Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tienduizenden operaties ingepland, maar afschaling zorg dreigt

Tienduizenden operaties ingepland, maar afschaling zorg dreigt

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen hebben tienduizenden (inhaal)operaties ingepland, maar een grotere afschaling van de zorg dreigt opnieuw als de druk op de intensive care door coronazorg blijft toenemen. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Er is hier en daar al wel van enige afschaling sprake, maar veel daarvan ziet de autoriteit nog niet in de cijfers terug die van de ziekenhuizen binnenkomen.

Dertien ziekenhuizen kunnen niet alle planbare zorg geven door de combinatie van het toenemende aantal coronapatiënten, door inhaalzorg en door tekorten aan personeel. Vijf ziekenhuizen kunnen ook niet alle kritieke planbare zorg, die binnen zes weken moet plaatshebben, volgens hun eigen schema's geven. Twee redden het zelfs niet altijd binnen die zes weken. Er is nu 9,4 procent van alle operatiekamers gesloten, mede omdat er niet genoeg personeel voor beschikbaar is.

Alle ziekenhuizen en klinieken zijn juist op dit moment druk met zorg die wegens corona was uitgesteld. Van 44 van de 73 ziekenhuizen is duidelijk wat ze nog extra moeten doen: ze willen de komende tijd naar schatting 61.000 operaties extra inplannen. Dit levert naar schatting bijna 2500 extra intensivecaredagen op, een hoeveelheid die te vergelijken is met het aantal dat 150 coronapatiënten samen opmaken. De NZa schat dat er in totaal, bij alle Nederlandse ziekenhuizen, maximaal 200.000 operaties meer dan normaal moeten uitgevoerd.

De nog in te halen operaties maken ook extra vervolgzorg nodig. "Uitgaande van de nog extra uit te voeren 200.000 operaties verwachten we dat circa 10.000 patiënten na hun ingreep enkele maanden fysiotherapie of andere paramedische zorg nodig hebben", aldus de NZa. Ook de wijkverpleging krijgt met extra werk te maken, zo’n 8000 patiënten extra zullen er ongeveer een maand per persoon een beroep op doen.

Ook huisartsen hebben het druk, want ze behandelen ook coronapatiënten en mensen met geestelijke problemen die door wachtlijsten nog geen gespecialiseerde hulp kunnen krijgen, doen vaccinaties en staan mensen bij voor wie zorg is uitgesteld. Paramedici, zoals fysiotherapeuten, zijn extra druk door de zorgvraag van mensen die nog niet zijn verwezen voor een operatie aan heup of knie.

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) wil dat de overheid maatregelen neemt om het aantal coronapatienten in de umc’s te verminderen, schrijft ze aan de Kamer. De federatie wil steun van het parlement. De umc’s en de ziekenhuizen presteren al lange tijd het maximale, zegt ze. "Het is niet realistisch om continu te vragen om de opschaling van (ic-) capaciteit. De grens is bereikt." De Federatie wil ook "maximale ruimte" om Covid-patiënten naar het buitenland over te plaatsen.

Meer uit Gezond

Mulier Instituut: bijna helft vechtsporters gebruikt doping

UTRECHT (ANP) - Bijna de helft van de sporters die met regelmaat aan vechtsport doen gebruikt doping, zo heeft het Mulier Instituut geconcludeerd. Naar schatting gaat het om een percentage van 47 procent.

26 minuten geleden
WHO: extra coronaprik voor mensen met kwetsbare gezondheid

GENÈVE (ANP/RTR) - Mensen met een kwetsbare gezondheid zouden een extra coronaprik moeten krijgen, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De organisatie komt met het advies nu verschillende landen besluiten nemen over het vervolg van de prikcampagnes tegen het virus.

3 uur geleden
Steeds minder mensen belanden door corona in ziekenhuis

BILTHOVEN (ANP) - De stroom coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt verder af. In de afgelopen week zijn 509 mensen vanwege hun besmetting opgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds half februari, vijf weken geleden.

3 uur geleden
Dorpsraad teleurgesteld in Tata, provincie wil resultaten zien

HAARLEM (ANP) - De dorpsraad van Wijk aan Zee is "uitermate teleurgesteld en boos" over het uitblijven van meetbare verbeteringen in de vervuiling rond Tata Steel. In het stof dat neerdaalt op het dorp in de IJmond worden volgens nieuw RIVM-onderzoek nog altijd hoge concentraties schadelijke stoffen aangetroffen. Volgens de dorpsraad moet de overheid "de leiding gaan nemen" en "onafhankelijk meten, controleren en stevig handhaven".

3 uur geleden
RIVM ziet nog geen verbetering in vervuild stof rond Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel was vorig najaar nog altijd flink verontreinigd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet daar na een derde meting nog geen verbetering in, ondanks diverse aanpassingen die het bedrijf heeft doorgevoerd. De concentraties metalen en zogeheten PAK's die worden gemeten, blijven "ongewenst voor de gezondheid van kinderen", herhaalt het instituut.

4 uur geleden
GGD GHOR na dagvaarding: privacy staat hoog in het vaandel

UTRECHT (ANP) - GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van regionale gezondheidsdiensten, bevestigt dat het dinsdag een dagvaarding heeft gekregen. Stichting ICAM heeft die aan meer dan dertig organisaties laten overhandigen vanwege een datadiefstal uit de GGD-systemen. De organisatie spant een rechtszaak aan zodat een rechter vaststelt wat er verkeerd is gegaan en een schadevergoeding toewijst. Het totale bedrag zou kunnen oplopen tot 3 miljard euro.

5 uur geleden
Ziekenhuizen krijgen geen extra budget voor loonsverhogingen

ZEIST/DEN HAAG (ANP) - De ziekenhuizen zullen eerst zelf op zoek moeten naar geld om de loonsverhoging te betalen die ze beloofd hebben bij de cao-onderhandelingen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noch de zorgverzekeraars zijn van plan om nu nog eens bij te springen. Ze hebben al geld gekregen voor loonsverhogingen, zegt het ministerie. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert had hen opnieuw om gevraagd hulp, nu ziekenhuismedewerkers een loonsverhoging van 15 procent over twee jaar krijgen.

6 uur geleden