Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tienduizenden Tsjechen voeren actie tegen regering, EU en NAVO

Tienduizenden Tsjechen voeren actie tegen regering, EU en NAVO

PRAAG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Tienduizenden Tsjechen zijn zaterdag in Praag de straat opgegaan om hun bezorgdheid te tonen over de energiecrisis. Ze eisten van de regering meer steun om de rekeningen en de boodschappen te kunnen blijven betalen. Veel betogers hadden bovendien spandoeken bij zich waarop het lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO aan de kaak werd gesteld.

Zowel uiterst rechtse als marginale politieke groeperingen, waaronder de communistische partij, menen dat Tsjechië beter af is als militair neutraal land en zelf zaken moet kunnen doen met olie- en gasleveranciers, waaronder Rusland. De politie schatte dat in de loop van de middag op het Wenceslas-plein in het centrum van de hoofdstad ongeveer 70.000 mensen bijeen waren. Daarmee was het de grootste demonstratie wegens de sterkst gestegen kosten van levensonderhoud in dertig jaar.

De inflatie in Tsjechië is vooral door de woonlasten en energieprijzen momenteel het hoogst sinds 1993. De centrale bank voorspelt in de komende maanden zelfs een piek van 20 procent. De regering heeft in totaal 177 miljard kroon (7,2 miljard euro) staatshulp toegezegd. Daarmee kunnen onder meer de pensioenen en de ambtenarensalarissen worden verhoogd. Een groot deel van het geld is bedoeld als energiesubsidie.

Premier Petr Fiala, die vrijdag een motie van wantrouwen overleefde, zei tegen persbureau CTK dat de actievoerders bepaald niet het beste voor hebben met het land. "De oproep tot het protest op het Wenceslas-plein kwam van krachten die pro-Russisch zijn, tegen extreme standpunten aan schuren en die tegen de belangen van de Tsjechische Republiek ingaan."

Meer uit Buitenland

VN-chef hamert op klimaattop op het belang van uitfasering en geld

DUBAI (ANP) - VN-chef António Guterres is maandag speciaal ingevlogen op de klimaattop in Dubai om politici en onderhandelaars aan te moedigen snel tot een overeenkomst te komen. De onderhandelende partijen moeten het nog eens worden over óf fossiele brandstoffen uitgefaseerd gaan worden en over het geld dat daarvoor nodig is.

14 minuten geleden
Hooggerechtshof geeft Modi gelijk in kwestie Jammu en Kashmir

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Het Indiase hooggerechtshof heeft de regering van premier Modi gelijk gegeven in het ontnemen van de gedeeltelijke autonomie van Jammu en Kashmir in het noorden van India. In 2019 zei de Indiase regering dat het gebied onder het centrale bestuur van New Delhi moest vallen en maakte het grondwettelijke recht op autonomie van Jammu en Kashmir ongedaan.

1 uur geleden
Moskou: meerdere terroristische aanvallen voorkomen op de Krim

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische veiligheidsdienst FSB zegt dit jaar achttien "terroristische aanvallen" te hebben voorkomen op de door Rusland geannexeerde Krim. Het zou onder andere gaan om moordpogingen en pogingen tot sabotage.

1 uur geleden
Amerikaanse F-16 crasht in Zuid-Korea, piloot gered op zee

SEOUL (ANP/RTR) - Een Amerikaanse F-16 is tijdens een routinevlucht gecrasht in Zuid-Korea. De piloot kon worden gered uit de Gele Zee, tussen het Koreaanse schiereiland en China.

2 uur geleden
VN op klimaattop: stop met tactische blokkades

DUBAI (ANP) - Stop met de "tactische blokkades" tijdens de onderhandelingen op de klimaattop in Dubai. Dat is de oproep van Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC. "Elke strategisch geplaatste landmijn" kan volgens hem een goede uitkomst opblazen.

3 uur geleden
Israël bombardeert Zuid-Gaza na waarschuwing over gijzelaars

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Israël heeft maandag de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza gebombardeerd nadat Hamas had gewaarschuwd dat geen enkele Israëlische gijzelaar het gebied levend zou verlaten, tenzij gevangenen werden vrijgelaten.

4 uur geleden
Zelensky: openhartig gesprek met Hongaarse president Orban

BUENOS AIRES (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag gezegd dat hij een "openhartig" gesprek heeft gehad met de Hongaarse president Viktor Orban. Dat gesprek vond plaats tijdens de beëdiging van de Argentijnse president Javier Milei die zondag plaatsvond.

6 uur geleden