Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thuiszorg vraagt familieleden van cliënten om hulp

Thuiszorg vraagt familieleden van cliënten om hulp

UTRECHT (ANP) - De druk op de thuiszorg wordt door de coronacrisis zo groot, dat de sector een beroep doet op familieleden en vrienden van cliënten. Zij kunnen het verzoek krijgen om te helpen, niet alleen met het doen van de was of het koken van eten, maar ook bijvoorbeeld bij toiletbezoek of bij het wassen van iemand.

"Het piept en het kraakt", aldus een woordvoerder van de branchevereniging voor zorgorganisaties ActiZ. "Maar een zorgorganisatie mag niet door het ijs zakken, want de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken kun je niet op pauze zetten zoals in de ziekenhuizen."

Het ziekteverzuim onder medewerkers loopt volgens ActiZ op. "Thuiszorginstanties zijn momenteel heel creatief in het rondkrijgen van de roosters." Op veel plekken wordt er zorg geleverd met steeds minder mensen en dat betekent in sommige gevallen dat zorg wordt afgeschaald.

Verschil per regio

"Zorgorganisaties proberen eerst om uren in te leveren op niet-zorgtaken zoals overleggen, cursussen, opleidingen. Maar op veel plekken moet er ook al een beroep worden gedaan op mantelzorgers om zorgtaken over te nemen", aldus de woordvoerder.

De situatie verschilt sterk per regio, aldus de woordvoerder. Hoe de komende tijd eruit gaat zien is dus ook lastig te voorspellen. "Maar we zijn op sommige plekken niet ver verwijderd van de inzet van het leger om de zorg draaiende te houden."

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

K. Nuks 1 maand geleden
Dat lijkt me wel wat. Mijn oude moeder gekleed in een maanpak inclusief externe zuurstof bezoeken niet vanwege dat ik haar wil zien maar om de dwazen bij te staan in de crisis die ze zelf mede hebben veroorzaakt.
wvberend 1 maand geleden
Zet het leger maar in, zij zijn er voor en ga niet langer afwachten en blijven praten.

Meer uit Gezond

Aantal coronagevallen ruim 300 hoger dan donderdag

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen is vrijdag ruim 300 hoger dan donderdag. In de afgelopen 24 uur zijn 5935 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Donderdag waren het er 5634 (na correctie) en woensdag ruim 4900.

17 uur geleden
Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen stijgt licht

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is vrijdag licht gestegen. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1625 coronapatiënten. Dat zijn er dertig meer dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

17 uur geleden
Rutte en ministers willen zich best zichtbaar laten vaccineren

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte zou zich best "zichtbaar" willen laten vaccineren "als het helpt om meer mensen te laten deelnemen", zegt hij tijdens zijn persconferentie op vrijdag. Wel wil hij netjes op zijn beurt wachten. En dat kan best nog maanden duren, zegt hij. "Voor zover ik weet heb ik geen onderliggende klachten en ik ben te jong om in die eerste groep te zitten."

21 uur geleden
Wereldwijd meer dan 65 miljoen coronabesmettingen

BALTIMORE (ANP/AFP) - Het aantal mensen wereldwijd bij wie het coronavirus is vastgesteld, is vrijdag de 65 miljoen gepasseerd. Dat cijfer is gebaseerd op de database van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins.

21 uur geleden
Verenigd Koninkrijk begint dinsdag met inenten tegen coronavirus

LONDEN (ANP/DPA/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk begint dinsdag met het inenten van mensen tegen het coronavirus. De baas van de Britse gezondheidsdienst NHS zegt tegen de BBC dat de mensen die het vaccin het hardst nodig hebben, zoals ouderen, het eerst aan de beurt zijn.

23 uur geleden
Afgelopen etmaal fors meer coronagevallen dan gemiddeld

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen dat aan het licht komt, blijft maar schommelen. In de afgelopen 24 uur zijn 5641 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is meer dan op woensdag, toen ruim 4900 gevallen gemeld. Een dag eerder noteerde het RIVM iets meer dan 4000 bevestigde besmettingen.

1 dag geleden
Opnieuw minder coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is woensdag verder gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1606 coronapatiënten. Dat zijn er 77 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

2 dagen geleden