Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thuisbezorgd-moeder Just Eat onderaan in licht hogere AEX

Thuisbezorgd-moeder Just Eat onderaan in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan schroefden hun aanbeveling voor het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl terug waarop het aandeel 2,6 procent daalde. Een dag eerder was de maaltijdbezorger nog de grote winnaar op het Damrak met een koerswinst van bijna 8 procent.

Beleggers trokken zich verder op aan het tweedaagse herstel op Wall Street, waar beter dan verwachte kwartaalcijfers van grote detailhandelsbedrijven als Macy's, Dollar Tree en Dollar General voor optimisme zorgden. De vrees dat de hoge inflatie de koopkracht van consumenten onder druk zet, werd daardoor even aan de kant geschoven.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus op 694,06 punten. De MidKap verloor 0,4 procent tot 1008,68 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,5 procent. Londen daalde 0,1 procent.

Chipbedrijven

De chipbedrijven Besi en ASML gingen aan kop bij de Amsterdamse hoofdbedrijven met winsten tot 3 procent. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield stond in de staartgroep met een min van 2,5 procent. Techinvesteerder Prosus daalde 0,2 procent ondanks de sterke koerswinsten in de Chinese techsector, waarin het via Tencent een groot belang heeft. Prosus behoorde donderdag tot de koplopers met een winst van ruim 4 procent.

In de MidKap was industrieel toeleverancier Aalberts de sterkste stijger met een plus van 1,8 procent. Fitnessketen Basic-Fit en metalenspecialist AMG volgden met winsten van ruim 1 procent. Verzekeraar ASR (min 3,6 procent) noteerde ex-dividend, wat betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de afgelopen periode.

BP

In Londen daalde BP 0,7 procent. Het Britse olie- en gasconcern gaat zijn investeringsplannen in het Verenigd Koninkrijk opnieuw bekijken. De herziening volgt op de invoering van een extra belasting op de winsten van olieconcerns door de Britse overheid. Met dat geld wil de regering Britse consumenten helpen die kampen met hoge energierekeningen. Concurrent Shell won 0,1 procent.

De euro was 1,0748 dollar waard, tegen 1,0723 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 113,77 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 117,13 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

4 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

5 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

5 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

9 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

11 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden