Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tienduizenden demonstranten de straat op na coup Myanmar

Tienduizenden demonstranten de straat op na coup Myanmar

YANGON (ANP/RTR) - Tienduizenden demonstranten zijn zondag de straat opgegaan in de grote steden in Myanmar tijdens de negende dag van anti-coupprotesten. In het wit geklede studenten marcheerden door het centrum van Yangon, de grootste stad in het land, en eisten de vrijlating van voormalig leider Aung San Suu Kyi. Zij zit vast sinds op 1 februari het leger in het land de macht greep. Als onderdeel van het protest reed een stoet autobussen langzaam en al toeterend door de stad.

Actievoerders rolden op motoren en in auto's door de hoofdstad Naypyitaw, ook In de zuidoostelijke kustplaats Dawei waren mensen de straat opgegaan. In Waimaw, in de noordelijke staat Kachin aan de oevers van de Irrawaddy-rivier, droegen menigten vlaggen en zongen revolutionaire liederen. Vele demonstranten in het hele land hielden afbeeldingen van Suu Kyi's gezicht omhoog.

Ook in de Japanse hoofdstad Tokio zijn duizenden demonstranten op de been uit protest tegen de coup in Myanmar. Ze droegen foto's van Suu Kyi mee in wat volgens de organisatoren de grootste protestmars tot nu toe was in Japan. Meer dan 4000 actievoerders namen volgens hen deel. Er waren posters te zien met daarop teksten als "Help ons Myanmar te redden" en "Stop misdaden tegen de menselijkheid".

Volgens de vereniging voor hulp aan politieke gevangenen (AAPP) zijn meer dan 384 mensen sinds de staatsgreep aangehouden. De meesten van hen werden 's nachts van hun bed gelicht. Spontaan gevormde burgerwachtgroepen begeven zich 's nachts op straat en proberen arrestaties van anti-coupactivisten te dwarsboomden.

Meer uit Buitenland

Minister: aanvaller Parijs had beter behandeld moeten worden

PARIJS (ANP/AFP) - De man met jihadistische denkbeelden die zaterdagavond bij de Eiffeltoren in Parijs mensen met een hamer en een mes aanviel, is geestesziek en had beter psychiatrisch behandeld moeten worden. Een Duitse toerist kwam om en twee anderen raakten gewond. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er duidelijk fouten zijn gemaakt bij het toezicht op de man, niet bij de inlichtingendiensten, maar in de psychiatrische zorg.

54 minuten geleden
Krant: Britse premier liet overval op vaccinfirma Leiden plannen

LONDEN (ANP) - Toenmalig Brits premier Boris Johnson heeft volgens meldingen van de krant The Daily Mail in 2021 de geheime dienst gevraagd een plan op te stellen een vaccinfabriek in Leiden te overvallen. Johnson was volgens diplomatieke bronnen razend dat de EU de uitvoer dreigde te stoppen van 5 miljoen doses van de farmaceutische industrie AstraZeneca die Londen had gekocht bij de Nederlandse maker, het bedrijf Halix. Johnson zou hebben gevraagd te kijken naar een eventuele militaire operatie om de 5 miljoen doses, die de EU volgens hem had gestolen, naar Groot-Brittannië te halen.

2 uur geleden
Corruptiezaak Netanyahu hervat na vertraging door oorlog

JERUZALEM (ANP) - De corruptiezaak tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat maandag weer verder, schrijft nieuwssite The Times of Israel. Het proces werd net als alle andere rechtszaken tijdelijk stopgezet nadat de oorlog tegen Hamas uitbrak op 7 oktober. Maar die opschorting is afgelopen week afgelopen.

2 uur geleden
Israël beschiet 200 doelen van Hamas, verspreid over Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Israëlische krijgsmacht zegt afgelopen nacht tweehonderd doelen van Hamas te hebben beschoten. Volgens nieuwszender Al Jazeera zijn het noorden, het zuiden en het midden van de Gazastrook geraakt door luchtaanvallen.

2 uur geleden
Xi belooft sterkere banden met Belarus tijdens bezoek Loekasjenko

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de banden met Belarus aanhalen, heeft president Xi Jinping volgens Chinese en Belarussische staatsmedia toegezegd. Maandag kreeg hij zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko op bezoek in Beijing.

3 uur geleden
Elf klimmers gedood na uitbarsting vulkaan in Indonesië

JAKARTA (ANP) - Elf klimmers zijn gedood door de uitbarsting van de vulkaan Marapi in West-Sumatra afgelopen weekend. Ze werden maandag gevonden door reddingswerkers. Drie klimmers werden levend aangetroffen en twaalf worden nog steeds vermist.

7 uur geleden
Duitse vicebondskanselier niet naar klimaattop om begroting

BERLIJN (ANP) - De Duitse vicebondskanselier Robert Habeck reist niet naar de klimaattop in Dubai vanwege de begrotingscrisis in eigen land.

7 uur geleden