Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tienduizenden Groningers krijgen aardbevingsschade alsnog vergoed

Tienduizenden Groningers krijgen aardbevingsschade alsnog vergoed

GRONINGEN (ANP) - Tienduizenden Groningers komen alsnog in aanmerking voor een vergoeding van aardbevingsschade. Dat meldt het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), dat aan mensen die in het verleden geen of een kleine vergoeding kregen, een eenmalige vaste vergoeding van 5000 euro gaat aanbieden. In totaal schat het instituut hiervoor 100 miljoen euro meer kwijt te zijn dan de al vergoede honderden miljoenen voor fysieke schade.

De aanvullende compensatie moet in de tweede helft van 2023 aangeboden worden. Het IMG schat dat bewoners van ongeveer 40.000 adressen in aanmerking kunnen komen voor de compensatie. Zo wil het instituut de verschillen in schadeafhandelingen die in de loop der jaren zijn ontstaan verkleinen.

Daarnaast vervalt ook een voorwaarde voor de vaste vergoedingsregeling van 5000 euro die al sinds november 2021 werd aangeboden. "Tot op heden kon je niet van die regeling gebruik maken als er al een deskundige was geweest. Toen moest je duidelijk hebben dat die schade niet eerder vergoed was."

970 miljoen euro

Sinds die tijd hebben al 30.000 mensen gebruik gemaakt van de regeling, die bedoeld was voor mensen die in gebieden wonen waar een "relatief kleine kans" was op schade, maar waar die schade "niet op voorhand uit te sluiten was", aldus het instituut. Vanwege de vaste vergoeding was voor deze regeling geen bewijs van schade nodig. "Het enige dat mensen nu moeten doen is duidelijk maken dat het een schade is die toen nog niet is afgehandeld", zegt de woordvoerder.

Tot dusver heeft het IMG al ruim 970 miljoen euro toegekend vanwege aardbevingsschade. Zo'n 200.000 adressen konden al een vaste vergoeding krijgen. Elke week komen er gemiddeld honderd verzoeken daarvoor binnen. Dat aantal wordt naar verwachting dus veel groter.

Sinds 16 augustus 2012, na de zware beving van Huizinge, zijn in totaal 245.000 schademeldingen afgehandeld. Dat gebeurde eerst door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het Centrum Veilig Wonen. Vanaf 2018 neemt het instituut de afhandelingen waar.

Meer uit Binnenland

Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

9 uur geleden
Rode Kruis bezig met voorbereiding in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.

9 uur geleden
Verkenner Plasterk praat maandag met leiders PVV, BBB, VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint maandag aan zijn tweede gespreksronde en ontvangt de politieke leiders van PVV, BBB, VVD en NSC. Dat zijn de vier partijen die PVV-voorman Geert Wilders het liefst in een coalitie ziet. Hij schuift als eerste aan, om 11.00 uur. De dag wordt afgesloten met een gesprek met Pieter Omtzigt (NSC) om 15.00 uur. Vorige week heeft de verkenner bijna alle beoogde fractieleiders ontvangen en toen bleek dat hun wensen moeilijk te verenigen zijn.

10 uur geleden
Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

10 uur geleden
Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

12 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

13 uur geleden
Schiphol: sneeuwvloot staat paraat

SCHIPHOL (ANP) - De sneeuwvloot van Schiphol staat paraat voor als de sneeuwval zondagmiddag begint. Het gaat om een voorraad voertuigen die met vegers en blowers de start- en landingsbanen, en ook de taxibanen en parkeerplaatsen van de vliegtuigen, sneeuwvrij kan maken. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn er ook tientallen kantoormedewerkers opgeroepen om hierbij te helpen.

13 uur geleden