Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tienduizenden Amerikanen in stad Jackson zonder drinkwater

Tienduizenden Amerikanen in stad Jackson zonder drinkwater

JACKSON (ANP/RTR) - In de Amerikaanse stad Jackson in de staat Mississippi is een watercrisis uitgebroken. Een waterzuiveringsinstallatie werkt niet goed meer, waardoor een groot deel van de stad de komende dagen zonder veilig drinkwater zit. In de stad en omgeving wonen 180.000 mensen. De gouverneur van Mississippi heeft de noodsituatie uitgeroepen en de nationale garde opgeroepen om te helpen.

Dinsdag vervoerden tien vrachtwagens veilig drinkwater naar de stad en woensdag worden er nog eens 108 vrachtwagens verwacht. Op verschillende punten wordt ook drinkwater in flessen uitgedeeld.

Het afgelopen weekend viel er een record aan neerslag in het gebied waardoor overstromingen ontstonden. De overstromingen zorgden er maandag voor dat er water de zuiveringsinstallatie in kon lekken. Daardoor veranderde de chemische samenstelling van het water, zodat het zuiveringsproces niet adequaat was voor veilig drinkwater. Daarom moest de installatie maandag worden gesloten.

Dinsdag zorgde een noodteam ervoor dat de installatie voor 40 procent werkte, woensdag wordt een extra pomp ingezet waarmee de autoriteiten hopen de capaciteit van de installatie verder te verhogen.

De installatie kampt al langer met problemen. De gouverneur van Mississippi en de burgemeester van Jackson beschuldigen elkaar van mismanagement en een gebrek aan investeringen. Al voor de sluiting maandag kregen inwoners van Jackson het advies water uit de kraan te koken voordat ze het gebruikten.

Meer uit Buitenland

Rusland ziet geen verandering in steun VS voor Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Rusland verwacht dat de Verenigde Staten gewoon doorgaan met het steunen van Oekraïne. Dat zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov toen hij een vraag kreeg over het politieke geruzie over de Amerikaanse staatsbegroting. Onenigheid over de dure steun aan Oekraïne speelde daar een centrale rol in, maar volgens Rjabkov verandert er uiteindelijk niets. "Ze vinden het geld wel", voorspelde hij volgens persbureau TASS.

15 minuten geleden
Azerbeidzjaanse leider spreekt einde conflict in zuiden Kaukasus

BAKOE (ANP) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev beschouwt het conflict over Nagorno-Karabach als voorbij. "De zuidelijke Kaukasus gaat nu een tijdperk van vrede in", zei hij op een congres in de hoofdstad Bakoe. Hij zei dat de territoriale eenheid van zijn land is hersteld en dat het conflict is beëindigd. Hij sprak ook van "een samenwerking van beide partijen". Bakoe wil de etnisch Armeense regio "integreren".

19 minuten geleden
Frankrijk begint met grootschalige vaccinatiecampagne voor eenden

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk is begonnen met een grootschalige campagne om eenden te vaccineren tegen de vogelgriep. De autoriteiten willen zo voorkomen dat de vogels massaal gedood moeten worden op pluimveebedrijven bij een nieuwe uitbraak van het besmettelijke virus.

45 minuten geleden
Echtpaar met hond gedood door beer in natuurpark Alberta

CALGARY (ANP) - Een echtpaar en hun hond zijn in een natuurpark in de Canadese provincie Alberta gedood door een grizzlybeer. Canadese media meldden in het weekeinde dat er een noodoproep was verzonden, maar hulpverleners konden als gevolg van slechte weersomstandigheden alleen te voet naar de plek waar de oproep vandaan kwam. Toen die er zaterdag na vele uren later aankwamen, vonden ze de slachtoffers.

1 uur geleden
Oekraïne zegt keuze Slowaakse kiezer te respecteren na winst Fico

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zegt dat zijn land de "keuze respecteert" van kiezers in Slowakije. Daar zijn de parlementsverkiezingen dit weekend gewonnen door de partij van oud-premier Robert Fico, die zich heeft uitgesproken tegen militaire steun voor het buurland.

2 uur geleden
Tientallen gewonden bij brand in politiehoofdkwartier Egypte

ISMAILIA (ANP) - Bij een grote brand in een politiehoofdkwartier in de Egyptische stad Ismailia zijn naar schatting rond de veertig gewonden gevallen. Het pand van het 'Directoraat Veiligheid' lijkt volkomen uitgebrand afgaande op beelden gemaakt bij het nablussen. De oorzaak van de brand die bijna 2,5 uur duurde, is niet bekend.

3 uur geleden
Buitenlandministers EU komen voor het eerst bijeen in Kyiv

KYIV (ANP) - De buitenlandministers van de EU-landen zijn maandagochtend bijeen in de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Met dat novum willen ze tonen dat Oekraïne op de Europese Unie kan blijven rekenen. "Samen laten we zien dat we vierkant achter Oekraïne staan", twittert minister Hanke Bruins Slot.

3 uur geleden