Thom de Graaf nieuwe voorzitter Indië-herdenking
DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Thom de Graaf wordt per 1 oktober de nieuwe voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Hij volgt Erry Stoové op, die na vijf jaar afscheid neemt.
De stichting organiseert sinds 1988 jaarlijks de Nationale Herdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
De ouders van De Graaf verbleven van 1937 tot 1946 in Nederlands-Indië. Zijn vader was indoloog en Indisch jurist en bracht als reserveofficier de oorlogsjaren door in een kamp voor krijgsgevangenen. Zijn moeder kwam in een vrouwenkamp terecht met zijn oudste broer en zus. Na de oorlog was zijn vader actief betrokken bij de belangenbehartiging van onder meer Indische Nederlanders en voormalig overheidspersoneel in Indonesië.
Thom de Graaf was van 1994 tot 2003 namens D66 lid van de Tweede Kamer en tussen 2003 en 2005 vicepremier en minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties in het kabinet Balkenende II. Nu is hij vicepresident van de Raad van State.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het percentage middelbare scholieren dat is geslaagd voor hun examen is gestegen naar ruim 91 procent in 2023-2024, tegen een kleine 90 procent een schooljaar eerder. Dat meldt staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) op basis van de examenmonitor van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die ze naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
56 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - "Het is een grote eer hier voor u te staan als uw burgemeester." Dat waren de eerste woorden van Carola Schouten in de Rotterdamse raadszaal, kort na haar installatie als de opvolger van Ahmed Aboutaleb als eerste burger van de stad.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In de overvolle raadszaal van het Rotterdamse stadhuis is Carola Schouten donderdagmiddag geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Ze volgt Ahmed Aboutaleb op die van januari 2009 tot begin deze maand de eerste burger van Rotterdam was.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim duizend politiemedewerkers hebben hun zorgen geuit over de recente hack bij het meldpunt dat naar aanleiding daarvan in het leven werd geroepen. Dat meldt een woordvoerder van de korpsleiding donderdag. Bij de hack zijn de contactgegevens van tienduizenden politiemedewerkers buitgemaakt, soms gaat het ook om privégegevens. Woensdag werd bekend dat het mogelijk ook om foto's of afbeeldingen gaat die worden gebruikt in visitekaartjes van de politie, wel zou dit maar bij een deel van de medewerkers het geval zijn.
2 uur geledenENSCHEDE (ANP) - De gemeente Enschede trekt zich terug uit de organisatie van de landelijke start van de jaarlijkse VN-campagne voor vrouwenrechten in de Overijsselse plaats. De gemeente meldt "onvoldoende basis" te zien om nog "een goede bijeenkomst te organiseren" met de VN-organisatie UN Women na de "situatie zoals die afgelopen week is ontstaan". De twee zouden het niet eens zijn over de aanwezigheid van PVV-staatssecretarissen Vicky Maeijer en Ingrid Coenradie.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) moet voor 1 januari een besluit nemen over de aanvraag van de NAM om gas te mogen winnen onder de Waddenzee bij het Friese Ternaard. Dat oordeelde de Raad van State (RvS) donderdag en om de uitspraak kracht bij te zetten legde de raad een hogere dwangsom op.
3 uur geledenALKMAAR (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van tien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen een 26-jarige man uit Vlaardingen voor zijn bijdrage aan heftige voetbalrellen bij het AFAS Stadion in Alkmaar, op 5 oktober 2023. Mariusz K. zou geweld tegen agenten hebben gebruikt. Hij werd op 2 juli opgepakt en zat achttien dagen in voorarrest. "Het geweld was mateloos en grenzeloos", zei de officier van justitie, die naast de celstraf ook een locatieverbod voor de gemeente Alkmaar eiste.
3 uur geleden