Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thuisbezorgd-moeder keldert naar laagste koers ooit op Damrak

Thuisbezorgd-moeder keldert naar laagste koers ooit op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway kelderde woensdag tot het laagste koersniveau ooit op de Amsterdamse beurs. Analisten van de bank Berenberg waren in een nieuw rapport erg pessimistisch over het moederbedrijf van Thuisbezorgd, dat dit jaar al zo'n 70 procent aan beurswaarde zag verdampen.

Kenners van Berenberg verwachten dat Just Eat Takeaway in het Verenigd Koninkrijk nooit zo winstgevend zal zijn als aanvankelijk was beoogd en adviseren het aandeel te verkopen. Ze speculeren ook over een verkoopprijs voor de Amerikaanse dochteronderneming Grubhub die ruim onder de aankoopprijs van 7,3 miljard dollar ligt. Het aandeel ging 19 procent onderuit en bereikte op 14,51 euro een nieuw dieptepunt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1 procent in de min op 662,0,1 punten, mede door de koersval van Just Eat Takeaway. De MidKap daalde 1,3 procent tot 915,60 punten. De beurzen in Parijs en Londen leverden respectievelijk 1,2 en 0,6 procent in.

Economisch vertrouwen

De DAX in Frankfurt zakte 1,7 procent in afwachting van de nieuwste gegevens over de Duitse inflatie. De hoofdindex in Madrid verloor 1,3 procent, nadat bleek dat de inflatie in Spanje is gestegen tot een nieuw recordniveau van 10 procent.

Een verdere verslechtering van het economisch vertrouwen in de eurozone zorgde eveneens voor koersdruk. Woensdag bleek al dat het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten flink is afgenomen door de hoge inflatie. Ook in Japan en Zuid-Korea zijn huishoudens pessimistischer geworden. De vrees voor een wereldwijde recessie neemt daardoor weer toe.

H&M

Naast Just Eat Takeaway stonden vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield en verlichtingsbedrijf Signify in de staartgroep van de AEX, met minnen tot 4,7 procent. Speciaalchemieconcern DSM en de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML verloren tot dik 3 procent. Olie- en gasconcern Shell en techinvesteerder Prosus voerden de schaarse stijgers aan, met winsten tot 1,1 procent.

In Stockholm dikte H&M 5,7 procent aan. De Zweedse kledingketen boekte in de eerste zes maanden van zijn boekjaar meer winst dan verwacht. Ook ziet het bedrijf de verstoringen in de toeleveringsketen geleidelijk afnemen. Het concern waarschuwde wel dat de verkopen deze maand kunnen dalen, mede door het sluiten van winkels in Rusland, Belarus en Oekraïne.

De euro was 1,0518 dollar waard, tegenover 1,0586 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 112,39 dollar per vat. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 118,35 dollar per vat.

Meer uit Financieel

PAS-melders volgens LTO niet geholpen met uitstel

DEN HAAG (ANP) - LTO Nederland, de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders, is niet gerustgesteld door de uitspraak van de Raad van State dat provincies voorlopig niet hoeven op te treden tegen zogenoemde PAS-melders. De onzekerheid voor deze bedrijven is daarmee nog steeds niet weggenomen, reageert LTO.

10 minuten geleden
Zuckerberg sprak met Japanse premier over risico's AI

TOKIO (ANP/AFP) - Topman Mark Zuckerberg van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft in Japan een ontmoeting gehad met premier Fumio Kishida om te praten over de risico's rond kunstmatige intelligentie (AI). Zuckerberg is momenteel bezig met een tour door Azië, met bezoeken aan ook Zuid-Korea en India.

38 minuten geleden
Google-topman veroordeelt blunders met Gemini-app

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google-topman Sundar Pichai heeft in een brief aan zijn werknemers de recente blunders met de Gemini-afbeeldingengenerator in scherpe bewoordingen veroordeeld. De fouten die met de AI-technologie zijn gemaakt, zijn volgens hem "volkomen onaanvaardbaar".

1 uur geleden
Lobbyisten Amazon niet meer welkom bij Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP/AFP) - Het Europees Parlement weert voortaan lobbyisten in dienst van webwinkelconcern Amazon. Het Amerikaanse bedrijf weigerde meerdere keren om tekst en uitleg te geven over vermeende misstanden in distributiecentra. Daarom mag het techconcern ook niet doorgaan met het beïnvloeden van Europarlementariërs.

1 uur geleden
Recordhoeveelheid aan windenergieproductie erbij in EU in 2023

BRUSSEL (ANP/RTR/DPA) - In de Europese Unie is vorig jaar voor een recordhoeveelheid aan nieuwe productiecapaciteit voor windenergie gebouwd. Volgens lobbygroep WindEurope ging het om een totale productiecapaciteit door nieuwe windparken van 16,2 gigawatt. Het grootste deel van die nieuwe windparken werd op land gebouwd, aldus WindEurope.

2 uur geleden
Sam Bankman-Fried wil lagere celstraf voor FTX-fraude

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Sam Bankman-Fried, de oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, pleit voor een veel lagere celstraf voor zijn rol in de fraude bij FTX dan hem momenteel boven het hoofd hangt. Zijn advocaten verklaarden aan een Amerikaanse rechter dat een celstraf van 63 tot 78 maanden, ofwel maximaal 6,5 jaar, "passend" zou zijn. Bankman-Fried riskeert een gevangenisstraf van maximaal 110 jaar, nadat een jury hem in november schuldig had bevonden aan zeven aanklachten om fraude en samenzwering.

2 uur geleden
Allianz waarschuwt voor verdere toename bankroeten in Nederland

DEN BOSCH (ANP) - Het aantal faillissementen in Nederland loopt dit jaar waarschijnlijk opnieuw flink op. Dat voorspelt kredietverzekeraar Allianz Trade. "In geen enkel ander Europees land gaat de stijging zo hard", zegt risicodirecteur in de Benelux Johan Geeroms.

3 uur geleden