Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tien jaar cel geëist voor doodschieten motorclubbaas

Tien jaar cel geëist voor doodschieten motorclubbaas

BREDA (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag tien jaar geëist tegen Bredanaar Peter L. vanwege het doodschieten van oprichter Michel Weiss van motorclub Caloh Wagoh.

L. bekende dat hij op 14 november vorig jaar Weiss doodschoot. Dat gebeurde vlak voor het chalet van L. op het woonwagenkamp aan de Nieuwe Inslag in Breda. Weiss zou daar woedend heen zijn gekomen vanwege een ruzie met zijn ex, de zus van L. Die ruzie liep zo hoog op, vertelde L., dat hij bang werd dat Weiss hen dood zou schieten. Hij schoot toen zelf vijf keer, zo bleek ook op beelden die in de rechtbank werden getoond.

Motorclub Caloh Wagoh, inmiddels verboden, stond centraal in het liquidatieproces Eris over vijf liquidaties en meerdere pogingen daartoe, vermoedelijk in opdracht van Ridouan Taghi. Drie leiders van de club werden veroordeeld tot levenslang.

Afgelasting zaak

De strafzaak tegen L. stond donderdag kort op losse schroeven. Bij de politie en justitie was een dreigende melding binnengekomen. De rechtbank overwoog daarom de zaak af te gelasten en te verplaatsen naar een beveiligde rechtbank. "In de melding werd gezegd dat er mogelijk dingen gaan gebeuren in of buiten het gebouw", zo legde de voorzitter de zware veiligheidsmaatregelen uit die vrijdag in het gerechtsgebouw golden. Zowel binnen als buiten was veel politie, met kogelvrije vesten. Tassen waren verboden in het gebouw en bezoekers en advocaten werden gefouilleerd bij binnenkomst.

Volgens L. was hij bang voor de reputatie van Weiss, die volgens zijn advocaat "een levensgevaarlijk karakter" had. "Toen hij naar zijn broeksband greep, werd het zwart voor mijn ogen." Volgens de officier van justitie was op beelden alleen niet te zien dat Weiss naar een broeksband greep. En in haar ogen leek Weiss rustig toen hij naar het chalet kwam. Het zou pas zijn geëscaleerd toen L. met een wapen naar de deur kwam. Er is daarom in haar ogen geen sprake van zelfverdediging.

Uitspraak

De uitspraak is op 16 december.

Meer uit Binnenland

Organisaties: Staat moet export F-35-onderdelen Israël stoppen

DEN HAAG (ANP) - Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum willen dat de Nederlandse staat stopt met het exporteren van onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen naar Israël, zo is naar voren gekomen tijdens een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. De Staat moet niet langer bijdragen aan de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in Gaza, vinden de organisaties. De Staat verweert zich hiertegen.

28 minuten geleden
Deel Zomercarnaval voortaan achter hek en zonder sterke drank

ROTTERDAM (ANP) - De opzet van het Rotterdamse Zomercarnaval gaat op de schop. De traditionele Straatparade blijft, maar het avondprogramma wordt aangepakt en verdwijnt achter hekken. Ook mag niet langer sterke drank worden geschonken. De maatregelen zijn volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb nodig om incidenten zoals bij de editie afgelopen zomer te voorkomen.

2 uur geleden
Wekelijkse instroom asielzoekers opnieuw hoger dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 1300 mensen hebben vorige week asiel aangevraagd in Nederland. In dezelfde week vorig jaar registreerde Nederland zo'n duizend asielzoekers. Voor de negende week op rij ligt de instroom hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

3 uur geleden
Hof doet op 14 maart uitspraak in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 14 maart uitspraak in de Mallorcazaak. Dat werd duidelijk bij aanvang van de eerste zittingsdag van het hoger beroep in de zaak. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling.

3 uur geleden
Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.

9 uur geleden
Hof behandelt hoger beroep Mallorcazaak komende drie weken

LEEUWARDEN (ANP) - Het hoger beroep in de Mallorcazaak begint maandag. De zittingen zijn de komende drie weken in het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling. De zaak met zeven verdachten gaat over extreem uitgaansgeweld op het Spaanse eiland Mallorca, waardoor Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen overleed.

9 uur geleden
Commando hoort wellicht of hij cel in moet om drugs en wapens

ARNHEM (ANP) - De militaire kamer in de rechtbank in Arnhem doet maandag mogelijk uitspraak in de zaak tegen commando Sil A. De 44-jarige militair van het Korps Commandotroepen wordt verdacht van drugssmokkel en wapenhandel. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een gevangenisstraf van zes jaar.

9 uur geleden