Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thuisbezorgd-eigenaar Just Eat Takeaway koploper in lagere AEX

Thuisbezorgd-eigenaar Just Eat Takeaway koploper in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was vrijdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl profiteerde van een adviesverhoging door analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan, die het aandeel van hun verkooplijst afhaalden.

De stemming op de Europese aandelenbeurzen was verder terughoudend in afwachting van het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag verschijnt. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een grote rol in het rentebeleid van de Federal Reserve. Als de banenmarkt sterker dan verwacht afkoelt kan de centrale bank het kalmer aan gaan doen met het verhogen van de rente tegen de hoge inflatie.

Loonstrookverwerker ADP meldde woensdag al dat er de afgelopen maand minder banen bij kwamen in de Amerikaanse private sector dan in oktober. Eerder deze week heerste er al optimisme op de wereldwijde beurzen nadat Fed-voorzitter Jerome Powell aangaf dat de rente waarschijnlijk deze maand al met een minder grote stap zal worden verhoogd. Bij de afgelopen vier rentebesluiten werd de rente steeds met stevige stappen van 0,75 procentpunt opgeschroefd.

Ochtendhandel

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent lager op 729,58 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 951,66 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,6 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,2 procent, na een sterker dan verwachte daling van de Duitse export in oktober.

Naast Just Eat Takeaway (plus 3,5 procent) behoorde platenlabel UMG tot de kopgroep, met een winst van 0,8 procent. Olie- en gasconcern Shell was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 1,7 procent.

MidKap

In de MidKap verloor Corbion 1,1 procent. Het speciaalchemiebedrijf won donderdag nog dik 13 procent na een verhoging van de omzetverwachting voor de komende jaren. Arcadis daalde 0,2 procent, na afronding van de overname van DPS Group. Het advies- en ingenieursbureau kondigde in oktober al aan het Ierse bedrijf, waar 2850 mensen werken, te kopen voor 232 miljoen euro. Met de aankoop beweegt Arcadis zich nadrukkelijker op de medische markt en de chipsector.

De euro was 1,0522 dollar waard, tegen 1,0507 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 81,34 dollar. Brentolie werd 0,4 duurder op 87,19 dollar per vat. Volgens persbureau Reuters is een langverwacht akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd, in zicht. Ook wordt uitgekeken naar de vergadering van oliekartel OPEC, die zondag wordt gehouden.

Meer uit Financieel

Bezorgbedrijf GLS vrijuit in Belgische zaak om sociale fraude

ANTWERPEN (ANP) - Logistiekbedrijf GLS gaat vrijuit in een Belgische rechtszaak waarbij de arbeidsinspectie het bedrijf beschuldigde van fraude rond de inzet van pakketbezorgers. Volgens een rechtbank in Antwerpen was niet het bezorgbedrijf schuldig aan de overtredingen, maar onderaannemers die de pakketten vanuit een distributiecentrum naar hun eindbestemming vervoerden. Deze onderaannemers krijgen nu boetes opgelegd.

9 minuten geleden
Inflatie eurozone neemt af tot 2,6 procent in februari

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in februari afgenomen tot 2,6 procent op jaarbasis, van 2,8 procent in januari. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De prijzen voor voeding, alcohol en tabak stegen vorige maand opnieuw, maar minder hard dan in januari. De energieprijzen daalden daarentegen in februari minder sterk dan in de voorgaande maand.

36 minuten geleden
Fietsenfabrikant Accell ruziet met bonden over reorganisatieplan

HEERENVEEN (ANP) - Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

42 minuten geleden
Elon Musk klaagt OpenAI en topman Sam Altman aan

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Elon Musk klaagt OpenAI en topman Sam Altman aan. Volgens de topman van Tesla schenden zij contractueel vastgelegde afspraken uit de periode dat Musk betrokken was bij de oprichting van de ontwikkelaar achter AI-programma's als ChatGPT, staat in rechtbankdocumenten.

44 minuten geleden
Grote drukte bij Belastingdienst op eerste dag aangifte

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat op de eerste dag van maart aangifte doet, is aanzienlijk hoger dan voorheen. Door de drukte was het soms onmogelijk in te loggen.

1 uur geleden
Topman Ryanair bevestigt schrappen vluchten deze zomer

DUBLIN (ANP) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat deze zomer minder vaak vliegen tussen enkele van zijn bestemmingen, bevestigt topman Michael O'Leary. Eerder waarschuwde hij al dat de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa tijdens de zomervakantie mogelijk vluchten zou moeten schrappen. Dat komt volgens Ryanair omdat het minder nieuwe toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing krijgt aangeleverd dan gehoopt.

1 uur geleden
Gasunie maakt minder winst door lagere omzet en meer personeel

GRONINGEN (ANP) - Gasunie heeft vorig jaar minder winst gemaakt, meldt het bedrijf in zijn jaarverslag. Dat komt volgens het bedrijf omdat er minder binnenkwam, maar ook omdat de kosten voor personeel en voorinvesteringen in de energietransitie hoger waren.

1 uur geleden