Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tienduizenden tieners melden zich voor coronaprik in Frankrijk

Tienduizenden tieners melden zich voor coronaprik in Frankrijk

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk is dinsdag begonnen met het inenten van jongeren vanaf twaalf jaar tegen het coronavirus. De ingeënte tieners behoren tot de jongste mensen in Europa die zo'n prik hebben gehad. Verpleegkundigen gebruiken in sommige gevallen extra kleine naalden bij het vaccineren van hun jonge landgenoten.

Jongeren zijn niet verplicht zich te laten inenten. Ze kunnen ook zonder vaccin gewoon naar school. Toch hebben zich tienduizenden tieners gemeld. "Dat is meer dan verwacht. Een aangename verrassing", concludeerde topman Stanislas Niox-Chateau van de website Doctolib, dat het maken van afspraken via internet coördineert.

Tieners kunnen sinds maandag terecht op die site en dat leidde tot 62.000 afspraken. In Marseille stonden dinsdagochtend jongeren in de rij bij een vaccinatiecentrum. Een 14-jarig meisje vertelde dat ze kwetsbare familieleden wil beschermen door zich met het Pfizer/BioNTech-vaccin te laten prikken. "En dan kan ik deze zomer overal naartoe."

Kleinere naalden

In Vitry-sur-Seine bij Parijs vertelde een moeder dat ze haar 12-jarige zoon zo snel mogelijk wilde laten vaccineren. De verpleegkundige gebruikte daarbij een injectienaald die ongeveer de helft kleiner is dan het gebruikelijke type. "Kinderen hebben kleinere armen, dus hebben we kleinere naalden nodig", legde ze uit. "Zo voorkomen we dat we het bot raken terwijl we kinderen vaccineren."

De autoriteiten beginnen met het prikken van tieners nu de vraag naar vaccins afneemt onder volwassenen. In Frankrijk hebben tot dusver ruim 30 miljoen mensen zeker één vaccindosis gehad. Dat komt neer op ongeveer 58 procent van de volwassenen. Het Pasteur-instituut schat dat 80 procent van de bevolking ingeënt moet worden om groepsimmuniteit te bereiken.

Deltavariant

De regering maakt zich ondertussen ook zorgen over de verspreiding van de deltavariant van het virus, die voor het eerst opdook in India. Die mutant grijpt nu onder meer om zich heen in het Verenigd Koninkrijk. Daar zag premier Boris Johnson zich deze week genoodzaakt een geplande versoepeling van coronamaatregelen uit te stellen.

De deltavariant is in Frankrijk goed voor ongeveer 2 tot 4 procent van de nieuwe coronabesmettingen. "Dat lijkt misschien weinig, maar Engeland bevond zich een paar weken geleden in dezelfde situatie", benadrukte minister van Volksgezondheid Olivier Véran dinsdag.

Meer uit Buitenland

Spaanse premier overweegt op te stappen

MADRID (ANP/RTR/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez overweegt op te stappen. Hij maakte dat bekend nadat duidelijk was geworden dat er een corruptieonderzoek loopt naar zijn vrouw.

33 minuten geleden
Biden ondertekent steunpakket, hulp woensdag nog naar Oekraïne

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De eerste zendingen van Amerikaanse militair materieel naar Oekraïne zullen in de komende uren al plaatsvinden. President Joe Biden heeft dat gezegd bij het ondertekenen van het steunpakket, dat na veel gesteggel is goedgekeurd door het Amerikaanse Congres.

3 uur geleden
Israël zegt veertig doelen van Hezbollah te hebben aangevallen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen veertig posities van de beweging Hezbollah in het zuiden van Libanon aangevallen met gevechtsvliegtuigen en artillerie. Het gaat om doelen in de streek van het dorp Ayta al Shaab dat een kilometer van de Israëlische grens ligt.

5 uur geleden
Bron: leger Israël klaar voor operatie in Rafah

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische strijdkrachten hebben alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen voor een inval in Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Dat zegt een hoge defensiefunctionaris tegen persbureau Reuters. De inval kan volgens de bron beginnen zodra de Israëlische regering daar toestemming voor geeft.

5 uur geleden
Honger in de wereld neemt verder toe, waarschuwen VN en partners

NEW YORK (ANP/AFP) - De honger in de wereld nam ook vorig jaar weer toe. De Verenigde Naties en andere internationale organisaties waarschuwen dat 282 miljoen mensen te maken hadden met acute voedselonzekerheid, een toename van 24 miljoen mensen ten opzichte van een jaar eerder.

6 uur geleden
Rusland: grotere buffer nodig als Oekraïne nieuwe raketten krijgt

MOSKOU (ANP/RTR) - Als Oekraïne van de Verenigde Staten raketten krijgt met een groter bereik, zal Rusland de "bufferzone" in Oekraïne uitbreiden, zegt de regering in Moskou. Rusland heeft eerder gezegd dat zo'n buffer moet voorkomen dat vanaf Oekraïens grondgebied Russische doelen getroffen kunnen worden.

8 uur geleden
Rechter onderzoekt belangenverstrengeling vrouw Spaanse premier

MADRID (ANP/AFP) - Een Spaanse rechter onderzoekt of de vrouw van de Spaanse premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez, zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en corruptie. Justitie verklaart enkel dat er recent een onderzoek naar is begonnen waarover voorlopig verder geen mededelingen gedaan worden.

8 uur geleden