Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thijs H. luisterde naar metal om moed voor moorden te verzamelen

Thijs H. luisterde naar metal om moed voor moorden te verzamelen

MAASTRICHT (ANP) - Thijs H., verdacht van drie moorden, luisterde voor en na de moorden naar metalmuziek om zichzelf "in de stemming te brengen". Dat zei hij dinsdag aan het begin van de tweede dag van zijn strafproces bij de rechtbank in Maastricht, op vragen van het Openbaar Ministerie (OM). "Ik moest ergens de moed vandaan halen."

Toen H. (28) op 7 mei vorig jaar op de Brunssummerheide was, om daar kort na elkaar een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man met veel geweld te doden, had hij een koptelefoon op. Het OM omschreef de de songteksten van de muziek als "bizar".

In de periode van de moorden keek H. naar series waarin depressieve hoofdpersonen figureerden, veel drugs werden gebruikt en mensen hallucineerden. Ook confronteerde de officier van justitie H. met een foto van een dode, verminkte, naakte vrouw, die H. zou hebben bekeken. H. ontkende dat hij de foto ooit had gezien. Meer in het algemeen zei hij: "Ik was op zoek naar de duistere kant van de mensheid, ik probeerde de duistere kant te begrijpen."

Psychose

Naast de moorden op de Brunssummerheide wordt H. verdacht van de moord op een 56-jarige vrouw in Den Haag, gepleegd op 4 mei vorig jaar. De drie slachtoffers werden onverhoeds aangevallen en vele malen gestoken. H. werd een dag na de moorden in Limburg aangehouden. Hij heeft eerder al bekend en heeft de bekentenis ten overstaan van de rechtbank herhaald.

H. zegt dat hij in een psychose verkeerde toen hij het extreme geweld pleegde. Hij gebruikte destijds veel drugs en ging naar eigen zeggen gebukt onder wanen en angsten. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum beschouwen hem als volledig ontoerekeningsvatbaar. De rechtbank bespreekt hun bevindingen dinsdag met hen.

Meer uit Binnenland

Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

35 minuten geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

3 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

4 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

4 uur geleden
FNV vindt dat kabinet naar 'nijpende armoede' moet kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV reageert verbolgen op het negatieve advies van het demissionaire kabinet over de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. "Wat een armetierig zootje", stelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Daar waar de Kamer wél verantwoordelijkheid neemt en een stapje in de goede richting zet, probeert dit demissionaire kabinet het zielige gezicht te redden. Niet meedenken, maar problemen opwerpen. Zorgen over het vestigingsklimaat, niet over de nijpende armoede."

4 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

4 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

5 uur geleden