Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thunberg en andere klimaatactivisten klagen Zweedse staat aan

Thunberg en andere klimaatactivisten klagen Zweedse staat aan

STOCKHOLM (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Greta Thunberg en andere jonge klimaatactivisten klagen de Zweedse staat aan om wat zij een gebrekkig klimaatbeleid noemen. Zij zeggen dat de plannen in strijd zijn met de grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Volgens de aanklagers heeft de staat de klimaatcrisis nooit als een crisis behandeld. De ruim zeshonderd activisten, verenigd in de organisatie Aurora, vinden dat er meer moet worden gedaan om het leven, de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen en jongeren te beschermen. Daarnaast zou Zweden ambitieuzere doelen moeten stellen als het land een "eerlijke bijdrage" wil leveren aan het terugdringen van de uitstoot wereldwijd.

Stockholm is volgens een wet uit 2017 verplicht om te werken aan het terugdringen van broeikasgassen in aanloop naar 2045. Het doel van Zweden is om tegen die tijd klimaatneutraal te zijn. De rechtszaak komt nu de nieuwe regering wordt bekritiseerd om het klimaatbeleid. Er zijn plannen om het milieuministerie te schrappen en in de begroting staan maatregelen die ervoor zullen zorgen dat de uitstoot in de transportsector toeneemt.

Thunberg stelt dat Back Friday, waarop veel winkels kortingen aanbiedingen, de "perfecte dag" is om de staat aan te klagen voor onvoldoende klimaatplannen. "Dus dat is wat we hebben gedaan, tot in de rechtbank!", laat ze op Twitter weten. De Zweedse activist (19) is een van de bekendste klimaatactivisten ter wereld. Ze voerde op 15-jarige leeftijd een 'schoolstaking voor het klimaat', die jongeren wereldwijd inspireerde om te betogen voor meer actie tegen klimaatverandering.

Meer uit Buitenland

Biden vindt dat Trump zichzelf ontmaskert met dictator-uitspraken

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat zijn voorganger Donald Trump zijn ware gezicht heeft laten zien toen hij afgelopen week zei dat hij een dictator voor een dag wil zijn als hij de verkiezingen wint. "Hij zegt het nu hardop", aldus Biden.

1 uur geleden
Frans parlement stemt tegen omstreden migratiewet van Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft een omstreden migratiewet van de regering weggestemd. Dat is een grote tegenslag voor president Emmanuel Macron. Zijn binnenlandminister Gérald Darmanin heeft na de stemming zijn ontslag aangeboden, maar dat heeft Macron niet geaccepteerd.

2 uur geleden
EU werkt aan sancties tegen extremistische Israëlische kolonisten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan sancties tegen Joodse kolonisten die zich gewelddadig gedragen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Een "brede meerderheid" van de EU-landen heeft daarom gevraagd, zegt demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot.

2 uur geleden
Pools parlement wijst Tusk aan als toekomstige premier

WARSCHAU (ANP/RTR) - Het Poolse parlement heeft oppositieleider en oud-premier Donald Tusk aangewezen als toekomstige premier. Hij zal zijn pro-Europese regering en plannen dinsdag in het parlement presenteren, waarna een vertrouwensstemming volgt waarmee Tusk naar verwachting weer premier wordt.

3 uur geleden
Witte Huis bezorgd over meldingen dat Israël witte fosfor inzet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft zijn bezorgdheid geuit over meldingen dat de Israëlische strijdkrachten zelfontbrandende witte fosfor hebben ingezet bij een aanval op Libanon. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat Washington op zoek gaat naar meer informatie. De Verenigde Staten zouden de munitie hebben geleverd.

3 uur geleden
Zelensky: uitstel Amerikaanse hulp droom die uitkomt voor Poetin

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemt een eventueel uitstel van Amerikaanse militaire hulp in de oorlog tegen de Russen een droom die uitkomt voor de Russische leider Vladimir Poetin. "Poetin moet verliezen", zei Zelensky in een toespraak op de National Defense University in Washington. "Jullie kunnen rekenen op Oekraïne, en wij hopen net zo goed op jullie te kunnen rekenen."

3 uur geleden
Britse premier Sunak verdedigt ook eigen aanpak corona-uitbraak

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse aanpak van de corona-uitbraak verdedigd. Hij vertelde een officieel onderzoeksteam dat hij zich niet herkent in de verklaringen over een "disfunctionerende" regering. Ook zijn eigen beleid als toenmalig minister van Financiën genoot steun, benadrukte hij.

5 uur geleden