Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thuisbezorgd-moeder keldert naar laagste koers ooit op Damrak

Thuisbezorgd-moeder keldert naar laagste koers ooit op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway kelderde woensdag tot het laagste koersniveau ooit op de Amsterdamse beurs. Analisten van de bank Berenberg waren in een nieuw rapport erg pessimistisch over het moederbedrijf van Thuisbezorgd, dat dit jaar al zo'n 70 procent aan beurswaarde zag verdampen.

Kenners van Berenberg verwachten dat Just Eat Takeaway in het Verenigd Koninkrijk nooit zo winstgevend zal zijn als aanvankelijk was beoogd en adviseren het aandeel te verkopen. Ze speculeren ook over een verkoopprijs voor de Amerikaanse dochteronderneming Grubhub die ruim onder de aankoopprijs van 7,3 miljard dollar ligt. Het aandeel ging 19 procent onderuit en bereikte op 14,51 euro een nieuw dieptepunt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1 procent in de min op 662,0,1 punten, mede door de koersval van Just Eat Takeaway. De MidKap daalde 1,3 procent tot 915,60 punten. De beurzen in Parijs en Londen leverden respectievelijk 1,2 en 0,6 procent in.

Economisch vertrouwen

De DAX in Frankfurt zakte 1,7 procent in afwachting van de nieuwste gegevens over de Duitse inflatie. De hoofdindex in Madrid verloor 1,3 procent, nadat bleek dat de inflatie in Spanje is gestegen tot een nieuw recordniveau van 10 procent.

Een verdere verslechtering van het economisch vertrouwen in de eurozone zorgde eveneens voor koersdruk. Woensdag bleek al dat het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten flink is afgenomen door de hoge inflatie. Ook in Japan en Zuid-Korea zijn huishoudens pessimistischer geworden. De vrees voor een wereldwijde recessie neemt daardoor weer toe.

H&M

Naast Just Eat Takeaway stonden vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield en verlichtingsbedrijf Signify in de staartgroep van de AEX, met minnen tot 4,7 procent. Speciaalchemieconcern DSM en de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML verloren tot dik 3 procent. Olie- en gasconcern Shell en techinvesteerder Prosus voerden de schaarse stijgers aan, met winsten tot 1,1 procent.

In Stockholm dikte H&M 5,7 procent aan. De Zweedse kledingketen boekte in de eerste zes maanden van zijn boekjaar meer winst dan verwacht. Ook ziet het bedrijf de verstoringen in de toeleveringsketen geleidelijk afnemen. Het concern waarschuwde wel dat de verkopen deze maand kunnen dalen, mede door het sluiten van winkels in Rusland, Belarus en Oekraïne.

De euro was 1,0518 dollar waard, tegenover 1,0586 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 112,39 dollar per vat. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 118,35 dollar per vat.

Meer uit Financieel

VS verlagen importheffingen op kleine Chinese pakketjes

HONGKONG (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan de invoerheffingen op kleinere pakketjes uit China verlagen, meldt het Witte Huis. Dit is opnieuw een stap die de handelsspanningen tussen de twee economische grootmachten moet verminderen.

1 uur geleden
Voor het eerst meer museumbezoekers dan inwoners in Italië

ROME (ANP/DPA) - Musea en andere culturele bezienswaardigheden in Italië, zoals het Colosseum in Rome en de archeologische sites in Pompeï, zijn vorig jaar door ruim 60 miljoen mensen bezocht. Daarmee overtrof het aantal bezoekers voor het eerst het inwoneraantal van Italië van ongeveer 59 miljoen.

1 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen hard onderuit op Damrak na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral bij oplaadsystemen voor elektrische auto's. Alfen rekent daardoor ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht en wil extra maatregelen nemen om de kosten te drukken. Het aandeel kelderde bijna een kwart in waarde.

1 uur geleden
Bloomberg: China heft verbod op Boeing-leveringen op na deal

BEIJING (ANP) - China heeft het verbod op de levering van Boeing-vliegtuigen aan Chinese luchtvaartmaatschappijen opgeheven. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De stap volgt op de doorbraak in het handelsoverleg tussen Washington en Beijing. Beide landen besloten daardoor hun importheffingen tijdelijk te verlagen.

3 uur geleden
Prijzen vliegtickets en bungalowparken stuwen inflatie

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,7 procent in maart.

4 uur geleden
ANVR: Nederlandse vakantiegangers pakken weer vaker het vliegtuig

LEUSDEN (ANP) - Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.

5 uur geleden
Opluchtingsrally op Wall Street na doorbraak in handelsoverleg

NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.

12 uur geleden