Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tienduizenden demonstreren in Baskenland voor ETA-gevangenen

Tienduizenden demonstreren in Baskenland voor ETA-gevangenen

BILBAO (ANP/DPA) - Tienduizenden mensen hebben zaterdagavond in de Noord-Spaanse stad Bilbao gedemonstreerd voor de rechten van ongeveer zeshonderd gevangengenomen leden van de ontbonden Baskische separatistische organisatie ETA. De demonstranten protesteerden vooral tegen het beleid om gevangenen ver van hun huis te huisvesten. Ze riepen: "Baskische gevangenen gaan naar huis!" Ook in Bayonne in Frans Baskenland gingen duizenden zaterdag de straat op voor de "Etarras".

De mars naar het stadhuis van Bilbao werd bijgewoond door familieleden van gevangenen en door talrijke politici, sportlui, kunstenaars en aanhangers van de onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië. Net als bij eerdere protesten werd aangedrongen op de geleidelijke vrijlating van de gevangenen, met name van degenen die ernstig ziek zijn.

"Van de nieuwe regering (van de socialistische premier Pedro Sánchez) eisen we dat er een einde komt aan de schending van de rechten van de gevangenen", aldus een woordvoerder van de demonstranten. De Spaanse politie schatte het aantal deelnemers in Bilbao op 65.000, terwijl het aantal in Bayonne rond de 10.000 zou liggen.

De ETA, die in 1959 werd opgericht, deed in oktober 2011 definitief afstand van het geweld. In mei 2018 kondigde de organisatie vervolgens aan zichzelf te ontbinden. Meer dan achthonderd mensen werden gedood bij ETA-aanvallen.

Meer uit Buitenland

Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR) - Duizenden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Tel Aviv. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Er waren ook mensen aanwezig, die Hamas afgelopen week liet gaan tijdens de afgekondigde wapenstilstand. Daaraan kwam vrijdag een eind.

22 minuten geleden
Brazilië investeert fors in herstel regenwoud

SÃO PAULO/DUBAI (ANP/RTR/AFP) - De nationale ontwikkelingsbank van Brazilië (BNDES) heeft zaterdag een plan gelanceerd voor het herstel van 60.000 vierkante kilometer vernietigd regenwoud. Daarmee is volgend jaar al een investering gemoeid van maximaal 1 miljard real, bijna 190 miljoen euro. Deze herbebossing, ter grootte van bijna anderhalf keer Nederland, in het Amazonegebied moet in 2030 zijn afgerond.

1 uur geleden
Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

3 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

6 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

7 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

7 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: bijna 200 doden sinds aflopen bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat er inmiddels 193 doden zijn gevallen sinds het aflopen van de gevechtspauze op vrijdag. Eerder meldde Hamas dat het om 240 doden zou gaan.

8 uur geleden