Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thijs H. gaat in hoger beroep

Thijs H. gaat in hoger beroep

MAASTRICHT (ANP) - Thijs H. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling wegens drie moorden. Dat bevestigt zijn advocaat Serge Weening donderdag na berichten hierover van RTL Boulevard. De rechtbank in Maastricht heeft de 28-jarige man onlangs tot 18 jaar cel en tbs met dwangmaatregelen veroordeeld.

"Thijs H. is ten onrechte veroordeeld voor moord", aldus Weening. "Bovendien heeft de rechtbank Thijs ten onrechte deels zijn daden aangerekend. Het Pieter Baan Centrum heeft na uitgebreid en zorgvuldig onderzoek geconcludeerd dat hij volledig handelde onder invloed van een ernstige psychose. Thijs H. was volledig ontoerekeningsvatbaar."

Weening vindt "dat het vonnis van de rechtbank geen recht doet aan de omstandigheden waaronder Thijs tot zijn handelingen kwam."

OM niet in hoger beroep

Het Openbaar Ministerie (OM) laat donderdag weten geen hoger beroep aan te tekenen. Het OM kan zich vinden in de strafmaat en wilde de slachtoffers een nieuwe lange rechtsgang besparen, zei een woordvoerster donderdag.

H. heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssummerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man. De slachtoffers werden onverhoeds aangevallen en met veel geweld om het leven gebracht.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Volgens het Pieter Baan Centrum was Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar tijdens zijn daden. Maar de rechtbank twijfelde aan de omvang van de wanen van H. Volgens de rechtbank dikte H. symptomen aan, en kleurde hij gedragingen achteraf in om volledig ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard. Dat inkleuren deed hij volgens de rechtbank op basis van op internet gezochte verhalen over symptomen van psychopathie, medicijn- en drugsgebruik.

H. werd verdedigd door twee advocaten, naast Serge Weening ook door Joost de Bruin. Deze laatste verlaat de advocatuur, laat Weening weten. Joost de Bruin wordt officier van justitie. In hoger beroep wordt H. bijgestaan door de advocaten Serge Weening en Job Knoester.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Pia Dijkstra (D66) vertrekt als Kamerlid

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Pia Dijkstra (65) komt na de verkiezingen niet meer terug in de Tweede Kamer. "Rond die tijd krijg ik AOW. Dan is het tijd voor een nieuwe generatie. En ik wil zelf weer baas zijn over mijn tijd", zegt ze in de Volkskrant.

16 minuten geleden
Deskundigen: geef openheid over vaccindeals

ROTTERDAM (ANP) - Minister Hugo de Jonge moet openheid geven over de deals die hij heeft gesloten met farmaceutische bedrijven over de ontwikkeling van coronavaccins. Daarvoor pleiten verschillende deskundigen in het AD. De inhoud van de deals is staatsgeheim, waardoor niets bekend is over de kosten en wie aansprakelijk is voor eventuele bijwerkingen.

26 minuten geleden
PvdA en Coalitie-Y: regel meer leerbanen en stages voor jongeren

DEN HAAG (ANP) - De PvdA en de jongerenbeweging Coalitie-Y willen gerichtere acties om jongeren aan het werk te krijgen. Met een investering van 50 miljoen euro kunnen volgens hun zeker 12.000 jongeren aan de slag in stages en leerbanen, waarbij ze leren en werken tegelijk. Er is nu al een tekort van 19.000 aan dit soort plekken. Ook zouden gemeenten alle jongeren die thuis in de bijstand zitten een leerwerkaanbod moeten doen.

36 minuten geleden
Kinderen weer massaal naar buiten voor les

UTRECHT (ANP) - De leerlingen van meer dan 3800 basisscholen verspreid over het land krijgen dinsdag buiten les. Het is voor de vijfde keer Nationale Buitenlesdag.

3 uur geleden
Rutte en De Jonge tegenover kritische Kamer in nieuw coronadebat

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert dinsdag opnieuw over het coronavirus en premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge staan een kritische ontvangst te wachten. Het virus is sinds het laatste coronadebat begin deze maand bezig aan een flinke opmars.

3 uur geleden
Rechtbank vonnist in zaak verdronken peuter Ubbena

ASSEN (ANP) - De rechtbank in Assen doet dinsdag uitspraak in de strafzaak tegen de 40-jarige Paul den B., die wordt verdacht van doodslag op zijn 3-jarige zoontje. Het jongetje verdronk op 18 december vorig jaar in het Noord-Willemskanaal bij het Drentse Ubbena, nadat zijn vader hem daar naartoe had meegenomen.

3 uur geleden
Hoger beroep in zaak-Hümeyra begint

ROTTERDAM (ANP) - Negen maanden na de veroordeling van Bekir E. voor het doodschieten van de 16-jarige Hümeyra, begint het gerechtshof aan het hoger beroep. De 33-jarige E. werd eind vorig jaar veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Het OM ging daartegen in hoger beroep en probeert het gerechtshof te overtuigen dat sprake is van moord.

3 uur geleden