Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tien jaar cel en tbs voor moord op AH-medewerkster Den Haag

Tien jaar cel en tbs voor moord op AH-medewerkster Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft donderdag de 57-jarige Jamel L. veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van de 36-jarige Antoneta Gjokja, een medewerkster van het filiaal van Albert Heijn aan de Turfmarkt in Den Haag. De rechtbank acht moord bewezen. L. heeft het slachtoffer "op meedogenloze wijze neergestoken", aldus de rechtbank. "Zij had geen enkele kans op overleven."

De steekpartij vond plaats op 20 juni vorig jaar. L. was vroeg in de ochtend naar de winkel gekomen. Binnen vroeg hij een vakkenvuller waar de messen lagen. Vervolgens viel hij het slachtoffer aan en stak haar neer. De vrouw werkte op de broodafdeling. Zij overleed ter plaatse. L. kon in de buurt van het AH-filiaal worden aangehouden.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Wraak

In het proces tegen L. stonden twee vragen centraal: was er sprake van voorbedachte raad en dus moord? En is de verdachte geheel ontoerekeningsvatbaar of niet?

L. had volgens de rechtbank het besluit genomen "wraak te nemen" op mensen van Albert Heijn, omdat hij er eerder gepakt was voor een winkeldiefstal. De man heeft over die wraakgevoelens verklaard en had het haar naar eigen zeggen voorzien op "een blanke Nederlander". Toen hij het mes in handen had, liep hij een rondje door de winkel, haalde het uit de verpakking en voerde een "innerlijk gesprek" met zichzelf, waarin hij de vraag of hij ging toeslaan uiteindelijk met ja beantwoordde. Kort daarna viel hij het slachtoffer aan. Al met al oordeelt de rechtbank dat L. tijd genoeg heeft gehad over zijn voorgenomen daad na te denken, wat een juridisch vereiste is voor de bewezenverklaring van moord.

Psychotisch

Gedragsdeskundigen hebben onder meer een psychotische stoornis vastgesteld bij L. Zij achten hem daardoor sterk verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank heeft die conclusie overgenomen.

L. heeft zich eerder aan opgelegde gedragsbehandelingen onttrokken, in Nederland en Engeland. Op Curaçao kreeg hij tbs opgelegd, maar werd zo gevaarlijk geacht dat de psychiatrische kliniek aldaar hem niet meer wilde hebben. Daardoor werd de behandeling voortijdig gestaakt.

Meer uit Binnenland

Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

MEERSSEN (ANP) - Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos. Eerder werden al de gasten van twee campings in Etenaken, bij Wijlre, geëvacueerd.

3 uur geleden
Tweede jonge vrouw overleden na ongeval A50

HERVELD (ANP) - De 18-jarige vrouw uit Lent die op 12 mei zwaargewond raakte na een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, is overleden. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd vorige week zondagochtend met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

3 uur geleden
Dode door zwaar verkeersongeval Broek in Waterland

BROEK IN WATERLAND (ANP) - Bij Broek in Waterland (Noord-Holland) zijn vrijdagavond een vrachtwagen en een personenauto frontaal op elkaar gebotst. Dat gebeurde op de N247, een paar kilometer van de aansluiting met de ringweg A10. De bestuurder van de personenauto, een 73-jarige man uit de gemeente Waterland, is overleden, meldt de politie.

5 uur geleden
Zeven gewonden bij frontale botsing in Maasland

MAASLAND (ANP) - Bij een frontale botsing tussen twee auto's in Maasland (Zuid-Holland) zijn zaterdag zeven gewonden gevallen. Dat waren alle inzittenden van beide voertuigen.

6 uur geleden
Twee campings in Limburg ontruimd om dreigende wateroverlast

WIJLRE (ANP) - Twee campings in het Limburgse dorp Etenaken worden zaterdagochtend ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Op camping De Gele Anemoon moeten 58 gasten hun kampeerplekken verlaten en op camping De Gronselenput 128. De kampeerders worden met bussen naar een hotel in de buurt gebracht, zegt de veiligheidsregio.

6 uur geleden
Ruim 5000 deelnemers beginnen aan Roparun

ENSCHEDE (ANP) - Ruim 5000 mensen, verdeeld over meer dan tweehonderd teams, doen dit weekend mee aan de Roparun. Voor de 33e editie wordt geld opgehaald om het leven van mensen met kanker waar mogelijk draaglijker te maken, zegt de organisatie.

10 uur geleden
Huizen Rotterdam ontruimd nadat bewoner gaskraan openzet

ROTTERDAM (ANP) - Op de Brederodestraat in Rotterdam-West hebben de hulpdiensten in de nacht van vrijdag op zaterdag verschillende huizen ontruimd omdat een man in zijn woning de gaskraan had opengezet. De man is inmiddels gearresteerd door een arrestatieteam, meldt de politie.

11 uur geleden