Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tienduizenden deelnemers aan Pride in Praag

Tienduizenden deelnemers aan Pride in Praag

PRAAG (ANP/DPA/BELGA) - Aan de Pride in Praag hebben zaterdag naar schatting van de politie ongeveer 60.000 mensen meegedaan, velen met een regenboogvlag om of uitgedost in kleurrijk kostuum. Ze eisten meer rechten voor de lhbti+-gemeenschap in Tsjechië.

Aan de jaarlijkse parade deed een aantal prominente politici mee, onder wie de ministers Vit Rakusan (Binnenland) en Jan Lipavsky (Buitenland). De bonte stoet door de binnenstad werd beveiligd door een grote politiemacht en verliep zonder incidenten. Een klein groepje tegenstanders demonstreerde met spandoeken als "Tsjechië is niet Sodom".

Het homohuwelijk, ofwel de volledige gelijkstelling van levenspartners met hetzelfde geslacht, is nog altijd een omstreden thema in Tsjechië. Volgens politieke waarnemers wankelt de meerderheid voor hervormingen in deze kwestie intussen weer. Zij denken dat de besluitvorming nog maanden gaat duren.

Record

Eerder dit jaar sprak in een enquête van het Tsjechische onderzoeksbureau CVVM 58 procent van de ondervraagden zich uit voor de invoering van gelijke rechten voor alle echtparen, 38 procent was tegen en 4 procent wist het niet.

De organisatie van de Pride Parade van Antwerpen kon zaterdag een record melden: 140.000 deelnemers. Er waren ditmaal 74 delegaties, negen meer dan in 2022, en veertig gemotoriseerde wagens. Voor het eerst was er ook een afvaardiging van het Belgische leger, aan de zijde van die van de politie.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden