Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tienduizenden Moldaviërs de straat op voor EU-lidmaatschap

Tienduizenden Moldaviërs de straat op voor EU-lidmaatschap

CHISINAU (ANP/AFP) - Bij een demonstratie in de Moldavische hoofdstad Chisinau hebben zondag volgens de politie meer dan 75.000 mensen zich uitgesproken voor toetreding van hun land tot de Europese Unie. Het voormalige Sovjetland vroeg vorig jaar het EU-lidmaatschap aan na de Russische inval in buurland Oekraïne. Moldavië hoopt zo beter beschermd te zijn tegen Russische dreiging.

"We zijn hier om luid en trots te zeggen dat Moldaviërs Europeanen zijn", zei president en organisator van de demonstratie Maia Sandu tegen de menigte. Volgens Sandu is het voldoen aan de eisen van de EU "een moeizame, maar ook de enige weg".

Ook voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola was aanwezig om haar steun uit te spreken voor Moldavië, dat volgens haar klaar is voor Europese integratie. Maar daadwerkelijk toetreden tot de unie kan een lang proces zijn, vanwege de vele criteria.

Transnistrië

Sandu beschuldigde Rusland er in februari van een staatsgreep te beramen om te voorkomen dat haar land lid gaat worden van de Europese Unie. Moskou ontkende dit.

Het Oost-Europese land heeft met Transnistrië ook een pro-Russische streek. Het gebied verklaarde zich in 1990 onafhankelijk, maar wordt door geen enkel land dat is aangesloten bij de Verenigde Naties als zodanig erkend. In Transnistrië zijn wel enkele Russische troepen gestationeerd.

Meer uit Buitenland

Derde Duitse Patriot-luchtafweersysteem aangekomen in Oekraïne

KYIV (ANP/DPA) - Het derde door Duitsland verstrekte Patriot-luchtafweersysteem is aangekomen in Oekraïne. Dat meldt president Volodymyr Zelensky, die de laatste weken benadrukte dat zijn land de luchtafweer nodig moest uitbreiden om het luchtruim veilig te houden.

31 minuten geleden
Trump: Harris is makkelijker te verslaan dan Biden

NEW YORK (ANP) - Donald Trump denkt dat Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen in november makkelijker te verslaan is dan Joe Biden was geweest. Dat zei de oud-president zondag op CNN. Trump en zijn campagne vielen na de terugtrekking van Biden zowel de president als vicepresident Harris aan op social media.

1 uur geleden
Ook Californische gouverneur Newsom schaart zich achter Harris

SACRAMENTO (ANP) - De gouverneur van de staat California Gavin Newsom heeft zijn steun uitgesproken voor Kamala Harris als de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Newsom gold de afgelopen weken als de belangrijkste rivaal voor Harris in het geval dat Joe Biden uit de race zou stappen. Dat deed de president zondag.

3 uur geleden
Team Kamala Harris begonnen met campagnetelefoontjes

WASHINGTON (ANP) - Medewerkers en medestanders van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zijn zondag direct begonnen met het voeren van gesprekken om de steun van gedelegeerden te krijgen voor haar nominatie in aanloop naar de Democratische partijconventie in augustus. Een bron meldt aan persbureau Reuters dat een flink team direct na de terugtrekking van Joe Biden is gestart met telefoontjes voor Harris.

5 uur geleden
Zelensky respecteert 'moeilijke, maar sterke beslissing' Biden

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondagavond gereageerd op het nieuws dat Joe Biden zich terugtrekt uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zelensky prees Biden om deze "moeilijke, maar sterke beslissing".

5 uur geleden
Witte Huis benadrukt dat Biden termijn als president afmaakt

WASHINGTON (ANP) - Het Witte Huis heeft zondag benadrukt dat Joe Biden zijn termijn als president afmaakt. "President Joe Biden kijkt er naar uit om zijn termijn af te maken en om meer historische resultaten te behalen voor het Amerikaanse volk", zegt een woordvoerder in een verklaring aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Hij zal blijven vechten om de vrijheden van Amerikanen te beschermen", aldus de woordvoerder.

7 uur geleden
Vicepresidentskandidaat Vance bekritiseert Biden en Harris

WASHINGTON (ANP) - James David (J.D.) Vance, de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap, heeft de Amerikaanse president Joe Biden zondag "de slechtste president" genoemd die hij in zijn hele leven heeft meegemaakt. In zijn bericht op X stelt hij ook dat vicepresident Kamala Harris "met iedere stap naast Biden stond".

7 uur geleden