Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thunberg hekelt 'inactieve' overheden bij opening jeugdklimaattop

Thunberg hekelt 'inactieve' overheden bij opening jeugdklimaattop

MILAAN (ANP/AFP/RTR) - De Zweedse activiste Greta Thunberg heeft bij een jeugdklimaattop in Milaan kritiek geuit op "dertig jaar inactiviteit" door overheden tegen klimaatverandering.Volgens haar hebben wereldleiders toekomstige generaties "verdronken in lege woorden en valse beloftes", zei ze bij de opening van de top Youth4Climate.

Regeringen hebben volgens de 18-jarige Thunberg "zichzelf schaamteloos gefeliciteerd" voor te weinig handelen. De activiste maakte daarbij toespraken van wereldleiders uit voor onnozel gebrabbel. Haar woorden werden onthaald met applaus van het publiek. Later in de week zullen ook de premier van Italië, Mario Draghi, en zijn Britse ambtsgenoot Boris Johnson de deelnemers van de jeugdtop te woord staan. De burgemeester van Milaan, Giuseppe Sala, was dinsdag aanwezig bij het evenement.

Het driedaagse jeugdevenement vindt plaats in aanloop naar de klimaattop COP26, die in november plaatsvindt in Glasgow. Ongeveer vierhonderd jonge deelnemers uit bijna tweehonderd landen zijn naar de top gekomen. Deze week vindt in Milaan ook de "Pre-COP" plaats, waarbij klimaatministers samenkomen voor voorbereidende gesprekken voor de top. Gedurende de week werken de jongeren aan voorstellen voor klimaatinitiatieven, die zij aan het einde van de week indienen bij de deelnemers van de Pre-COP.

Op de COP26 in november komen wereldleiders samen om de opwarming van de aarde en de aanpak ervan te bespreken. De top wordt gezien als de belangrijkste klimaattop sinds de conferentie van Parijs uit 2015. De wereldleiders zullen onder meer praten over de doelen die werden opgesteld in Parijs, zoals het inperken van de opwarming van de aarde.

Meer uit Buitenland

Vaccinmaker BioNTech prijst 'passie en toewijding' Nobelwinnaars

BERLIJN (ANP) - De Duitse farmaceut BioNTech, ontwikkelaar van het meest toegediende vaccin tegen het coronavirus, feliciteert de wetenschappers die maandag de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen voor het ontwikkelen van de techniek achter het vaccin. De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman krijgen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun cruciale bijdragen aan mRNA-vaccins.

37 minuten geleden
Elon Musk en Kyiv verwikkeld in meme-ruzie

KYIV (ANP/RTR) - Elon Musk en de voorzitter van het Oekraïense parlement zijn maandag in een korte X-ruzie verwikkeld geraakt. Op het platform, dat voorheen Twitter heette, maakte Musk met een meme de Oekraïense president Volodymyr Zelensky belachelijk. Zelensky zou het niet kunnen laten om continu te vragen om meer miljarden euro's steun aan Oekraïne.

42 minuten geleden
Duitse militaire export naar Oekraïne fors gegroeid

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse export van militair materieel naar Oekraïne is dit jaar fors gegroeid. De Duitse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de uitvoer van 3,3 miljard euro aan materieel in de eerste negen maanden, zo komt naar voren uit officiële cijfers. Dat is ongeveer vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het ging om een bedrag van 775 miljoen euro.

1 uur geleden
Uitgebrande uitgaansgelegenheden in Murcia misten vergunning

MURCIA (ANP) - Door een grote brand in een pand in een uitgaanswijk van de Zuid-Spaanse stad Murcia zijn zondag dertien doden en vier gewonden gevallen. De fatale brand was in een discotheek en een discotheek-restaurant die volgens de gemeente in de loop van 2022 te horen hadden kregen dat ze niet meer open mochten tot de benodigde vergunningen rond waren.

1 uur geleden
Denemarken opent diplomatieke post in zuiden Oekraïne

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Denemarken gaat een diplomatieke post openen in het Oekraïense Mykolajiv. De Deense autoriteiten hebben steun toegezegd bij de wederopbouw van die stad. Het nieuwe kantoor moet een coördinerende rol spelen in overleg tussen plaatselijke autoriteiten en Deense bedrijven en organisaties.

1 uur geleden
Rusland ziet geen verandering in steun VS voor Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Rusland verwacht dat de Verenigde Staten gewoon doorgaan met het steunen van Oekraïne. Dat zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov toen hij een vraag kreeg over het politieke geruzie over de Amerikaanse staatsbegroting. Onenigheid over de dure steun aan Oekraïne speelde daar een centrale rol in, maar volgens Rjabkov verandert er uiteindelijk niets. "Ze vinden het geld wel", voorspelde hij volgens persbureau TASS.

3 uur geleden
Azerbeidzjaanse leider spreekt einde conflict in zuiden Kaukasus

BAKOE (ANP) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev beschouwt het conflict over Nagorno-Karabach als voorbij. "De zuidelijke Kaukasus gaat nu een tijdperk van vrede in", zei hij op een congres in de hoofdstad Bakoe. Hij zei dat de territoriale eenheid van zijn land is hersteld en dat het conflict is beëindigd. Hij sprak ook van "een samenwerking van beide partijen". Bakoe wil de etnisch Armeense regio "integreren".

3 uur geleden