Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thijs H. gaat in cassatie tegen 22 jaar celstraf

Thijs H. gaat in cassatie tegen 22 jaar celstraf

DEN BOSCH (ANP) - Thijs H., die in hoger beroep is veroordeeld tot 22 jaar cel en tbs met dwangverpleging, gaat in cassatie bij de Hoge Raad. H. heeft dit donderdagmiddag in samenspraak met zijn advocaten Serge Weening en Job Knoester besloten.

De advocaten zochten H. op in het penitentiair psychiatrisch centrum van de gevangenis in Vught. Daar hebben ze samen besloten de uitspraak van het hof aan te vechten bij de Hoge Raad.

De advocaten zeggen meerdere aanknopingspunten te hebben. "We hebben een aantal zaken gehoord waarvan wij denken: hier is het hof uitgegleden", reageerde Knoester op de uitspraak. "De uitspraak is een teleurstelling. Wat ik volledig mis is de uitleg van het hof voor de keuze om van de adviezen van deskundigen af te wijken. Verdachten kunnen in de toekomst beslissen niet mee te werken aan deskundigenrapporten, als rechters toch afwijken van de adviezen in de rapportages."

Verminderd toerekeningsvatbaar

Het hof acht H. verminderd toerekeningsvatbaar voor de drie moorden die H. pleegde, terwijl de verdediging had ingezet op volledige ontoerekeningsvatbaarheid. Knoester: "Ze hebben wel gezegd dat ze aannemen dat er een stoornis is. Ze benoemden niet welke. Vervolgens zeggen ze dat die stoornis maar ten dele het gedrag van de verdachte heeft beïnvloed. Terwijl de deskundigen die er iets over konden zeggen, menen dat het volledig zijn gedragingen heeft beïnvloed. Daar wijkt het hof van af."

Advocaat Sébas Diekstra stond nabestaanden van twee slachtoffers bij tijdens het strafproces. Diekstra: "Cliënten moeten de uitspraak van het gerechtshof nog even goed op zich laten inwerken. Maar uit hun eerste reacties komt naar voren dat zij met de opgelegde gevangenisstraf, vooral ook door de duidelijke motivering van het gerechtshof, goed kunnen leven. Mijn cliënten zijn het Openbaar Ministerie en de politie heel dankbaar voor al hun onvermoeibare inspanningen, hun hulp en hun steun."

Meer uit Binnenland

Nieuwe coalitie in Den Haag gepresenteerd

DEN HAAG (ANP) - Zo'n drie maanden na de val van de coalitie in Den Haag heeft de gemeente een nieuw college. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK presenteren maandag hun plannen voor de stad. Den Haag krijgt nu het vierde college in vijf jaar tijd.

2 uur geleden
Eerste ouderen krijgen najaarsvaccinatie tegen coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen vanaf maandag een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat moet hun afweer een oppepper geven voor het najaar en de winter. In die seizoenen gaat het virus wat gemakkelijker rond, en ouderen lopen bij besmetting iets meer risico dan anderen.

2 uur geleden
Amsterdam maakt zich klaar voor 30 kilometer per uur

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam maakt zich klaar voor het invoeren van de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De maatregel gaat pas op 8 december in, maar vanaf maandag worden er al bijna 5000 nieuwe snelheidsborden neergezet, 170 verkeerslichten afgesteld en andere "infrastructurele maatregelen" genomen, aldus de gemeente. Ook start de stad met een campagne met de slogan '30 doen we voor elkaar'.

2 uur geleden
Explosie bij woning in Leiden, geen gewonden

LEIDEN (ANP) - De voordeur van een woning in Leiden is in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt door een ontploffing. De explosie gebeurde rond 00.50 uur op de Leliestraat in de wijk Roodenburgerdistrict. Er zijn geen gewonden gevallen.

3 uur geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

5 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

12 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

12 uur geleden