
'Thuiswedstrijden Oranje tijdens EK economisch niet interessant'
AMSTERDAM (ANP) - De drie thuiswedstrijden van het Nederlands elftal tijdens het EK-voetbal zijn wat betreft de economie niet zo interessant voor het land. Dat zegt sporteconoom Pieter Verhoogt van onderzoeksbureau Sport2B. "Voor Oranje is het leuk dat ze thuis spelen, maar economisch gezien heb je liever Duitsland tegen Engeland", zegt hij.
De fans van andere landen zouden bij zo'n wedstrijd vaker in Nederland blijven overnachten. "Supporters van Oranje komen kijken en gaan daarna weer naar huis. Dat betekent dat bijvoorbeeld de horeca minder zal gaan profiteren", aldus Verhoogt. Hij denkt dan ook dat Amsterdam niet zoveel gaat profiteren van de drie wedstrijden van het Nederlands elftal.
"Een landencamping voor fans zou ideaal zijn geweest", zegt hij. Als de Zweden bijvoorbeeld hun wedstrijden in Kopenhagen, Londen en München moesten afwerken, hadden ze in Nederland hun kamp kunnen opslaan. "Je verdient geld als buitenlanders komen overnachten."
Lockdownmaatregelen
Het toernooi is anders opgezet dan normaal, met speelsteden door heel Europa. Per wedstrijd zijn in de Amsterdam ArenA 16.000 fans welkom. Een stuk minder dan gepland, door de lockdownmaatregelen om het aantal coronabesmettingen te beperken.
Vanwege die maatregelen zijn er volgens ING dit EK andere winnaars en verliezers. Cafés moeten hun gebruikelijke impuls van zo'n toernooi grotendeels missen. Kijken op grote schermen op pleinen lijkt sowieso verboden te blijven. Mogelijk kan bij latere wedstrijden in het toernooi wel in de horeca op schermen worden gekeken.
Volgens ING lijkt het erop dat supermarkten meer omzet zullen maken omdat fans vaker wedstrijden thuis gaan volgen. De supers verkopen dan naar verwachting meer hapjes en drankjes. "Dat kan per wedstrijd nog miljoenen euro's extra omzet in het supermarktlaatje brengen", zegt Marten van Garderen, econoom van het ING Economisch Bureau. "Bovenop de extra omzet van zo’n 10 miljoen euro per wedstrijd, die een regulier eindtoernooi normaliter oplevert."
Meer uit Financieel
BEIJING (ANP) - Verschillende exportbeperkingen die de VS en China elkaar hadden opgelegd op het gebied van nationale veiligheid blijven in stand, ondanks de handelsovereenkomst die de landen afgelopen week hebben gesloten. Dat hebben bronnen die bekend zijn met de details van de deal gemeld aan persbureau Reuters. Ook lijkt een definitieve handelsdeal nog even op zich te laten wachten.
4 uur geledenTAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - Taiwan heeft de Chinese techconcerns Huawei Technologies en Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) op een zwarte lijst geplaatst. Daarmee wordt het voor de Chinese bedrijven moeilijker om toegang te krijgen tot Taiwanese technologieën op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).
5 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De adviesprijs voor benzine is zaterdag meer dan 1 cent per liter gestegen door de spanningen in het Midden-Oosten. Bij pompen van TotalEnergies en Texaco zijn er zelfs 2 cent per liter bijgekomen, volgt uit gegevens van consumentencollectief UnitedConsumers dat hierover dagelijks cijfers bijhoudt. Ook diesel is duurder dan een dag eerder.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vorig jaar veel verdiend aan inkomsten uit crypto's en zijn golfresorts. Ook uit de verkoop van bijvoorbeeld Trump Sneakers en parfums kwam geld binnen, volgt uit een vrijgekomen document. Het rapport geeft een kijkje in de enorme zakelijke belangen van de miljardair in het Witte Huis.
1 dag geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Boeing heeft zaterdag voor het eerst sinds president Donald Trump begin april een golf aan importheffingen instelde weer een vliegtuig geleverd aan een Chinese luchtvaartmaatschappij. Dit lijkt een teken van toenadering tussen beide landen, nu Washington en Beijing de spanningen proberen te verminderen.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond CNV gaat in op de uitnodiging van NS voor hervatting van het cao-overleg. Daarbij belooft de bond tot in ieder geval woensdag geen nieuwe stakingen aan te kondigen. Het is onduidelijk of de andere bonden voor die tijd al wel met nieuwe acties willen komen.
1 dag geledenFREMONT (ANP/BLOOMBERG) - De hersenimplantaatstart-up Neuralink van Elon Musk heeft een hersenimplantaat gebruikt om een aap iets te laten zien dat er fysiek niet was. Dit is volgens het Amerikaanse bedrijf een belangrijke stap richting het doel om blinde mensen te helpen zien.
1 dag geleden