Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thijs H. luisterde naar metal om moed voor moorden te verzamelen

Thijs H. luisterde naar metal om moed voor moorden te verzamelen

MAASTRICHT (ANP) - Thijs H., verdacht van drie moorden, luisterde voor en na de moorden naar metalmuziek om zichzelf "in de stemming te brengen". Dat zei hij dinsdag aan het begin van de tweede dag van zijn strafproces bij de rechtbank in Maastricht, op vragen van het Openbaar Ministerie (OM). "Ik moest ergens de moed vandaan halen."

Toen H. (28) op 7 mei vorig jaar op de Brunssummerheide was, om daar kort na elkaar een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man met veel geweld te doden, had hij een koptelefoon op. Het OM omschreef de de songteksten van de muziek als "bizar".

In de periode van de moorden keek H. naar series waarin depressieve hoofdpersonen figureerden, veel drugs werden gebruikt en mensen hallucineerden. Ook confronteerde de officier van justitie H. met een foto van een dode, verminkte, naakte vrouw, die H. zou hebben bekeken. H. ontkende dat hij de foto ooit had gezien. Meer in het algemeen zei hij: "Ik was op zoek naar de duistere kant van de mensheid, ik probeerde de duistere kant te begrijpen."

Psychose

Naast de moorden op de Brunssummerheide wordt H. verdacht van de moord op een 56-jarige vrouw in Den Haag, gepleegd op 4 mei vorig jaar. De drie slachtoffers werden onverhoeds aangevallen en vele malen gestoken. H. werd een dag na de moorden in Limburg aangehouden. Hij heeft eerder al bekend en heeft de bekentenis ten overstaan van de rechtbank herhaald.

H. zegt dat hij in een psychose verkeerde toen hij het extreme geweld pleegde. Hij gebruikte destijds veel drugs en ging naar eigen zeggen gebukt onder wanen en angsten. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum beschouwen hem als volledig ontoerekeningsvatbaar. De rechtbank bespreekt hun bevindingen dinsdag met hen.

Meer uit Binnenland

Jalal O. blijft betrokkenheid bij geëxplodeerd drugslab ontkennen

ROTTERDAM (ANP) - Jalal O. (35) blijft de betrokkenheid bij de productie van drugs in een garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam ontkennen. "Ik heb helemaal niets gedaan, en heb helemaal niets met harddrugs te maken", zei hij dinsdag in de rechtbank, tijdens een tweede inleidende zitting in zijn zaak. Mogelijk was het drugslab de oorzaak van de enorme explosie waarbij op maandagavond 29 januari drie mensen om het leven kwamen.

9 minuten geleden
Stichting Donorkind blijft meldingen krijgen na Netflixdocu

DEN HAAG (ANP) - Stichting Donorkind krijgt dagelijks twee of drie meldingen van ouders die zich zorgen maken na het zien van de documentaire 'The man with 1000 kids" bevestigt voorzitter Ties van der Meer na berichtgeving van RTL Nieuws. In de film wordt de Nederlandse 'massadonor' Jonathan in beeld gebracht.

1 uur geleden
Drentse flyer waarschuwt: u bent in een gebied waar wolven leven

ASSEN (ANP) - De provincie Drenthe heeft 5000 flyers laten drukken met tips voor mensen die gebieden betreden waar ook wolven leven. De folders komen te liggen in de bezoekerscentra en informatiepunten van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Drentse Landschap. De vrijwillige boswachters van Natuurmonumenten nemen ook een setje mee als ze aan het werk gaan in Nationaal Park Dwingelderveld waar ze informatie verstrekken aan bezoekers in het gebied, meldt de organisatie.

2 uur geleden
Justitie vervolgt verdachte moorden Weiteveen ook voor wapens

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat Richard K., verdacht van de dubbele moord in het Drentse dorp Weiteveen, ook vervolgen voor wapenbezit en mogelijk zelfs wapenhandel. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de tweede inleidende zitting in de strafzaak tegen K. bij de rechtbank in Assen. De verdenking wordt meegenomen in de moordzaak. K. was niet bij de zitting aanwezig.

2 uur geleden
Tweede zitting over drugsproductie in geëxplodeerde garagebox

ROTTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Rotterdam begint dinsdag een tweede inleidende zitting in de zaak tegen de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de productie van drugs in een garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam. Mogelijk was het drugslab de oorzaak van de enorme explosie waarbij op maandagavond 29 januari drie mensen om het leven kwamen.

8 uur geleden
Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst

NIJMEGEN (ANP) - De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.

8 uur geleden
Duizenden buitenlandse militairen lopen weer mee in Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Aan de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, doen ook ruim 6400 militairen mee. 2446 militairen komen uit Nederland, maar traditiegetrouw is er ook veel buitenlandse inbreng. Militairen uit veel NAVO-lidstaten, maar ook uit onder meer Ghana, Indonesië, Nepal en de Caribische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines lopen de komende dagen door Nijmegen en omgeving. De Vierdaagse en Defensie zijn al sinds het begin met elkaar verbonden: in 1909 begon het wandelevenement als een militaire mars.

8 uur geleden