Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tienduizenden demonstreren in Baskenland voor ETA-gevangenen

Tienduizenden demonstreren in Baskenland voor ETA-gevangenen

BILBAO (ANP/DPA) - Tienduizenden mensen hebben zaterdagavond in de Noord-Spaanse stad Bilbao gedemonstreerd voor de rechten van ongeveer zeshonderd gevangengenomen leden van de ontbonden Baskische separatistische organisatie ETA. De demonstranten protesteerden vooral tegen het beleid om gevangenen ver van hun huis te huisvesten. Ze riepen: "Baskische gevangenen gaan naar huis!" Ook in Bayonne in Frans Baskenland gingen duizenden zaterdag de straat op voor de "Etarras".

De mars naar het stadhuis van Bilbao werd bijgewoond door familieleden van gevangenen en door talrijke politici, sportlui, kunstenaars en aanhangers van de onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië. Net als bij eerdere protesten werd aangedrongen op de geleidelijke vrijlating van de gevangenen, met name van degenen die ernstig ziek zijn.

"Van de nieuwe regering (van de socialistische premier Pedro Sánchez) eisen we dat er een einde komt aan de schending van de rechten van de gevangenen", aldus een woordvoerder van de demonstranten. De Spaanse politie schatte het aantal deelnemers in Bilbao op 65.000, terwijl het aantal in Bayonne rond de 10.000 zou liggen.

De ETA, die in 1959 werd opgericht, deed in oktober 2011 definitief afstand van het geweld. In mei 2018 kondigde de organisatie vervolgens aan zichzelf te ontbinden. Meer dan achthonderd mensen werden gedood bij ETA-aanvallen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

VS willen Noord-Korea strengere sancties opleggen na rakettesten

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Verenigde Staten willen Noord-Korea strengere sancties opleggen in reactie op de drie rakettesten van het land op woensdag. De Amerikanen brengen een resolutie daartoe in de VN-Veiligheidsraad in stemming, zegt een Amerikaanse regeringsfunctionaris. De stemming gebeurt donderdag, bevestigt de VN. De kans bestaat dat China en Rusland hun veto uitspreken tegen extra sancties voor het verarmde communistische land.

2 uur geleden
Turken zien positieve stap Zweden en Finnen rond NAVO-toetreding

ANKARA (ANP/RTR/DPA) - In het conflict tussen NAVO-lid Turkije en Zweden en Finland over hun toetreding tot het bondgenootschap, wordt een eerste lichtpuntje gemeld. De Turkse regering in Ankara ziet een positieve houding van de twee landen als het gaat om de opheffing van een wapenexportverbod tegen Turkije.

9 uur geleden
Schoolschutter Texas kondigde schietpartij aan op Facebook

AUSTIN (ANP/AFP) - De 18-jarige man die negentien kinderen en twee leraren doodschoot in een klaslokaal in Texas had de schietpartij ongeveer een kwartier daarvoor op Facebook aangekondigd. Gouverneur Greg Abbott bevestigde op een persconferentie ook dat de gedode schutter voor de massamoord zijn oma had neergeschoten. Ook dat had de man op Facebook gepost.

9 uur geleden
Belgisch tienerfestival stilgelegd na klachten over stiekeme prik

HASSELT (ANP) - Een tienerfestival in het Belgische Hasselt is woensdagavond stilgelegd nadat zo'n vijftien meisjes onwel waren geworden. Minstens een van hen zei even tevoren een prik te hebben gevoeld, meldt de krant Het Belang van Limburg.

9 uur geleden
Amerikaanse wapenindustrie lijdt juridische nederlaag

ALBANY (ANP/RTR) - Een etmaal na de jongste bloedige schietpartij op een Amerikaanse school heeft de Amerikaanse wapenindustrie een juridische nederlaag geleden. Een rechter verwierp de eis van een groep wapenfabrikanten, distributeurs en verkopers. Zij wilden voorkomen dat ze kunnen worden aangeklaagd door gedupeerden van wapengeweld.

10 uur geleden
Zes jaar cel geëist tegen Berlusconi in omkopingszaak

MILAAN (ANP/DPA/RTR) - De hoofdaanklager in een omkopingszaak tegen de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft zes jaar celstraf geëist tegen de mediatycoon. Als het aan justitie ligt worden ook bezittingen ter waarde van bijna 11 miljoen euro in beslag genomen.

10 uur geleden
Kostbaar werk Rembrandt keert terug naar Frans dorpje

LE MAS-D'AGENAIS (ANP/AFP) - Een Frans dorpje dat eigenaar is van een zeer kostbare Rembrandt uit het jaar 1631 heeft zijn schat weer terug. Het schilderij van de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn (1606-1669), Christus aan het Kruis, is in een nieuwe beveiligde en geventileerde behuizing teruggezet in de kerk in het dorp aan de rivier de Garonne, circa 75 kilometer ten zuidoosten van Bordeaux.

12 uur geleden