Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Thijs H. dacht dat wereld in handen was van psychopaten

Thijs H. dacht dat wereld in handen was van psychopaten

MAASTRICHT (ANP) - Thijs H., verdacht van drie moorden, dacht in de periode vóór de moorden dat de wereld in handen was van psychopaten. Nadat hij een tijdlang succesvol was geweest als data-analist bij een Amsterdams bedrijf kreeg hij in toenemende mate last van burn-outklachten, waarna zijn geestelijk verval inzette. Die kenmerkte zich onder meer door waanbeelden en angsten. In 2018 deed hij een serieuze zelfmoordpoging.

Dat kwam naar voren tijdens een uitvoerige bespreking van de voorgeschiedenis van de gruwelijke feiten bij de rechtbank in Maastricht, waar de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen H. maandag is begonnen.

H. (28) heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar een vrouw in Den Haag doodstak en drie dagen later een man en een vrouw op de Brunssummerheide bij Heerlen. Het ging om willekeurig gekozen slachtoffers. Zij werden vele malen gestoken. H. is naar eigen zeggen telkens op pad gegaan om mensen te doden. Hij heeft eerder verklaard dat hij psychotisch was ten tijde van de moorden.

Drugsgebruik

H., geboren in Brunssum, woonde tijdens zijn studie in Leiden en Den Haag en gebruikte in die tijd een scala aan drugs. Hij was verslaafd aan hasj. Hij was een serieuze student, maar het drugsgebruik loopt als een rode draad door zijn leven. In 2018 meldde H. zich bij de GGZ, omdat hij vond dat hij niets meer gedaan kreeg en zijn energie voorgoed leek verdwenen. Daarbij had hij ernstige twijfels aan zichzelf. Hij dacht dat hij een psychopaat was. Onderzoek op internet leerde hem, zo zei hij, dat niet hijzelf maar alle anderen psychopaten waren.

In november 2018 probeerde H. zichzelf van het leven te beroven. Hij bracht zichzelf ernstige snijverwondingen toe en overleefde het maar net. Een dag eerder had hij tegen een psycholoog gezegd dat hij geen suïcidale gedachten had. H.: "Ik dacht dat vrienden mij zouden ontvoeren en martelen. Die angst was zo hevig dat ik besloot het zelf te doen. Niet omdat ik dood wilde, maar omdat ik bang was."

Medicatie

Gebleken is dat H. tijdens gesprekken met behandelaars veelal niet de waarheid sprak over wat er in hem omging. Ook bleef hij naast voorgeschreven medicatie voor zijn psychische klachten drugs gebruiken, tegen nadrukkelijke adviezen in. Het overlijden van een geliefde oom, in april vorig jaar, greep hem zeer aan. De uitvaart, aldus H., zorgde voor "een echte omslag". Vanaf dat moment kwam hij opnieuw in de ban van allerlei wanen.

De rechtbank komt later nog toe aan een van de centrale vragen van de zaak: waarom is Thijs H. met een mes op pad gegaan, met het voornemen mensen te doden?

Meer uit Binnenland

Geluidsproblemen verstoren 'EU-examen' Wopke Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - De hoorzitting waarin Wopke Hoekstra steun van Europarlementariërs moet verzamelen om de klimaatman van de Europese Commissie te worden, is stilgelegd. De geluidsinstallatie haperde keer op keer, tot er niets anders opzat dan naar een andere zaal in het Europees Parlement in Straatsburg te verhuizen.

44 minuten geleden
Na invoering statiegeld een derde minder blikjes tussen zwerfvuil

DEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat op de eerste meting sinds 1 april - toen de statiegeldregels zijn veranderd - een derde minder blikjes in het zwerfafval zijn beland, vergeleken met de drie jaren daarvoor.

2 uur geleden
College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

6 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

7 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

7 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

7 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

8 uur geleden