Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thunberg: Siemens moet uit kolenmijn Australië stappen

Thunberg: Siemens moet uit kolenmijn Australië stappen

ABBOT POINT (ANP) - Klimaatactiviste Greta Thunberg (17) roept het Duitse elektronicaconcern Siemens op om af te zien van bemoeienis met een nieuwe kolenmijn in Australië. Siemens zou een seinensysteem aanleveren voor de treinverbinding tussen de mijn en de kolenhaven van Abbot Point, in de deelstaat Queensland.

"Maandag kondigt Siemens haar besluit aan. Help met druk uitoefenen zodat ze de enig juiste beslissing nemen", schrijft Thunberg op Twitter.

De mijn wordt geëxploiteerd door het Indiase energiebedrijf Adani. De 60 miljoen ton steenkool die daar jaarlijks zal worden gewonnen, is bedoeld voor de Indiase markt.

Milieuactivisten vechten al jaren tegen dit project. Ze zijn tegen het verstoken van fossiele brandstoffen zoals steenkool. Daarbij worden door het mijnenproject leefgebieden van dieren vernietigd en zijn de activisten ook tegen het transport van steenkool over het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld.

Meer uit Buitenland

Biden: weet niet of ik herkiesbaar was als Trump niet meedeed

WESTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden betwijfelt of hij herkiesbaar zou zijn als president als hij het niet zou opnemen tegen Donald Trump. Dat heeft hij gezegd bij een bijeenkomst even buiten Boston waar geld werd opgehaald voor de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Democraten.

40 minuten geleden
Peruaans hof geeft opdracht tot vrijlating oud-president Fujimori

AREQUIPA (ANP/AFP/RTR) - Het grondwettelijk hof van Peru heeft opdracht gegeven om de voormalige president Alberto Fujimori vrij te laten. De 85-jarige Fujimori werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid onder zijn bewind.

1 uur geleden
VS denken dat bemanning van bij Japan vermist vliegtuig dood is

TOKIO (ANP/AFP) - De Amerikaanse krijgsmacht gaat ervan uit dat alle acht inzittenden van een militair vliegtuig dat verdween voor de kust van Japan, zijn omgekomen. Naar de resten van twee inzittenden wordt nog gezocht, maar het is onwaarschijnlijk dat zij nog in leven zijn. De Amerikaanse president Joe Biden en de minister van Defensie Lloyd Austin hebben hun medeleven betuigd.

2 uur geleden
Denny Laine, medeoprichter The Moody Blues en Wings, overleden

NAPLES (ANP) - Denny Laine, medeoprichter van The Moody Blues en Wings, is op 79-jarige leeftijd overleden. De Britse muzikant en zanger kampte met een longziekte.

3 uur geleden
Parlementsvoorzitter VS die waarnam tijdens machtsstrijd stopt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige waarnemend voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Patrick McHenry stelt zich niet herkiesbaar. McHenry viel in tijdens een wekenlange machtsstrijd binnen zijn eigen Republikeinse partij nadat in oktober Kevin McCarthy werd afgezet.

3 uur geleden
VS komen met sancties tegen kolonisten Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten leggen sancties op aan extremistische Israëlische kolonisten die Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever hebben aangevallen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat de maatregelen gelden voor iedereen die "de vrede, de veiligheid of de stabiliteit op de Westoever ondermijnt" en dus ook voor Palestijnen die Israëlische burgers hebben aangevallen.

4 uur geleden
Dodental oorlog Gaza boven de 16.000, Israël telt 138 gijzelaars

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De oorlog tussen Hamas en Israël heeft in de Gazastrook aan 16.248 mensen het leven gekost, meldden de lokale autoriteiten dinsdag. Dat zijn er ruim driehonderd meer dan maandag werd gemeld.

4 uur geleden