Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tien evacuatieroutes ingericht rond belegerde steden Oekraïne

Tien evacuatieroutes ingericht rond belegerde steden Oekraïne

KIEV (ANP/RTR) - In Oekraïne zijn zaterdag tien evacuatieroutes opengegaan om mensen uit belegerde steden te halen, meldt de regering. De humanitaire corridors worden ook gebruikt om hulpgoederen de steden in te brengen.

Een van de belangrijkste evacuatieroutes is uit de stad Marioepol, die al dagen zwaar onder vuur ligt van Russische artillerie. In de stad zijn mogelijk al honderden doden gevallen, maar dat is door de Russische aanvallen niet te verifiëren. De mensen uit Marioepol kunnen via Berdjansk met bussen naar Zaporizja. Die stad wordt sinds vrijdag ook beschoten door het Russische leger, zaterdag kwamen daar nog zeker negen mensen om het leven.

In het oosten van het land is een evacuatieroute opgetuigd om mensen weg te halen uit de regio Loehansk. Vanuit het oosten kunnen mensen via vier routes naar de stad Bachmoet. Een deel van Loehansk is al sinds 2014 afvallig en wordt gesteund door Rusland. Het Russische leger claimt dat het grote delen van Loehansk heeft veroverd.

Ook rond hoofdstad Kiev worden mensen geëvacueerd uit dorpen en steden.

Meer uit Buitenland

Russische cyberaanvallen bestraft met EU-sancties

LUXEMBURG (ANP) - Zes personen die werkten voor Russische groepen die phishing-emails verstuurden en cyberaanvallen organiseerden in Europa en Oekraïne zijn toegevoegd aan de Europese sanctielijst voor internetaanvallen.

18 minuten geleden
EU-sancties: Europese partijen mogen geen Russisch geld aannemen

LUXEMBURG (ANP) - Europese nieuwsorganisaties, politieke instellingen en ngo's mogen geen geld meer aannemen van Russische staatsinstellingen. De maatregel moet Russische beïnvloeding van het publieke debat en de Europese democratische processen tegengaan.

32 minuten geleden
Prinses Anne in het ziekenhuis met een hersenschudding

LONDEN (ANP) - Prinses Anne ligt in het ziekenhuis van Bristol met een hersenschudding en lichte verwondingen. Buckingham Palace laat weten dat de 73-jarige zus van koning Charles zondagavond gewond is geraakt bij "een incident" op het landgoed Gatcombe Park.

1 uur geleden
Moskou ontbiedt ambassadeur VS na dodelijke aanval op Krim

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft de Amerikaanse ambassadeur Lynne Tracy ontboden na een dodelijke aanval van Oekraïne op de door Rusland geannexeerde Krim. Rusland houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk en waarschuwt voor "consequenties".

2 uur geleden
EU-buitenlandchef wil Hongaars veto omzeilen bij geld Oekraïne

LUXEMBURG (ANP) - De EU-buitenlandchef Josep Borrell zegt een manier gevonden te hebben om geld naar Oekraïne te zenden zonder dat Hongarije dit blokkeert. Dat heeft Borrell gezegd bij binnenkomst bij een vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

4 uur geleden
Vier burgers gedood bij aanslagen in Dagestan

MACHATSJKALA (ANP/AFP) - Bij de aanslagen in de Russische autonome republiek Dagestan zijn zeker vier burgers gedood, melden de autoriteiten. Eerder was niet bekend hoeveel burgerslachtoffers waren gevallen.

4 uur geleden
Doden door grote brand in batterijfabriek Zuid-Korea

SEOUL (ANP/AFP/RTR) - In Zuid-Korea is een grote brand uitgebroken in een lithiumbatterijfabriek. Daarbij zijn zeker 22 medewerkers om het leven gekomen, meldt een brandweerfunctionaris. Er wordt nog gezocht naar een vermiste medewerker.

5 uur geleden