Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tien jaar en tbs voor reeks zedenmisdrijven Eindhovenaar

Tien jaar en tbs voor reeks zedenmisdrijven Eindhovenaar

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft de 26-jarige Jonathan M. uit Eindhoven tien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd, wegens tien zedenmisdrijven. Volgens de rechtbank heeft de man zich schuldig gemaakt aan verkrachting, aanranding en ontucht. Hij heeft zich "op gewetenloze wijze vergrepen aan zijn slachtoffers", aldus de rechter. M. filmde veel van zijn misdaden. De beelden laten zien welke "mensonterende seksuele en deels sadistische" dingen hij deed, stelt de rechtbank.

In juli 2019 overmeesterde M. in Eindhoven een Franse toeriste. Hij nam haar mee op een scooter en vergreep zich aan de vrouw in een park. Een paar dagen later maakte hij in een bosgebied tussen Valkenswaard en Aalst een 15-jarig meisje tot zijn slachtoffer. Kort daarna kon de politie hem aanhouden.

In de mobiele telefoon van M. vond de politie beelden van beide misdrijven, maar ook foto's en filmpjes van andere vrouwen en meisjes. Onderzoek wees vervolgens uit dat hij zich sinds januari 2017 schuldig heeft gemaakt aan drie verkrachtingen, vier aanrandingen en het plegen van ontucht met een aantal kinderen. Van de tien slachtoffers waren er acht minderjarig, variërend in leeftijd van 12 tot 16 jaar. De rechtbank acht M. ook schuldig aan het bezit van kinderporno. Ook verklaarde zij bewezen dat de man zijn toenmalige vriendin in 2019 heeft mishandeld.

Stoïcijns

"De verdachte had volstrekt lak aan zijn slachtoffers", stelt de rechtbank. Hij ging "stoïcijns door terwijl hij wist dat zijn slachtoffers soms pijn hadden". Meerdere slachtoffers vreesden dat zij het niet zouden overleven.

M. is eerder veroordeeld voor een zedendelict. Toen was hij minderjarig. In de huidige zaak hebben gedragskundigen een antisociale en narcistische persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. De kans op herhaling is groot als de man niet wordt behandeld.

M. moet acht slachtoffers in totaal ruim 49.000 euro aan schade vergoeden.

Meer uit Binnenland

Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij op NPO Radio 1.

14 minuten geleden
Omtzigt laat zich in de kaart kijken op foto met papier onder arm

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is na zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk op de foto gezet met een vel papier onder de arm waaruit kan worden opgemaakt dat hij regeren met de PVV echt niet ziet zitten. Het woord "ondergrens", is duidelijk te lezen, en daaronder staan de woorden: "niet in PVV/NSC/BBB".

20 minuten geleden
Minister: toekomst van vernieuwende school Amsterdam onzeker

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een vernieuwende school in Amsterdam-Noord, die in 2018 was opgericht, nog lang open kan blijven. De kwaliteit van het onderwijs op Klein Amsterdam is slecht, er is geen plan om dat te verbeteren en bovendien zit het schoolbestuur in financiële problemen, laat onderwijsminister Mariëlle Paul weten. Ze meldt dat ze nadenkt over maatregelen.

31 minuten geleden
Kaag op klimaattop: economische systeemverandering is nodig

DUBAI (ANP) - Als het om klimaatmaatregelen gaat, hebben ministers van Financiën vaak een cruciale rol, vindt demissionair minister Sigrid Kaag. Daarom is ze er zelf ook bij op de klimaattop in Dubai. De maandag stond in het teken van financiën. Kaag stelde dat de dag "moet gaan over systeemveranderingen".

36 minuten geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

46 minuten geleden
PBL-klimaatonderzoek: ruim onder 2 graden opwarming is haalbaar

DUBAI (ANP) - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een weg om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar daar zitten behoorlijk wat mitsen en maren aan vast. Als álle landen die beloofd hebben uiteindelijk klimaatneutraal te worden, ook daadwerkelijk die belofte nakomen, dan is het haalbaar, heeft het PBL berekend in een maandag gepubliceerd rapport. Uitvoering van die plannen ontbreekt echter nog, vertelt onderzoeker Detlef van Vuuren van het PBL op de klimaattop in Dubai.

1 uur geleden
Extra informatiepunten in bibliotheken voor vragen over toeslagen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hulp nodig hebben bij het aanvragen of wijzigen van hun toeslagen kunnen binnenkort bij vierhonderd informatiepunten in bibliotheken door het hele land terecht. Momenteel zijn er al 250 van die punten waar gratis hulp wordt aangeboden en daar komen er de komende periode dus 150 bij.

1 uur geleden