Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thuisbezorgd-moeder keldert naar laagste koers ooit op Damrak

Thuisbezorgd-moeder keldert naar laagste koers ooit op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway kelderde woensdag tot het laagste koersniveau ooit op de Amsterdamse beurs. Analisten van de bank Berenberg waren in een nieuw rapport erg pessimistisch over het moederbedrijf van Thuisbezorgd, dat dit jaar al zo'n 70 procent aan beurswaarde zag verdampen.

Kenners van Berenberg verwachten dat Just Eat Takeaway in het Verenigd Koninkrijk nooit zo winstgevend zal zijn als aanvankelijk was beoogd en adviseren het aandeel te verkopen. Ze speculeren ook over een verkoopprijs voor de Amerikaanse dochteronderneming Grubhub die ruim onder de aankoopprijs van 7,3 miljard dollar ligt. Het aandeel ging 19 procent onderuit en bereikte op 14,51 euro een nieuw dieptepunt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1 procent in de min op 662,0,1 punten, mede door de koersval van Just Eat Takeaway. De MidKap daalde 1,3 procent tot 915,60 punten. De beurzen in Parijs en Londen leverden respectievelijk 1,2 en 0,6 procent in.

Economisch vertrouwen

De DAX in Frankfurt zakte 1,7 procent in afwachting van de nieuwste gegevens over de Duitse inflatie. De hoofdindex in Madrid verloor 1,3 procent, nadat bleek dat de inflatie in Spanje is gestegen tot een nieuw recordniveau van 10 procent.

Een verdere verslechtering van het economisch vertrouwen in de eurozone zorgde eveneens voor koersdruk. Woensdag bleek al dat het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten flink is afgenomen door de hoge inflatie. Ook in Japan en Zuid-Korea zijn huishoudens pessimistischer geworden. De vrees voor een wereldwijde recessie neemt daardoor weer toe.

H&M

Naast Just Eat Takeaway stonden vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield en verlichtingsbedrijf Signify in de staartgroep van de AEX, met minnen tot 4,7 procent. Speciaalchemieconcern DSM en de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML verloren tot dik 3 procent. Olie- en gasconcern Shell en techinvesteerder Prosus voerden de schaarse stijgers aan, met winsten tot 1,1 procent.

In Stockholm dikte H&M 5,7 procent aan. De Zweedse kledingketen boekte in de eerste zes maanden van zijn boekjaar meer winst dan verwacht. Ook ziet het bedrijf de verstoringen in de toeleveringsketen geleidelijk afnemen. Het concern waarschuwde wel dat de verkopen deze maand kunnen dalen, mede door het sluiten van winkels in Rusland, Belarus en Oekraïne.

De euro was 1,0518 dollar waard, tegenover 1,0586 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 112,39 dollar per vat. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 118,35 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Inval Europese Commissie bij Red Bull in kartelonderzoek

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij de fabrikant van energiedrankjes Red Bull. Dat bevestigde Red Bull tegen persbureau AFP. Het in Oostenrijk gevestigde Red Bull zei mee te werken aan het onderzoek van de Europese Commissie.

16 minuten geleden
Krant: Just Eat Takeaway schrapt 1700 banen VK, vooral bezorgers

LONDEN (ANP) - Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway gaat 1700 banen schrappen in het Verenigd Koninkrijk, schrijft de Britse krant The Telegraph. Vooral maaltijdbezorgers bij de Britse dienst Just Eat worden getroffen, maar ook zo'n 170 kantoorbanen verdwijnen. De stap is onderdeel van een kostenbesparingsmaatregel van het Nederlands-Britse bedrijf.

44 minuten geleden
Staat: procedures voor krimpbesluit Schiphol waren niet nodig

HAARLEM (ANP) - Het verlagen van het aantal vluchten via Schiphol van 500.000 naar 460.000 is volgens de Staat noodzakelijk om de balans op de luchthaven en de omgeving te herstellen. Dat zei de landsadvocaat tijdens een kort geding in de rechtbank van Haarlem, waar verschillende luchtvaartmaatschappijen de door de Staat voorgenomen krimp van Schiphol aanvechten. Zij voeren aan dat de Staat niet de juiste procedures heeft doorlopen, maar volgens de landsadvocaat zijn die helemaal niet aan de orde.

1 uur geleden
Boeing maakt elektrische vliegtuigen zonder piloot

AMSTERDAM (ANP) - Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen maken die zonder piloot kunnen vliegen, zei bestuurslid Marc Allen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer dinsdag tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI. Het gaat om toestellen die maximaal vier personen tussen verschillende steden kunnen vervoeren op korte afstanden van hooguit 145 kilometer. Boeing wil zo meer mensen laten vliegen.

2 uur geleden
Brussel verdenkt energiedrankjesbedrijf van marktmanipulatie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft onaangekondigde inspecties uitgevoerd bij een fabrikant van energiedrankjes. Het bedrijf, dat in meerdere EU-landen actief is, wordt verdacht van het manipuleren van de markt. Mogelijk heeft het misbruik gemaakt van een machtige positie op die markt of heeft het verboden prijsafspraken gemaakt met concurrenten, zegt de commissie.

2 uur geleden
Interpolis: 'grote zorgen' mkb'ers over stijgend ziekteverzuim

DEN HAAG (ANP) - Ruim 40 procent van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf maakt zich zorgen over het hoge verzuim binnen hun organisatie, meldt verzekeringsconcern Interpolis op basis van onderzoek. Bij een op de vijf mkb’ers is het aantal verzuimmeldingen toegenomen.

2 uur geleden
Een op acht kantoren hoeft niet te voldoen aan duurzaamheidsregel

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer 12 procent van alle kantoren in Nederland is een monument dat niet hoeft te voldoen aan de duurzaamheidsregels. De eigenaren zijn niet verplicht om ervoor te zorgen dat de gebouwen een energielabel C of beter krijgen. Vastgoedadviseur Savills noemt die uitzondering ongewenst.

2 uur geleden