Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen arrestaties bij grote actie tegen Cosa Nostra

Tientallen arrestaties bij grote actie tegen Cosa Nostra

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse autoriteiten hebben 91 verdachten opgepakt bij een grote actie tegen maffiaclans van Cosa Nostra. Ongeveer vijfhonderd functionarissen op Sicilië en acht andere regio's waren betrokken bij de invallen, die werden geleid door de rechterlijke macht in Palermo. Dat meldt de financiële politie dinsdag. De Cosa Nostra is vooral actief op het eiland Sicilië.

Volgens berichten in de media waren de invallen vooral gericht tegen de twee bekende clans Acquasanta en Arenella. Onder de gearresteerden waren bazen en andere boegbeelden uit het criminele milieu, schrijft de krant Corriere della Sera. Ze worden verdacht van het witwassen van geld, drugshandel, illegaal gokken en afpersing.

Volgens de krant gaan de autoriteiten ervan uit dat ook clans die oorspronkelijk uit Palermo komen, hun bedrijvigheid al enige tijd naar Milaan en andere Noord-Italiaanse steden hebben verplaatst. In dit verband hebben ondernemingen in de koffiehandel, maar ook bars en winkels een rol gespeeld.

Profiteren

De afgelopen weken hebben deskundigen in Italië herhaaldelijk hun vrees geuit dat maffiagroepen willen profiteren van de moeilijkheden waarin veel bedrijven verkeren als gevolg van de coronaviruscrisis. Er is een enorm gebrek aan geld bij veel ondernemingen. Criminelen kunnen dit aangrijpen om zwart geld wit te wassen.

De regering in Rome staat onder druk omdat het gerechtelijk apparaat honderden maffialeden vroegtijdig had vrijgelaten of onder huisarrest heeft geplaatst vanwege de gezondheidscrisis. De overheid is bezig de regels op dit punt aan te scherpen.

Meer uit Buitenland

Slowakije kwaad om Russische uitspraken rond verkiezingen

BRATISVLAVA (ANP/AFP) - Slowakije heeft kwaad gereageerd op uitspraken van de directeur van de Russische buitenlandse inlichtingendienst. Hij zei vlak voor de Slowaakse verkiezingen dat de liberale partij PS werd aangestuurd door de Verenigde Staten. De Slowaakse regering beschuldigt Rusland ervan zich met de verkiezingen te bemoeien.

3 uur geleden
Republikein komt met motie voor afzetten Huis-voorzitter McCarthy

WASHINGTON (ANP/RTR) - De positie van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy lijkt te wankelen. Zijn Republikeinse partijgenoot Matt Gaetz zegt deze week met een motie te komen om McCarthy af te zetten. Gaetz is een van de hardliners binnen de Republikeinse Partij die ontevreden zijn over de deal die McCarthy zaterdag sloot met de Democraten om een shutdown te voorkomen.

4 uur geleden
Oud-topman Abercrombie & Fitch beschuldigd van seksuele uitbuiting

LONDEN (ANP) - Mike Jeffries, voormalig topman van modemerk Abercrombie & Fitch, wordt in het BBC-programma Panorama beschuldigd van het seksueel uitbuiten van mannen. Er zou een uitgebreid netwerk zijn om jonge mannen te regelen voor events met de Amerikaan Jeffries en zijn Britse partner Matthew Smith. Acht mannen zeggen tegen de BBC bij dat soort bijeenkomsten te zijn geweest en sommigen van hen zouden zijn misbruikt.

5 uur geleden
Pristina: Servië van plan noorden van Kosovo te annexeren

PRISTINA (ANP/AFP) - De Kosovaarse premier Albin Kurti beschuldigt Servië ervan het noorden van Kosovo te willen annexeren. Eind september kwam een Kosovaarse politieagent om het leven in een vuurgevecht met dertig etnisch Servische mannen, van wie er drie werden gedood. Volgens Kurti hoorde dat bij het plan om een deel van Kosovo te annexeren.

5 uur geleden
Vaccinmaker BioNTech prijst 'passie en toewijding' Nobelwinnaars

BERLIJN (ANP) - De Duitse farmaceut BioNTech, ontwikkelaar van het meest toegediende vaccin tegen het coronavirus, feliciteert de wetenschappers die maandag de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen voor het ontwikkelen van de techniek achter het vaccin. De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman krijgen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun cruciale bijdragen aan mRNA-vaccins.

9 uur geleden
Elon Musk en Kyiv verwikkeld in meme-ruzie

KYIV (ANP/RTR) - Elon Musk en de voorzitter van het Oekraïense parlement zijn maandag in een korte X-ruzie verwikkeld geraakt. Op het platform, dat voorheen Twitter heette, maakte Musk met een meme de Oekraïense president Volodymyr Zelensky belachelijk. Zelensky zou het niet kunnen laten om continu te vragen om meer miljarden euro's steun aan Oekraïne.

9 uur geleden
Duitse militaire export naar Oekraïne fors gegroeid

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse export van militair materieel naar Oekraïne is dit jaar fors gegroeid. De Duitse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de uitvoer van 3,3 miljard euro aan materieel in de eerste negen maanden, zo komt naar voren uit officiële cijfers. Dat is ongeveer vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het ging om een bedrag van 775 miljoen euro.

9 uur geleden