
Tienduizenden Groningers krijgen aardbevingsschade alsnog vergoed
GRONINGEN (ANP) - Tienduizenden Groningers komen alsnog in aanmerking voor een vergoeding van aardbevingsschade. Dat meldt het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), dat aan mensen die in het verleden geen of een kleine vergoeding kregen, een eenmalige vaste vergoeding van 5000 euro gaat aanbieden. In totaal schat het instituut hiervoor 100 miljoen euro meer kwijt te zijn dan de al vergoede honderden miljoenen voor fysieke schade.
De aanvullende compensatie moet in de tweede helft van 2023 aangeboden worden. Het IMG schat dat bewoners van ongeveer 40.000 adressen in aanmerking kunnen komen voor de compensatie. Zo wil het instituut de verschillen in schadeafhandelingen die in de loop der jaren zijn ontstaan verkleinen.
Daarnaast vervalt ook een voorwaarde voor de vaste vergoedingsregeling van 5000 euro die al sinds november 2021 werd aangeboden. "Tot op heden kon je niet van die regeling gebruik maken als er al een deskundige was geweest. Toen moest je duidelijk hebben dat die schade niet eerder vergoed was."
970 miljoen euro
Sinds die tijd hebben al 30.000 mensen gebruik gemaakt van de regeling, die bedoeld was voor mensen die in gebieden wonen waar een "relatief kleine kans" was op schade, maar waar die schade "niet op voorhand uit te sluiten was", aldus het instituut. Vanwege de vaste vergoeding was voor deze regeling geen bewijs van schade nodig. "Het enige dat mensen nu moeten doen is duidelijk maken dat het een schade is die toen nog niet is afgehandeld", zegt de woordvoerder.
Tot dusver heeft het IMG al ruim 970 miljoen euro toegekend vanwege aardbevingsschade. Zo'n 200.000 adressen konden al een vaste vergoeding krijgen. Elke week komen er gemiddeld honderd verzoeken daarvoor binnen. Dat aantal wordt naar verwachting dus veel groter.
Sinds 16 augustus 2012, na de zware beving van Huizinge, zijn in totaal 245.000 schademeldingen afgehandeld. Dat gebeurde eerst door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het Centrum Veilig Wonen. Vanaf 2018 neemt het instituut de afhandelingen waar.
Meer uit Binnenland
ALPHEN/ETTEN-LEUR (ANP) - Politieagenten zijn zaterdag gewond geraakt bij twee incidenten, in Alphen en in Etten-Leur (Noord-Brabant).
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De brand aan de Kelloggplaats in Rotterdam-Ommoord is onder controle. De meeste bewoners van het getroffen appartementencomplex mogen weer terugkeren, nu de brandweer metingen heeft verricht op onder meer koolmonoxide. Enkele mensen kunnen nog niet naar huis omdat hun appartement schade heeft opgelopen, meldt de brandweer.
5 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In een appartementencomplex aan de Kelloggplaats in Rotterdam is zondagochtend vroeg een uitslaande brand uitgebroken, aldus de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Ook door de rook in het hele pand was het noodzakelijk om extra voertuigen in te zetten.
8 uur geledenBASEL (ANP) - Claude is geschrokken van de kritiek die hij afgelopen week ontving nadat woensdag de eerste bewegende beelden van zijn songfestivalrepetities naar buiten waren gekomen. Het Nederlandse team was namelijk heel tevreden met de eerste resultaten, zei de zanger zaterdag in de Zwitserse stad Basel tegen het ANP.
17 uur geledenWARMOND (ANP) - De controversiële criminoloog Wouter Buikhuisen is dinsdag op 91-jarige leeftijd in Warmond overleden. Dat meldt zijn uitvaartexecuteur zaterdag.
18 uur geledenUTRECHT (ANP) - Op het Domplein in Utrecht hebben zich zaterdagmiddag enkele honderden mensen verzameld om te demonstreren voor lagere huren. "Huurders en woningzoekenden worden tot de laatste cent uitgebuit en de overheid laat het gewoon toe", stelt de organisatie. "Iedereen wordt geraakt door deze wooncrisis. Nu is het tijd om er iets aan te doen!"
22 uur geledenLEMMER (ANP) - In Lemmer is de bestuurder van een scootmobiel overleden na een botsing met een vrachtauto, meldt de politie. Het ongeluk gebeurde rond 13.30 uur op de Plattedijk in de Friese plaats.
22 uur geleden