 uur geleden
VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

8 uur geleden
VN-Veiligheidsraad schrapt na ruim 30 jaar wapenembargo Somalië

NEW YORK/MOGADISHU (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag unaniem besloten om de laatste restricties voor de verkoop van wapens aan de regering van Somalië weg te nemen. Daarmee is na meer dan dertig jaar een einde gekomen aan het wapenembargo voor het Oost-Afrikaanse land.

8 uur geleden
Israël: dood van vijf gijzelaars bevestigd

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht zegt de dood van vijf gijzelaars die in de Gazastrook werden vastgehouden te hebben bevestigd. De families zijn op de hoogte gebracht. Van een van de gijzelaars is het lichaam aan Israël overgedragen.

10 uur geleden
Poetin tekent decreet voor 15 procent aanwas aantal militairen

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet getekend om de Russische strijdkrachten met 170.000 militairen te laten toenemen. Dat komt neer op een groei van 15 procent. Er komt nu niet direct een mobilisatie, de toename zal de komende jaren gefaseerd worden doorgevoerd, schrijft het Russische persbureau TASS.

10 uur geleden
Autoriteiten Gaza: drie journalisten gedood, dodental loopt op

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - Het gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat bij Israëlische bombardementen drie journalisten zijn gedood. Ook is het totale dodental sinds het aflopen van de gevechtspauze in de Gazastrook opgelopen tot 178 doden, meldt het ministerie. 589 mensen raakten gewond.

11 uur geleden