Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen arrestaties bij grote actie tegen Cosa Nostra

Tientallen arrestaties bij grote actie tegen Cosa Nostra

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse autoriteiten hebben 91 verdachten opgepakt bij een grote actie tegen maffiaclans van Cosa Nostra. Ongeveer vijfhonderd functionarissen op Sicilië en acht andere regio's waren betrokken bij de invallen, die werden geleid door de rechterlijke macht in Palermo. Dat meldt de financiële politie dinsdag. De Cosa Nostra is vooral actief op het eiland Sicilië.

Volgens berichten in de media waren de invallen vooral gericht tegen de twee bekende clans Acquasanta en Arenella. Onder de gearresteerden waren bazen en andere boegbeelden uit het criminele milieu, schrijft de krant Corriere della Sera. Ze worden verdacht van het witwassen van geld, drugshandel, illegaal gokken en afpersing.

Volgens de krant gaan de autoriteiten ervan uit dat ook clans die oorspronkelijk uit Palermo komen, hun bedrijvigheid al enige tijd naar Milaan en andere Noord-Italiaanse steden hebben verplaatst. In dit verband hebben ondernemingen in de koffiehandel, maar ook bars en winkels een rol gespeeld.

Profiteren

De afgelopen weken hebben deskundigen in Italië herhaaldelijk hun vrees geuit dat maffiagroepen willen profiteren van de moeilijkheden waarin veel bedrijven verkeren als gevolg van de coronaviruscrisis. Er is een enorm gebrek aan geld bij veel ondernemingen. Criminelen kunnen dit aangrijpen om zwart geld wit te wassen.

De regering in Rome staat onder druk omdat het gerechtelijk apparaat honderden maffialeden vroegtijdig had vrijgelaten of onder huisarrest heeft geplaatst vanwege de gezondheidscrisis. De overheid is bezig de regels op dit punt aan te scherpen.

Meer uit Buitenland

NASA wijst 13 gebieden aan om te landen op de maan

HOUSTON (ANP) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dertien gebieden op de maan aangemerkt als geschikte landingsplaatsen voor de bemande maanmissie Artemis III. Die missie moet rond 2025 voor het eerst sinds 1972 weer mensen naar de maan brengen. NASA maakte de locaties vrijdag bekend.

2 uur geleden
Weer lid jihadistische 'Beatles' in VS veroordeeld tot levenslang

ALEXANDRIA (ANP/RTR) - De 33-jarige El Shafee Elsheikh, een van de zogenoemde Beatles van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In april kreeg een 38-jarige kompaan van hem al levenslang. Ze waren betrokken bij een gijzelingszaak die leidde tot de onthoofding van Amerikaanse journalisten en hulpverleners in Syrië en Irak.

10 uur geleden
Krant: Chinese president ontmoet Poetin mogelijk in Centraal-Azië

BEIJING (ANP) - De Chinese leider Xi Jinping bereidt een reis voor naar Centraal-Azië voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en andere leiders, meldt The Wall Street Journal. De regionale top wordt volgens de zakenkrant medio september in Samarkand in Oezbekistan gehouden. Het gaat om een bijeenkomst van de Shanghai Organisatie voor Samenwerking, waarin China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan samenwerken.

12 uur geleden
Poetin en Macron bespreken missie VN-atoomwaakhond naar Zaporizja

PARIJS/MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben elkaar telefonisch gesproken over de beschietingen bij de kerncentrale van Zaporizja. Ze vinden dat een team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zo snel mogelijk naar het terrein moet worden gestuurd, aldus het Kremlin.

12 uur geleden
Finse premier laat drugstest doen na ophef over feestgedrag

HELSINKI (ANP/RTR) - De Finse premier Sanna Marin heeft een drugstest ondergaan vanwege de grote ophef die over haar is ontstaan na het uitlekken van een feestfilmpje. Volgens de jonge regeringsleider wordt ze onterecht beschuldigd van drugsgebruik.

12 uur geleden
Erdogan bespreekt situatie rond kerncentrale Zaporizja met Poetin

LVIV (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met de Russische president Vladimir Poetin gaat bespreken, nu hij ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski erover heeft gesproken. De Oekraïense kerncentrale is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten en "provocaties" voor te bereiden.

17 uur geleden
Politie Berlijn opent onderzoek naar Palestijnse president Abbas

BERLIJN (ANP/AFP) - De Berlijnse politie is een onderzoek begonnen naar de vraag of de Palestijnse president Mahmud Abbas (87) heeft aangezet tot haat tijdens een persconferentie toen hij dinsdag bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn bezocht. Er is volgens de politie tegen Abbas aangifte gedaan wegens het bagatelliseren van de Shoah of Holocaust, de vervolging en het massale vermoorden van Joodse Europeanen door het Derde Rijk (1933-1945) en hun vazallen.

17 uur geleden