Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Thuiswerken pakt slecht uit voor lageropgeleiden'

'Thuiswerken pakt slecht uit voor lageropgeleiden'

TILBURG (ANP) - Thuiswerken met een volledig salaris tijdens de coronacrisis is niet voor iedere werknemer een optie. Volgens economen van de Tilburgse universiteit, de universiteit van Bonn in Duitsland en onderzoeksinstituut IZA kunnen lageropgeleiden over het algemeen minder uren werken en lopen ze meer risico hun baan te verliezen.

Voor het onderzoek ondervroegen ze eind maart zo’n 5500 Nederlandse werknemers. De economen vergeleken werkpatronen bij het begin van de crisis en kort nadat de coronamaatregelen van kracht waren geworden.

Het totale aandeel werknemers dat ten minste twee uur per dag thuiswerkt, verdubbelde van 27 tot 54 procent. Dit komt vooral door de hoogopgeleide werknemers. Ruim driekwart van hen werkt sinds het begin van de crisis minstens twee uur per dag thuis, tegenover slechts 31 procent van de laagopgeleiden.

Cijfers

"Onze cijfers geven aan dat laagopgeleiden niet alleen minder vaak in staat zijn om thuis te werken, maar ook dat het totaal aantal uren dat ze thuis werken lager is dan bij hoogopgeleiden", zegt Bettina Siflinger, docent Econometrie aan Tilburg University.

De belangrijkste reden is waarschijnlijk dat lageropgeleide werknemers vaker werken in beroepen waarbij thuiswerken niet mogelijk is, zoals in de transportsector, detailhandel of catering. "Dit geeft aan dat laagopgeleiden een bijzonder kwetsbare groep zijn onder de huidige sociale en economische beperkingen in Nederland en dat hun situatie de komende maanden nauwlettend in de gaten moet worden gehouden door de Nederlandse overheid", aldus Siflinger.

Meer uit Financieel

Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

2 uur geleden
Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

3 uur geleden
IMF en Oekraïne akkoord over ruim 15 miljard aan noodfinanciering

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over noodkredieten van omgerekend 15,6 miljard dollar voor een periode van vier jaar. Het Oost-Europese land vecht een oorlog uit met Rusland, dat ruim een jaar geleden Oekraïne binnenviel. Dat heeft grote schade aan de economie veroorzaakt en daarom is Oekraïne hard op zoek naar financiële hulp. Het uitvoerend bestuur van het IMF moet de overeenkomst nog goedkeuren.

4 uur geleden
Afgeprijsde sportkleding zet winst Nike onder druk

BEAVERTON (ANP) - Sportkledingfabrikant Nike heeft afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf probeert overtollige voorraden weg te werken en prijst veel artikelen daarom af. In combinatie met gestegen marketing-, materiaal- en vervoerskosten zette dat de winstmarges onder druk. De omzet steeg wel, dankzij goede verkoopcijfers in onder andere Noord-Amerika en Europa.

5 uur geleden
Beurzen New York boeken winst na opluchting over bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met aanzienlijke winsten gesloten, waarbij vooral kleinere banken herstel toonden na eerdere zorgen over hun financiële stabiliteit. Zo schoot het aandeel First Republic 30 procent omhoog nadat de zorgen van beleggers iets naar de achtergrond waren verdwenen.

5 uur geleden
TotalEnergies scherpt CO2-doelen aan, milieuorganisaties kritisch

PARIJS (ANP/AFP) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft zijn doelen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen aangescherpt. De uitstoot van alle verkochte olieproducten moet over twee jaar met 30 procent zijn gedaald ten opzichte van 2015. Eerder gold die doelstelling nog voor 2030. Milieuorganisatie Greenpeace blijft sceptisch.

5 uur geleden
Zwitserland legt bonussen bij Credit Suisse aan banden na redding

ZÜRICH (ANP) - De Zwitserse regering beperkt tijdelijk de uitbetaling van bepaalde bonussen aan personeel van de in problemen geraakte bank Credit Suisse. Concurrent UBS nam Credit Suisse over na tussenkomst van de overheid om ergere problemen voor de Zwitserse bankensector te voorkomen. Nu bevriest de regering bonussen die Credit Suisse zijn medewerkers al wel heeft toegezegd voor hun werkzaamheden in de jaren tot en met 2022, maar nog niet heeft uitbetaald.

7 uur geleden