Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen arrestaties bij blokkade Britse krantendrukkerijen

Tientallen arrestaties bij blokkade Britse krantendrukkerijen

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse politie heeft tientallen arrestaties verricht vanwege een blokkade van belangrijke Britse krantendrukkerijen. Actiegroep Extinction Rebellion zegt dat de actie was gericht tegen organisaties die het nalaten "accuraat verslag te doen over het klimaat en de ecologische noodsituatie".

Activisten arriveerden vrijdagavond laat en blokkeerden wegen bij de drukkerijen in de buurt van Londen en Liverpool. Ze wilden voorkomen dat sommige kranten onder het publiek worden verspreid. "De klimaatcrisis is een existentiële bedreiging voor de mensheid. Dat zou iedere dag op de voorpagina gezet moeten worden, maar in plaats daarvan negeert een groot deel van onze media de kwestie", zei een klimaatactivist volgens de krant The Guardian.

De blokkade trof titels van mediabedrijf News Corp, de Daily Mail en The London Evening Standard. Het bedrijf achter de drukkerijen, Newsprinters, zegt dat de titels noodgedwongen op andere locaties zijn gedrukt. Daardoor lagen kranten op sommige plaatsen later in de schappen. De politie in Hertfordshire zegt zeker 42 mensen te hebben opgepakt vanwege de actie bij de drukkerij in Waltham Cross, een plaats in de buurt van Londen.

Niet lezen

De Britse minister Priti Patel (Binnenlandse Zaken) haalde uit naar de betogers. "Mensen in het hele land kunnen vanochtend hun krant niet lezen door toedoen van Extinction Rebellion", reageerde ze op Twitter. Ze sprak over een "compleet onacceptabele aanval op onze vrije pers, samenleving en de democratie"

Extinction Rebellion wil dat landen meer doen tegen klimaatverandering. De groep vindt dat sprake is van een door mensen veroorzaakte noodsituatie die het leven op aarde bedreigt. Activisten voeren ook in Nederland actie om daar aandacht voor te vragen.

Meer uit Buitenland

Russische burgemeester: zeker zeven vermisten na verwoesting dam

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - Na de verwoesting van de dam in de Oekraïense Dnipro-rivier zijn ten minste zeven mensen vermist geraakt. Dat zegt de door Rusland geïnstalleerde burgemeester van Nova Kachovka, de plaats bij de stuwdam. Een groot deel van die stad kwam dinsdag onder water te staan door de damdoorbraak.

2 uur geleden
Evacuaties gaan verder na verwoesting stuwdam Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - In Oekraïne gaat woensdagochtend de evacuatie door van mensen uit de gebieden die overstroomd zijn na de verwoesting van de Kachovka-stuwdam een dag eerder. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky worden bijna tachtig nederzettingen door het water bedreigd.

3 uur geleden
Doden en gewonden door schoten op universiteitscampus VS

RICHMOND (ANP/RTR) - Twee mensen zijn omgekomen en vijf gewond geraakt toen een man het vuur opende op een universiteitscampus in de Amerikaanse stad Richmond, in de staat Virginia. Ook liepen meerdere mensen verwondingen op door de paniek die uitbrak. Een 9-jarig meisje werd door een auto aangereden. De politie heeft de schutter aangehouden.

4 uur geleden
Republikein Chris Christie kandidaat presidentsverkiezingen VS

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Republikeinse oud-gouverneur van de staat New Jersey Chris Christie heeft zich gemeld als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De 60-jarige Christie nam het in 2016 al eens op tegen zijn partijgenoot Donald Trump.

5 uur geleden
Rusland en Oekraïne ruziën bij VN over schuld voor verwoesten dam

NEW YORK (ANP/RTR) - Rusland en Oekraïne hebben op een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad opnieuw elkaar de schuld gegeven van de verwoesting van de Kachovka-stuwdam. De Veiligheidsraad kwam dinsdagavond op verzoek van Rusland bijeen om over de kwestie te praten. De raad hoorde de verschillende partijen, zonder een conclusie te trekken.

8 uur geleden
IAEA: op korte termijn geen risico's voor kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP) - De verwoeste stuwdam in Oekraïne vormt op korte termijn geen veiligheidsrisico's voor de kerncentrale van Zaporizja, stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). De nucleaire faciliteit haalt koelwater uit het stuwmeer achter de dam, maar beschikt volgens directeur-generaal Rafael Grossi nog over back-upopties om veilig te opereren.

11 uur geleden
Toestemming Zweeds hof voor uitlevering PKK-aanhanger aan Turkije

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse hooggerechtshof heeft toestemming gegeven voor de uitlevering van een aanhanger van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) aan Turkije. De regering moet nog wel instemmen met de uitlevering. Ankara eist de uitlevering van een aantal PKK-aanhangers en anderen die als terroristen worden beschouwd als voorwaarde voor de toetreding van Zweden tot de NAVO.

12 uur geleden