Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tienduizenden mensen zwaar beperkt na covid, MIT wil betere hulp

Tienduizenden mensen zwaar beperkt na covid, MIT wil betere hulp

DEN HAAG (ANP) - Tienduizenden mensen hebben na hun coronabesmetting nog steeds last van langdurige gezondheidsklachten. De aanpak om deze mensen te helpen moet beter, vindt het Maatschappelijk Impact Team (MIT). Het team adviseert aan het kabinet dat er meer kennis moet komen over langdurige covid en dat onder meer de zorg en het onderwijs toegankelijker moeten worden.

Naar schatting gaat het om 90.000 Nederlanders die ernstig beperkt worden door langdurige covid. Zij lopen tegen drempels en onbegrip aan, zegt het MIT in het langverwachte advies. De klachten noemt het team "ontwrichtend": voor de fysieke en mentale gezondheid, maar ook voor het huishouden, gezinsleven, sociale leven en werk.

Het MIT werd afgelopen zomer in het leven geroepen om, bij eventuele nieuwe maatregelen tegen een epidemie in de toekomst, te adviseren over de brede maatschappelijke en economische impact. Maandagochtend heeft voorzitter Jolande Sap het advies overhandigd aan minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. Sap noemt het "stuk voor stuk schrijnende verhalen" van mensen die ernstig beperkt worden door langdurige covid.

Wantrouwen

In gesprekken met patiënten zag het MIT "veel wantrouwen, verontwaardiging en boosheid" door het "(niet) optreden van de overheid". Bij het plannen én uitvoeren van beleid zouden ze vaker gehoord moeten worden, aldus het MIT.

Ook de medische en maatschappelijke kennis over langdurige covid moeten beter, vindt het MIT. De 32 miljoen euro die minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aankondigde voor onderzoek naar langdurige covid ziet het team als een begin.

Exacte aantal

Het is onduidelijk hoeveel mensen precies langdurige covid hebben in Nederland. Sap heeft al eerder gezegd dat registratie van de gevallen van langdurige covid erg waardevol zou zijn. Zo zou er een representatief beeld ontstaan van de omvang van de groep en de mate van de klachten. Kuipers zei in mei tegen de Tweede Kamer dat registratie lastig is, omdat er geen heldere definitie is van de ziekte. Ook zou registreren lang gaan duren, omdat het gaat om veel mensen. Bovendien moeten huisartsen dit dan oppakken, bovenop hun al drukke werk. Hij is daarom tegen registratie.

Om toch een schatting te kunnen maken van het aantal patiënten met langdurige covid, heeft het MIT gekeken naar een onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk en dat toegepast op de Nederlandse situatie. Naar schatting hadden in totaal zo'n 1,3 miljoen Nederlanders langdurige covid, maar meestal met relatief milde klachten.

Meer uit Gezond

Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

1 dag geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

1 dag geleden
Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

2 dagen geleden
Ziekenhuizen willen bezuiniging van tafel en meer loonruimte

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen dringen er bij de formerende partijen op aan een voorgenomen bezuiniging voor de zorgarbeidsmarkt te schrappen én geld uit te trekken om de middeninkomens in de sector te verhogen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. "Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun", reageert voorzitter Ad Melkert.

2 dagen geleden
Gezondheidsorganisaties zien veel woorden, maar geen dekking

DEN HAAG (ANP) - Koepel van gezondheidsdiensten GGD GHOR ziet in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord wel veel woorden over preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen, maar niet de financiering die nodig is om Nederlanders echt gezonder te maken. Ook de geestelijke gezondheidszorg is kritisch.

2 dagen geleden
Verpleegkundigen missen duidelijke aanpak problemen

DEN HAAG (ANP) - De belangenorganisatie van verpleegkundigen NU'91 ziet in het akkoord van PVV, VVD, BBB en NSC "op papier mooie ambities", maar in de praktijk bevat het hoofdlijnenakkoord volgens haar "vooral verkapte bezuinigingen voor de zorg".

2 dagen geleden
Gehandicaptenzorg mist aandacht en hekelt bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland mist in het coalitieakkoord aandacht voor mensen met een beperking "en de stappen die nodig zijn om hen betekenisvol te laten meedoen in de samenleving". Dat bezuinigingen op de gehandicaptenzorg gewoon doorgaan en daarbij ook wordt gekort op het arbeidsmarktbeleid in de zorg, vindt de organisatie teleurstellend.

2 dagen geleden